V čem je vitamin C obsažen?
Hlavními zdroji vitaminu C jsou především ovoce a zelenina, případně šťávy nebo koktejly z nich připravené. Vysoký obsah vitaminu C mají např. paprika, černý rybíz, rakytník, petržel, kapusta, brokolice, fenykl, citrusové plody, šípky nebo řeřicha. Kromě toho mnoho zpracovaných potravin, zejména masných a uzenářských výrobků, obsahuje vitamin C jako přídatnou látku (antioxidant, označovaný např. jako E 300). Jiné skupiny potravin mohou být o vitamin C cíleně obohaceny.
Kdy se vitamin C z potravin ztrácí?
Obsah vitaminu C v potravinách závisí na více faktorech. Rozhodující je mimo jiné doba sklizně, přeprava, způsob a doba skladování a příprava v kuchyni. Důsledkem nesprávného skladování (např. na vzduchu) a zpracování v kuchyni (např. vyluhování vodou) mohou být vysoké ztráty vitaminu C. Obsah vitaminu C v ovoci a zelenině mohou snižovat rovněž enzymatické procesy, které uvnitř těchto potravin přirozeně probíhají. Ztrátám vitaminu C, které jsou způsobeny činností přirozeně se vyskytujících enzymů, lze zabránit blanšírováním potravin (tzn. krátkým povařením ve vodě).
Kolik vitaminu C potřebujeme?
Doporučená denní dávka vitaminu C pro dospělé ve věku 25–51 let je 95 mg pro ženy a 110 mg pro muže. U kuřáků je doporučená denní dávka ještě vyšší kvůli zvýšenému oxidačnímu stresu (volným radikálům), který je způsoben cigaretovým kouřem: 135 mg pro ženy a 155 mg pro muže. Těhotné ženy (od čtvrtého měsíce těhotenství) by měly přijímat 105 mg vitaminu C denně, zatímco u kojících matek činí doporučená dávka 125 mg vitaminu C denně.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu C
Hypervitaminóza v případě vitaminu C dosud nebyla popsána. Extrémně vysoké dávky (od 3–4 g denně) mohou vést k zažívacím potížím (např. průjem).
Nedostatek vitaminu C je ve vyspělých zemích velmi vzácný. Dostatečný přísun vitaminu C zajistí vyvážená strava, která je bohatá na ovoce a zeleninu. Nejvýraznějšími projevy nedostatku vitaminu C jsou kurděje (dospělí) a Möllerova–Barlowova nemoc (děti). Prvními příznaky nedostatku vitaminu C jsou mj. zhoršené hojení ran a zvýšená náchylnost k infekcím. Kromě toho se může vyskytnout krvácení do kůže, sliznic, svalů a vnitřních orgánů. Dalšími příznaky nedostatku vitaminu C jsou vypadávání zubů, únava a slabost. Zvýšenou potřebu vitaminu C mohou mít kuřáci nebo lidé vystavení trvalému stresu či silné fyzické zátěži (např. těžká práce, výkonnostní sport), dále pak konzumenti alkoholu a drog (legálních i nelegálních) a pacienti s některými typy nemocí (např. různá infekční onemocnění).
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)