Botanická charakteristika
Česnek (Allium sativum) patří do čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae). Chuťově jsou mu velmi podobní i jeho nejbližší příbuzní – medvědí česnek, cibule a pažitka. Tato vytrvalá bylina může dorůst až do výšky 90 centimetrů. Podzemní cibule může být tvořena až dvanácti stroužky, z nichž každý je pokryt pergamenovou slupkou. Nadzemní část je nápadná svými šedými až modrozelenými listy a červenavě zbarveným, kulatým květem, ze kterého se někdy tvoří malé pacibulky. Nejběžněji je k dostání bílý česnek. Růžový až načervenalý česnek je vzácnější, je sladší a kořeněnější. V obchodech se často prodává čínský česnek, který se od evropského odlišuje mj. tím, že obsahuje nižší podíl aromatických látek.
Tuzemský česnek lze snadno skladovat, proto je k dispozici po celý rok. Hlavní doba sklizně je v červenci a v srpnu.
Živiny, vitaminy a minerály
Česnek si získal nehynoucí pověst léčivého přípravku díky mnoha cenným látkám, které obsahuje. Kromě minerálů (zejména vápník, hořčík a draslík) obsahuje významné množství vitaminů skupiny B, vitaminu K a vitaminu C. Typickou vůni i chuť dodávají česneku éterické oleje. Nejdůležitější z těchto sirných sloučenin je alicin, který může působit proti bakteriím a plísním. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a má pozitivní vliv na srážlivost krve.
Látky obsažené v česneku | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v česneku | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 139 | Železo (mg) | 1,4 |
Tuky (g) | 0,1 | Vitamin A (µg) | - |
Bílkoviny (g) | 6,1 | Vitamin B1 (mg) | 0,2 |
Sacharidy (g) | 28,4 | Vitamin B2 (mg) | 0,08 |
Vláknina (g) | 1,8 | Vitamin B3 (mg) | 0,6 |
Draslík (mg) | 530 | Vitamin B6 (mg) | 0,38 |
Vápník (mg) | 38 | Vitamin C (mg) | 14 |
Hořčík (mg) | 35 | Vitamin E (mg) | 0,01 |
Využití v kuchyni
Česnek je univerzální kořenící zelenina, která se používá ve většině mezinárodních kuchyní. Používá se syrový nebo vařený v salátových marinádách, v masových a zeleninových pokrmech, v pokrmech z ryb a mořských plodů, v polévkách apod. V zeleninové kuchyni je česnek často kombinován s okurkou nebo špenátem. Dodává charakteristickou chuť mnoha pokrmům, jako je např. tzatziki.
Ke konzumaci jsou vhodné nejen podzemní cibule, ale i zelené listy. Samotné stroužky se používají sušené nebo čerstvé. Česnek rozvíjí svou plnou vůni až po nakrájení nebo rozdrcení. Pokud jste na česnek citliví nebo chcete v jídle dosáhnout jemnější chuti, uvařte stroužek česneku v celku. Česnek byste neměli smažit do hněda, protože tím může zhořknout.
Skladování
Dobře proschlý česnek poznáte podle světlé, perleťově lesklé vnější slupky. Pokud se slupka silně olupuje, česnek je vysušený až příliš. Prosvítající hnědé skvrny jsou známkou hniloby. Pokud je česnek již zelený, ztrácí chuť.
Česnek se velmi snadno skladuje. Jakmile je vnější slupka suchá, může být skladován několik měsíců – v ideálním případě na suchém, tmavém a chladném místě při nule až jednom stupni Celsia. Česnek nemá rád vysoké teploty a vlhkost, začíná snadno klíčit od čtyř stupňů Celsia nebo hnije, když je vlhkost vyšší než 75 procent. Česnek je také k dispozici v sušené formě jako granule nebo prášek. Oloupaný a celý česnek lze také zmrazit.
Čerstvý česnek se nejlépe uchovává v chladničce v zásuvce na zeleninu. Vydrží až dva týdny.