Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Obezita, nadváha a podváha
  • Aktuální: Výživové poradenství a nutriční terapie

Výživové poradenství a nutriční terapie

Obezita, nadváha a podváha
Autor: gesundheit.gv.at

Výživové poradenství se zaměřuje na poskytování obecných informací a individuální podporu při rozhodování o otázkách týkajících se stravovacích návyků, výběru vhodných potravin apod. Výživoví poradci pomáhají svým klientům přejít na zdravější způsob stravování a vyhýbat se rizikovému chování v oblasti stravy, působí tedy i preventivně. Oproti tomu nutriční terapie je léčba založená na výživě. Nutriční terapeuti jsou nelékařští zdravotničtí pracovníci a soustředí se na individuální potíže konkrétních pacientů.

Jaký je rozdíl mezi výživovým poradenstvím a nutriční terapií?

Cílem výživového poradenství je sladit stravovací návyky konkrétního klienta s výživovými doporučeními. Výživové poradenství proto slouží k primární prevenci onemocnění, která nějak souvisejí s výživou. Výživoví poradci svým klientům vypracovávají obecné výživové strategie, jejichž cílem je postupně změnit špatné stravovací návyky. Výživová doporučení přitom obvykle vycházejí z potravinové pyramidy.

Nutriční terapie se soustředí na individuální plány a behaviorálně terapeutická opatření s ohledem na konkrétní onemocnění u konkrétního pacienta. Nutriční terapie je definována jako „léčba založená na výživě“ – a mnoho zdravotních potíží a existujících onemocnění lze úpravou stravy pozitivně ovlivnit. Nutričně terapeutická nebo dietologická opatření mohou pomoci pozitivně podpořit stávající farmakologickou léčbu. Tato opatření musí být v každém případě nastavena tak, aby bylo možné začlenit je do každodenního života. V některých případech může být změna stravy být natolik účinná, že lékař se rozhodne farmakoterapii u daného pacienta ukončit.

Poznámka: Často používané pojmy „dieta“ nebo „dietologický“ se zdaleka neomezují na redukci hmotnosti, jak jsou někdy vnímány. Dietologie je lékařský obor, který se zabývá výživovými opatřeními s ohledem na všechny nemoci, nejen na nadváhu nebo obezitu.

Na koho se tedy mohu obrátit?

Nabídka výživového poradenství je čím dál širší, a pro laika je tak čím dál těžší rozeznat skutečného odborníka na výživu od málo kvalifikovaných či zcela nekvalifikovaných „rádoby odborníků“ [1].

Dietolog je lékař, který se zaměřuje na výživu. Znamená to, že absolvoval lékařskou fakultu a jeho specializací je výživa člověka.

Nutriční terapeut je nelékařský zdravotnický pracovník, který se soustředí na individuální potíže konkrétních pacientů. Nutriční terapeut absolvoval minimálně bakalářské vzdělání specializované na výživu člověka. Obvykle působí v nemocnici a spolupracuje s ošetřujícím lékařem.

Nutriční asistent je nelékařský zdravotnický pracovník, který pracuje pod odborným dohledem nutričního terapeuta. Nutriční asistent absolvoval minimálně střední odbornou školu se specializací na výživu člověka. Může působit v nemocnicích, domovech pro seniory, lázeňských zařízeních, školních jídelnách apod.

Výživový poradce svým klientům pomáhá přejít na zdravější způsob stravování, ale nemusí být absolventem žádného speciálního kurzu či školení, natož dlouholetého vzdělávání. To však automaticky neznamená, že každý výživový poradce je „špatný“. Výživovým poradcem může být i odborník s vysokoškolským vzděláním a může poskytovat kvalitní služby v oblasti prevence nemocí.

Je proto velmi důležité prověřit si před návštěvou vámi vybraného odborníka, jaké vzdělání vlastně má. Řada výživových poradců poskytuje velmi kvalitní služby v oblasti prevence nemocí. Pokud se však jedná o nutriční terapii (tedy úpravu jídelníčku v souvislosti s léčbou již existujícího onemocnění), člověk bez příslušné kvalifikace by vám takovou službu nabízet ani poskytovat neměl.

Související odkazy

  1. Společnost pro výživu: Jaký je rozdíl mezi výživovým poradcem, nutričním terapeutem a nutričním asistentem? (odkaz vede na PDF soubor na webu vyzivaspol.cz, 99 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Nemocnice

Další členové zdravotnického týmu

Přehled zdravotnických pracovníků, se kterými se budete během vašeho pobytu v nemocnici setkávat...

Nemocnice

Strava v nemocnici

Správná a vyvážená výživa je velmi důležitá pro dobrou tělesnou kondici a odolnost organismu. Pou...

Průvodce zdravotním systémem

Rozlišení lékařských a nelékařských zdravotnických povolání: lékař, sestra a další nelékařská povolání

Zdravotnický tým je složen z pracovníků s různým odborným vzděláním a různou kvalifikací, kteří s...

Demence: základní informace

Demence: nemedikamentózní léčba

Cílem nemedikamentózní léčby je zlepšit stav pacienta s demencí a jeho přizpůsobení zhoršujícím s...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI