Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Česnek

Česnek

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Žádné zelenině není přisuzováno tolik zdraví prospěšných vlastností a žádná není tak opředená pověstmi jako česnek. Ne každý je však nadšený jeho chutí a vůní. Typickou vůni i chuť dodávají česneku éterické oleje. Nejdůležitější z těchto sirných sloučenin je alicin.

Ilustrační obrázek k článku „Česnek“

Botanická charakteristika

Česnek (Allium sativum) patří do čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae). Chuťově jsou mu velmi podobní i jeho nejbližší příbuzní – medvědí česnek, cibule a pažitka. Tato vytrvalá bylina může dorůst až do výšky 90 centimetrů. Podzemní cibule může být tvořena až dvanácti stroužky, z nichž každý je pokryt pergamenovou slupkou. Nadzemní část je nápadná svými šedými až modrozelenými listy a červenavě zbarveným, kulatým květem, ze kterého se někdy tvoří malé pacibulky. Nejběžněji je k dostání bílý česnek. Růžový až načervenalý česnek je vzácnější, je sladší a kořeněnější. V obchodech se často prodává čínský česnek, který se od evropského odlišuje mj. tím, že obsahuje nižší podíl aromatických látek.

Tuzemský česnek lze snadno skladovat, proto je k dispozici po celý rok. Hlavní doba sklizně je v červenci a v srpnu.

Poznámka: Česnek byl nalezen i v hrobkách staroegyptských faraonů. Staří Řekové říkali česneku „páchnoucí růže“.

Živiny, vitaminy a minerály

Česnek si získal nehynoucí pověst léčivého přípravku díky mnoha cenným látkám, které obsahuje. Kromě minerálů (zejména vápník, hořčík a draslík) obsahuje významné množství vitaminů skupiny B, vitaminu K a vitaminu C. Typickou vůni i chuť dodávají česneku éterické oleje. Nejdůležitější z těchto sirných sloučenin je alicin, který může působit proti bakteriím a plísním. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a má pozitivní vliv na srážlivost krve.

Látky obsažené v česneku Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v česneku Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 139 Železo (mg) 1,4
Tuky (g) 0,1 Vitamin A (µg) -
Bílkoviny (g) 6,1 Vitamin B1 (mg) 0,2
Sacharidy (g) 28,4 Vitamin B2 (mg) 0,08
Vláknina (g) 1,8 Vitamin B3 (mg) 0,6
Draslík (mg) 530 Vitamin B6 (mg) 0,38
Vápník (mg) 38 Vitamin C (mg) 14
Hořčík (mg) 35 Vitamin E (mg) 0,01

Využití v kuchyni

Česnek je univerzální kořenící zelenina, která se používá ve většině mezinárodních kuchyní. Používá se syrový nebo vařený v salátových marinádách, v masových a zeleninových pokrmech, v pokrmech z ryb a mořských plodů, v polévkách apod. V zeleninové kuchyni je česnek často kombinován s okurkou nebo špenátem. Dodává charakteristickou chuť mnoha pokrmům, jako je např. tzatziki.

Ke konzumaci jsou vhodné nejen podzemní cibule, ale i zelené listy. Samotné stroužky se používají sušené nebo čerstvé. Česnek rozvíjí svou plnou vůni až po nakrájení nebo rozdrcení. Pokud jste na česnek citliví nebo chcete v jídle dosáhnout jemnější chuti, uvařte stroužek česneku v celku. Česnek byste neměli smažit česnek do hněda, protože tím může zhořknout.

Poznámka: Esenciální oleje v česneku rychle oxidují. Oloupaný česnek byste proto po nakrájení nebo rozdrcení měli rychle zpracovat.

Skladování

Dobře proschlý česnek poznáte podle světlé, perleťově lesklé vnější slupky. Pokud se slupka silně olupuje, česnek je vysušený až příliš. Prosvítající hnědé skvrny jsou známkou hniloby. Pokud je česnek již zelený, ztrácí chuť.

Česnek lze velmi snadno skladuje. Jakmile je vnější slupka suchá, může být skladován několik měsíců – v ideálním případě na suchém, tmavém a chladném místě při nule až jednom stupni Celsia. Česnek nemá rád vysoké teploty a vlhkost, začíná snadno klíčit od čtyř stupňů Celsia nebo hnije, když je vlhkost vyšší než 75 procent. Česnek je také k dispozici v sušené formě jako granule nebo prášek. Oloupaný a celý česnek lze také zmrazit.

Čerstvý česnek se nejlépe uchovává v chladničce v zásuvce na zeleninu. Vydrží až dva týdny.

Poznámka: K uložení česneku použijte vzdušné boxy nebo hliněné nádoby propouštějící vzduch.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Cibule“

    Cibule

    Sezónní ovoce a zelenina

    Cibule má v kuchyni všestranné využití. Můžete ji použít k okořenění jídla nebo i jako hlavní přísadu do jídla – téměř žádná jiná zelenina není tak univerzálně použitelná. Kromě mnoha vitaminů a minerálů obsahuje cibule i éterické oleje a sirné sloučeniny (sulfidy), které se řadí mezi sekundární metabolity rostlin. Cibuli byste měli na kostičky krájet vždy ostrým nožem, jinak zhořkne.

  • Ilustrační obrázek k článku „Lilek (baklažán)“

    Lilek (baklažán)

    Sezónní ovoce a zelenina

    Lilek mezi ostatními druhy zeleniny vyniká svou nápadnou barvou, naopak jeho chuť je spíše nevýrazná. Pokud jej však správně připravíte a okořeníte, jistě oceníte jeho jemné a decentní aroma. Lilek i cuketa jsou typické přísady do francouzského zeleninového pokrmu ratatouille. Lilek je oblíbený i v orientální kuchyni, kde se připravuje například plněný.

  • Ilustrační obrázek k článku „Pórek“

    Pórek

    Sezónní ovoce a zelenina

    Pórek je menší příbuzný cibule a mnoho lidí jej má v oblibě pro jeho mírnější chuť. Pórek dodává lidskému tělu vitaminy a minerály téměř po celý rok. Jeho spodní část se společně s kořenem nachází v zemi, proto se pórek řadí mezi kořenovou zeleninu. K jeho typické, mírně cibulovité chuti přispívají esenciální oleje s obsahem síry, které se řadí mezi sekundární metabolity rostlin a mají mnoho zdraví prospěšných účinků.

  • Ilustrační obrázek k článku „Okurky“

    Okurka

    Sezónní ovoce a zelenina

    Okurka má typickou vůni i a chuť, kterou si většina lidí spojuje s létem. Zejména při vysokých teplotách je okurka díky vysokému obsahu vody ideálním prostředkem k potlačení žízně, ať už si ji dáte v salátu nebo samotnou. Okurky jsou příbuzné s dýní, cuketou a melounem. Okurky jsou vhodné ke sklizni, když jsou zelené. Pokud by na rostlině byly ponechány déle, zežloutly by.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 22.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace