vláknina

Vláknina je součást potravy rostlinného původu, kterou enzymy v lidském trávicím systému nedokážou zcela odbourat. Vláknina má řadu pozitivních účinků na zdraví člověka. Podle účinku dělíme vlákninu obsaženou ve stravě na rozpustnou (pektiny, inulin, některé hemicelulózy, rostlinné slizy, gumy, rezistentní škroby, fruktooligosacharidy – v ovoci, ovsu, sladu, luštěninách, bramborách) a nerozpustnou (lignin, celulóza, některé hemicelulózy – v zelenině, otrubách a celozrnných výrobcích).

  • Rozpustná vláknina zpomaluje rychlost průchodu potravy trávicím traktem, v tenkém střevě omezuje vstřebávání některých živin a zpomaluje rychlost vstřebávání glukózy, čímž se snižuje strmost vzestupu glykemie. Má rovněž hypocholesterolemický účinek (tzn. snižuje hladinu cholesterolu v krvi).
  • Nerozpustná vláknina zvyšuje objem stolice, čímž snižuje koncentraci toxických látek, a zkracuje čas průchodu stolice tlustým střevem. Tak omezuje kontakt a zároveň i vstřebávání toxických látek buňkami tlustého střeva. I nerozpustná vláknina se může vstřebávat a podílet se na energetickém příjmu. Vstřebává se díky zpracování střevními bakteriemi.

Související příspěvky: