Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Výživové trendy
  • Aktuální: Veganská strava

Veganská strava

Výživové trendy
Autor: gesundheit.gv.at

Vegani jedí výhradně rostlinnou stravu, vyhýbají se všem potravinám živočišného původu. To znamená, že nejedí maso, ryby, vejce, mléko, med ani výrobky z těchto potravin. Motivace k veganskému způsobu stravování může být různá; nejčastěji jsou uváděny etické, ekologické, zdravotní a náboženské důvody. Vegani se často vyhýbají i jiným výrobkům živočišného původu, jako je kůže, vlna, kožešiny, peří nebo hedvábí.

Vegani však musí při sestavování svého jídelníčku dávat obzvláštní pozor, aby si zajistili dostatečný příjem některých důležitých živin. Čím jednostrannější je výběr potravin, tím větší je riziko nedostatečného přísunu nebo úplného vynechání některých živin. Toto pravidlo však platí obecně – od veganů přes vegetariány až zapřisáhlé „masožravce“. Strava by zkrátka měla být pestrá a rozmanitá, aby bylo tělo dostatečně zásobeno všemi potřebnými živinami.

Veganská strava: co to je?

Veganská strava není totéž co vegetariánská strava, jejíž zastánci konzumují i mléko a mléčné výrobky (laktovegetariáni), vejce (ovovegetariáni) nebo obojí (laktoovovegetariáni) [1]. Zejména ti, kdo s veganstvím chtějí začít, by se nejprve měli poradit s odborníkem specializovaným na veganskou výživu, nejlépe s dietologem: ten jim pomůže jídelníček naplánovat tak, aby příjem živin ze stravy co nejlépe odpovídal potřebám organismu. Pro přísun energie i potřebných živin má u veganů zásadní význam pestrý výběr potravin rostlinného původu.

Správně nastavená veganská strava může mít na zdraví pozitivní vliv. Vegani mají například často nižší hladinu cholesterolu, nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, nižší krevní tlak, nižší riziko vzniku hypertenze a cukrovky 2. typu. Většina veganů má navíc nižší index tělesné hmotnosti (BMI) a byl u nich pozorován i nižší výskyt nádorových onemocnění. Tyto zdravotní přínosy lze zdůvodnit tím, že čistě rostlinná strava obsahuje méně nasycených tuků a cholesterolu, zato vyšší podíl vlákniny, hořčíku, vitaminu C, kyseliny listové a karotenoidů. Na druhou stranu jsou vegani ohroženi zdravotními potížemi, které mohou vznikat kvůli nedostatečnému příjmu kobalaminu (vitaminu B12), vápníku, vitaminu D, zinku a omega-3 nenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem.

Poznámka: Při dobrém plánování může mít čistě rostlinná strava pozitivní vliv na zdraví. Veganský způsob stravování však obvykle vyžaduje užívání doplňků stravy s obsahem vitaminu B12, dobré znalosti o výživě a ideálně konzultaci s odborníkem na výživu (dietologa nebo kvalifikovaného výživového poradce), který se na veganskou výživu specializuje.

Německá společnost pro výživu (DGE) při veganské stravě obecně doporučuje [2]:

  • trvalé užívání vitaminu B12 ve formě doplňku stravy a pravidelnou kontrolu hladiny vitaminu B12 lékařem,
  • cílený výběr potravin s vysokým obsahem živin, případně potravin obohacených o některé živiny, jejichž nedostatku vegani čelí obzvláště často,
  • pravidelnou lékařskou kontrolu hodnot některých vitamínů a jiných živin,
  • v případě potřeby užívání doplňků stravy nebo změnu jídelníčku, která vykompenzuje nedostatečný přísun nebo nedostatek některých látek, a to s pomocí kvalifikovaného odborníka na výživu (např. dietologa nebo nutričního terapeuta).
Poznámka: S rostoucí poptávkou se v obchodech objevuje čím dál více speciálních veganských polotovarů a náhražek, které chutí, vzhledem i technologickými vlastnostmi napodobují produkty živočišného původu. Patří mezi ně náhražky vajec, zeleninové nápoje nebo imitace masa a sýrů. Pokud chcete kupovat takové výrobky, je vhodné podívat se na jejich složení, protože často obsahují velké množství cukru, kuchyňské soli nebo tuku, někdy i různých přídatných látek. Obecně se však doporučuje zařazovat do jídelníčku co nejvíce nezpracovaných, přírodních potravin.

U kterých živin hrozí při veganské stravě nedostatek?

Při veganské stravě hrozí riziko nedostatečného příjmu některých důležitých živin. Příznaky a dlouhodobé důsledky nedostatku (deficitu) těchto živin mohou být více či méně závažné, např. zvýšená náchylnost k infekcím, zpomalení růstu u dětí, poruchy zraku, osteoporóza, anémie, zvětšení štítné žlázy, vypadávání vlasů apod. Proto je velmi důležité, aby vegani věnovali příjmu některých živin zvláštní pozornost a do svého jídelníčku cíleně zařazovali určité potraviny. V následujících odstavcích jsou zmíněny důležité živiny, jejichž nedostatek může nastat při špatně sestaveném veganském jídelníčku.

Bílkoviny (proteiny)

Rostlinná strava (zejména z co nejméně zpracovaných potravin) poskytuje mnoho důležitých živin (např. vlákninu, cenné minerální látky a sekundární metabolity rostlin); zároveň neobsahuje téměř žádný cholesterol a nachází se v ní méně nasycených tuků než v potravinách živočišného původu. Bílkoviny (proteiny) z rostlinných zdrojů však z nutričního (výživového) hlediska nejsou tak kvalitní jako živočišné proteiny. Kvalitu a biologickou hodnotu bílkovin ve veganské stravě lze zvýšit cílenou kombinací rozmanitých složek potravy (obiloviny, luštěniny a brambory), a tím pokud možno pokrýt tělesnou potřebu proteinů.

Bližší informace o zdrojích a významu bílkovin najdete v článku Bílkoviny (proteiny) a aminokyseliny.

Ke zdrojům bílkovin ve veganské stravě patří především luštěniny, ořechy, (celozrnné) obiloviny, olejnatá semena a brambory. Příjem těchto potravin by měl být rozložen do různých částí dne.

Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (DHA a EPA)

Z kvalitních rostlinných olejů (např. řepkového, ořechového či lněného) mohou vegani získat kyselinu alfa-linolenovou (ALA), která se řadí mezi omega-3 mastné kyseliny. Další omega-3 mastné kyseliny, konkrétně kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), se však vyskytují prakticky výhradně v tučných mořských rybách (např. sleď, makrela, losos); z ALA se mohou v těle tvořit jen v nepatrném množství. Proto by vegani měli EPA a DHA přijímat z jiných zdrojů, případně ve formě doplňků stravy.

Bližší informace o zdrojích a významu (nejen) omega-3 mastných kyselin najdete v článku Tuky (lipidy) a mastné kyseliny.

Ke zdrojům EPA a DHA ve veganské stravě se řadí oleje z mikrořas, případně potraviny obohacené těmito oleji.

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 (kobalamin) je při veganské stravě nejkritičtější živinou, neboť se vyskytuje téměř výhradně v potravinách živočišného původu. Dlouhodobý nedostatek vitaminu B12 přitom může mít vážné zdravotní následky: může vést mj. k megaloblastové anemii, trvalému poškození nervového systému, poruchám funkce buněk, halucinacím a poruchám paměti. Nedostatek vitaminu B12 může vést rovněž ke zvýšení hladiny homocysteinu v séru, což může zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Podle Německé společnosti pro výživu (DGE) [2] nelze dostatečný příjem vitaminu B12 zajistit ani prostřednictvím fermentovaných výrobků (např. kysaného zelí), ani prostřednictvím hub šiitake (česky houževnatec jedlý, lat. Lentinula edodes) nebo řas (např. nori nebo spirulina).

Bližší informace o zdrojích a významu vitaminu B12 najdete v článku Vitamin B12 (kobalamin).

Poznámka: Rakouská společnost pro výživu (ÖGE) i Německá společnost pro výživu (DGE) doporučují, aby lidé stravující se vegansky trvale a pod pravidelným lékařským dohledem užívali doplňky stravy s obsahem vitaminu B12.

Vitamin D

S nedostatkem vitaminu D se obecně potýká i běžná populace, avšak u veganů je jeho příjem potravou ještě nižší. Mezi potraviny, které obsahují významné množství vitaminu D, se totiž řadí především tučné mořské ryby (např. losos, sleď, makrela). O tom, zda je pro nutné užívat doplňky stravy s obsahem vitaminu D, by se každý měl poradit s lékařem. Důležité je také trávit co nejvíce času venku, protože tělo si vitamin D dokáže vyrábět, pokud je kůže po dostatečnou dobu vystavena slunečnímu záření.

Bližší informace o zdrojích a významu tohoto vitaminu najdete v článku Vitamin D.

Ke zdrojům vitaminu D ve veganské stravě patří především některé jedlé houby (např. hřibovité houby, lišky, žampiony) a potraviny obohacené o vitamin D (např. některé margaríny). Důležité je však i přiměřeně vystavovat kůži slunečnímu záření.

Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B2 (riboflavin) je obsažen v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu. Největší množství tohoto vitaminu se však nachází v mléce a mléčných výrobcích. Nalézá se však také ve vnějších vrstvách obilných zrn a v obilných klíčcích (zároveň s některými ostatními vitaminy): proto je při veganské stravě obzvláště důležité konzumovat celozrnné výrobky.

Bližší informace o zdrojích a významu vitaminu B2 najdete v článku Vitamin B2 (riboflavin).

Ke zdrojům vitaminu B2 ve veganské stravě patří především olejnatá semena, ořechy, luštěniny, různé druhy zeleniny (např. brokolice, kapusta) a výrobky z celozrnné mouky.

Vápník

Biologická dostupnost vápníku z potravin rostlinného původu je nižší, než je tomu v případě potravin živočišného původu. Přesto se i v některých potravinách rostlinného původu nachází značné množství vápníku.

Bližší informace o zdrojích a významu této minerální látky najdete v článku Vápník.

Ke zdrojům vápníku ve veganské stravě patří především některé druhy zeleniny (např. brokolice, kapusta, rukola), ořechy (např. lískové ořechy či para ořechy), dále luštěniny, sójové náhražky masa, tofu, minerální vody bohaté na vápník (obsah Ca2+ >150 mg/l) a potraviny obohacené vápníkem (např. sójové mléko).

Železo

Železo z potravin živočišného původu je biologicky dostupnější (tzn. v těle se vstřebává lépe) než železo z potravin rostlinného původu. Hlavním zdrojem železa u „běžně“ se stravující populace je maso. Biologickou dostupnost železa z rostlinných zdrojů může člověk zlepšit tím, že zároveň s potravinami obsahujícími železo bude přijímat dostatek vitaminu C – tedy například zapít jídlo sklenicí pomerančové nebo rakytníkové šťávy. Bezprostředně před, během nebo po jídle bohatém na železo se naopak nedoporučuje pít kávu ani černý čaj, neboť některé složky obsažené v těchto nápojích (např. polyfenoly) mohou vstřebávání železa zhoršovat.

Bližší informace o zdrojích a významu této minerální látky najdete v článku Železo.

Ke zdrojům železa ve veganské stravě patří především luštěniny (např. hrášek), ořechy, celozrnné obiloviny a špenát.

Jod

Čistě rostlinná strava nemůže pokrýt potřebu jodu. Člověk stravující se vegansky by se proto měl poradit s lékařem, zda by v jeho konkrétním případě nebylo na místě užívat doplňky stravy s obsahem jodu.

Bližší informace o zdrojích a významu jodu najdete v článku Jod.

Ke zdrojům jodu ve veganské stravě patří především jodizovaná a fluoridovaná kuchyňská sůl (včetně potravin, při jejichž výrobě byla tato sůl použita), dále mořská sůl se stanoveným obsahem jodu (obvykle s přídavkem mořských řas), nebo příležitostná konzumace mořských řas s obsahem jodu (např. nori nebo wakame).

Zinek

Biologická dostupnost zinku z potravin rostlinného původu je poměrně nízká; to znamená, že tělo nedokáže zinek z těchto potravin vstřebávat tak dobře jako z potravin živočišného původu. Nejdůležitějším zdrojem zinku ve veganské i vegetariánské stravě jsou celozrnné obiloviny.

Bližší informace o zdrojích a významu zinku najdete v článku Zinek.

Ke zdrojům zinku ve veganské stravě patří především celozrnné výrobky, luštěniny, olejnatá semena a ořechy.

Selen

Obsah selenu v potravinách rostlinného původu se značně liší v závislosti na oblasti pěstování, neboť závisí na obsahu selenu v půdě.

Bližší informace o zdrojích a významu selenu najdete v článku Selen.

Ke zdrojům selenu ve veganské stravě patří především košťálová zelenina (např. brokolice či hlávkové zelí), cibulová zelenina (např. česnek, cibule), houby, chřest, luštěniny a para ořechy.

Tip: Vegani by si měli nechat u lékaře pravidelně kontrolovat hladinu důležitých živin a poradit se o případném užívání doplňků stravy. Doporučuje se také výživové poradenství u odborníka na veganskou výživu (nejlépe dietolog, případně kvalifikovaný výživový poradce).

Je veganská výživa vhodná pro kojence, děti, těhotné a kojící ženy?

Podle odborníků na výživu se riziko nedostatku živin v určitých fázích života zvyšuje, zvláště pak během těhotenství a kojení [3, 4]. Nedostatek živin může mít odpovídající důsledky pro matku, nenarozené dítě či kojence, a stejně tak pro děti a dospívající, kteří konzumují výhradně veganskou stravu. Vyhýbání se potravinám živočišného původu zvyšuje riziko nedostatku živin, a tím i riziko souvisejících zdravotních potíží. Proto například rakouská Národní komise pro výživu (NEK) důrazně nedoporučuje veganskou stravu nejen během těhotenství a kojení, ale i v období dětství a dospívání. Česká Pracovní skupina dětské gastroenterologie a výživy nedoporučuje veganství u dětí do ukončeného druhého roku života [5].

Poznámka: Lidé, kteří se rozhodnou trvale přejít na veganskou stravu, by se měli poradit s odborníkem specializujícím se na tento typ výživy – ideálně s dietologem, případně kvalifikovaným výživovým poradcem. Dále by měli užívat doplněk stravy s obsahem vitaminu B12, dbát na dostatečný přísun dalších důležitých živin a v případě potřeby rovněž užívat doplňky stravy s obsahem těchto živin. Kromě toho by měl hladinu těchto kritických živin pokud možno v pravidelných intervalech kontrolovat lékař.

Související odkazy

  1. Aneta Sládečková: Veganství z pohledu nutričního terapeuta (bakalářská práce v oboru Nutriční terapeut). Brno, červen 2019. (odkaz vede na PDF soubor na webu muni.cz, 1.4 MB)
  2. Margrit Richter, Heiner Boeing, Dorle Grünewald-Funk, Helmut Heseker, Anja Kroke, Eva Leschik-Bonnet, Helmut Oberritter, Daniela Strohm, Bernhard Watzl: Vegan diet: Position of the German Nutrition Society (DGE). Ernaehrungs Umschau International 2016, 63(04), 92–102. (odkaz vede na web www.ernaehrungs-umschau.de; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)
  3. Martin Světnička, Eliška Selinger, Jan Gojda, Eva El‑Lababidi: Rostlinná strava: od batolecího věku po dospívání. Pediatrie pro praxi 2020, 21(4): 264–269. (odkaz vede na PDF soubor na webu pediatriepropraxi.cz, 370 kB)
  4. Martin Světnička, Eliška Selinger, Jan Gojda, Eva El‑Lababidi: Rostlinná strava: kojení a zavádění příkrmů. Pediatrie pro praxi 2020, 21(6): 409–413. (odkaz vede na PDF soubor na webu pediatriepropraxi.cz, 186 kB)
  5. Simona Bělohlávková, Jiří Bronský, Iva Burianová, Pavel Frühauf, Martin Fuchs, Radana Kotalová, Jan Malý, Anna Mydlilová, Jiří Nevoral, Oldřich Pozler, Josef Sýkora: Doporučení Pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat. Česko-slovenská pediatrie 2014, 69(Suppl. 1): 3–42. (odkaz vede na web prolekare.cz)
  6. Dagmar Štruncová, Radana Dymáčková, Roman Štícha: Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy. Praktický lékař 2021, 101(2): 74–84. (odkaz vede na web prolekare.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Výživové trendy

Vegetariánská strava

Pojem „vegetariánství“ pochází od zakladatele klasického vegetariánství, filozofa Pythagora. Lati...

Vitaminy

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 neboli kobalamin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Kobalamin je souhrnné označen...

O výživě obecně

Potravinová pyramida v praxi

Jedním z nejdůležitějších principů potravinové pyramidy je skládání jídel ze všech pater pyramidy...

Zvláštní výživová opatření

Vegetariánství, veganství apod.

Vegetariánství znamená obvykle dodržování poměrně zdraví prospěšné diety. Na rozdíl od jiných die...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 06.06.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI