veganská strava

Veganská strava spočívá v konzumaci potravin výhradně rostlinného původu (například zeleniny, obilovin, ořechů a ovoce). Jinými slovy, vegani nejedí maso, ryby, vejce, mléko, med ani výrobky z těchto potravin. Z těchto důvodu vegani mohou trpět nedostatkem některých omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem (nejčastěji DHA a EPA), vitaminu B12, vitaminu D, vitaminu B2, vápníku, železa, jodu, zinku a selenu.

Lidé, kteří se rozhodnou trvale přejít na veganskou stravu, by se měli poradit s odborníkem specializujícím se na tento typ výživy – ideálně s dietologem, případně kvalifikovaným výživovým poradcem. Dále by měli užívat doplněk stravy s obsahem vitaminu B12, dbát na dostatečný přísun dalších důležitých živin a v případě potřeby rovněž užívat doplňky stravy s obsahem těchto živin. Kromě toho by měl hladinu těchto kritických živin pokud možno v pravidelných intervalech kontrolovat lékař.

Viz také vegetariánská strava.

Související příspěvky: