Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Brokolice

Brokolice

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Brokolice se řadí mezi košťálovou zeleninu, ale nemá tolik výraznou chuť, díky čemuž ji dobře snášejí lidé s citlivějším trávením. K jídlu jsou vhodné jak brokolicové růžičky, tak košťály, které chutnají podobně jako zelený chřest. Jasně zelená barva brokolice řadu pokrmů barevně zpestří. Kromě zelené existují i fialové, žluté a bílé odrůdy brokolice. Brokolice však poměrně rychle vadne a neměla by být skladována příliš dlouho. V zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží až dva dny.

Botanická charakteristika

Brokolice (Brassica oleracea var. italica), stejně jako jiné druhy košťálové zeleniny, patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Ve srovnání s jinými druhy košťálové zeleniny má však méně výrazné aroma. Na rozdíl od příbuzného květáku listy nezakrývají brokolicové růžičky, díky čemuž v nich vzniká chlorofyl – zelené barvivo nezbytné pro fotosyntézu. Existují rovněž fialové, žluté a bílé odrůdy brokolice. Hlávka brokolice může dosáhnout průměru až 25 centimetrů. Brokolice od domácích pěstitelů je k dostání od června do října.

Živiny, vitaminy a minerály

Brokolice je nízkokalorická zelenina a její vysoký obsah vlákniny zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Obsahuje mnoho důležitých vitaminů, jako je např. vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin K a kyselina listová. Za zmínku stojí i vysoký obsah prekurzorů vitaminu A. Tato zeleně zbarvená zelenina obsahuje rovněž řadu minerálů, jako je zejména draslík, vápník, hořčík a železo.

Brokolice dále obsahuje hořčičné oleje (glukosinoláty), které jsou pro košťálovou zeleninu typické. Tyto sekundární metabolity rostlin mají řadu pozitivních účinků na zdraví. Mohou např. snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny a mají antibakteriální účinky.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v brokolici
Látky obsažené v brokolici Na 100 g jedlé části Látky obsažené v brokolici Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 26 Železo (mg) 0,8
Tuky (g) 0,2 Vitamin A (µg) 146
Bílkoviny (g) 3,3 Vitamin B1 (mg) 0,1
Sacharidy (g) 2,5 Vitamin B2 (mg) 0,2
Vláknina (g) 3 Vitamin B3 (mg) 1,1
Draslík (mg) 256 Vitamin B6 (mg) 0,28
Vápník (mg) 58 Vitamin C (mg) 115
Hořčík (mg) 24 Vitamin E (mg) 0,6
Kyselina listová (µg) 114

Využití v kuchyni

K jídlu jsou vhodné jak brokolicové růžičky, tak košťály. Díky své buněčné struktuře je brokolice lépe stravitelná než jiné druhy košťálové zeleniny: lze ji jíst i za syrova. Ke konzumaci jsou vhodné rovněž listy, které se chutí i vzhledem podobají špenátu. Brokolice se hodí jako příloha k masovým a rybím pokrmům a používá se v mnoha zeleninových pokrmech, např. v dušených jídlech, v nákypech, v gratinovaných pokrmech, ve slaných koláčích či v závinech. Oblíbené jsou i polévky a omáčky, ať už s celými růžičkami, nebo ve formě pyré.

Mezi růžičkami se může skrývat hmyz, proto je vhodné brokolici těsně před kuchyňskou přípravou přibližně na 15 minut namočit do vody s octem nebo se solí: tím dostanete nezvané návštěvníky ven. Košťály i růžičky dobře umyjte. Brokolice se vaří celá nebo rozebraná na růžičky v mírně osolené vodě nebo v páře. Silné košťály nakrájejte, případně oloupejte, aby byly uvařené rychleji. Brokolici nevařte příliš dlouho, neboť cenné látky, které obsahuje, se při vysokých teplotách rozkládají, a navíc by vybledla její jasně zelená barva. Růžičky stačí vařit pět až osm minut, košťály deset až patnáct minut, v závislosti na jejich tloušťce. Pokud po dovaření brokolici prudce zchladíte velmi studenou nebo ledovou vodou, lépe si udrží svou zelenou barvu.

Při nákupu dbejte na to, aby růžičky měly svěže zelenou barvu. Žluté růžičky jsou známkou pozdní sklizně a mohou chutnat hořce. Růžičky by měly být uzavřené, listy by neměly být zvadlé. Přezrálá brokolice může být dřevnatá.

Poznámka: K brokolici se velmi dobře hodí muškátový oříšek.

Skladování

Brokolici nelze dlouho skladovat, protože rychle vadne. V zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží až dva dny. Při skladování v teplotě kolem jednoho stupně Celsia vydrží až týden. Nejlepší je zabalit brokolici do potravinářské fólie. Brokolici lze dobře zmrazit; předtím ji několik minut blanšírujte ve vroucí vodě.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Ředkvičky

Kulaté, jasně červené ředkvičky rozzáří zeleninové saláty i obložené talíře. S trochou fantazie a...

Sezónní ovoce a zelenina

Květák

Květák, který je na rozdíl od mnoha jiných druhů košťálové zeleniny dobře snášen citlivými lidmi,...

Sezónní ovoce a zelenina

Mangold

Mangold už delší dobu není jen odleskem slávy špenátu, naopak si díky své intenzivnější chuti naš...

Sezónní ovoce a zelenina

Růžičková kapusta

Růžičkovou kapustu si nejlépe vychutnáte na podzim a v zimě: mráz jí nevadí, naopak studená teplo...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 22.09.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI