Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Výživa v prevenci nemocí
  • Aktuální: Sekundární metabolity rostlin: výskyt a účinky

Sekundární metabolity rostlin: výskyt a účinky

Výživa v prevenci nemocí
Autor: gesundheit.gv.at

Sekundárním metabolitům rostlin je připisována celá řada zdraví prospěšných účinků. Vědecky podložená data jsou ale u mnoha z nich neúplná nebo tyto účinky nepotvrdila. U některých sekundárních metabolitů rostlin můžeme prospěšné účinky pouze předpokládat.

Výsledky studií na zvířatech nebo in vitro výzkumů lze na člověka aplikovat pouze v omezené míře. To, zda lze účinky na zdraví přisuzovat jednotlivým sekundárním metabolitům nebo až jejich specifickým kombinacím přirozeně přítomným v potravinách, nelze s jistotou zhodnotit ani na základě údajů z epidemiologických studií. 

Poznámka: Vysokou míru ochrany poskytuje především směs sekundárních metabolitů rostlin v „přírodní“ kombinaci – tedy těch, které se přirozeně vyskytují v potravinách. Užívání koncentrovaných doplňků stravy má z tohoto pohledu pochybný význam.
Tabulka 1: Sekundární metabolity rostlin – výskyt, význam pro rostlinu a možné účinky na zdraví člověka
Skupina sekundárních metabolitů rostlin Výskyt Význam pro rostlinu Možné účinky na zdraví
karotenoidy mrkev, rajčata, paprika, kukuřice, tmavá listová zelenina (špenát, kapusta), grapefruit, meruňky, melouny, dýně typické zbarvení (žluté, oranžové či červené odstíny) U lidí: souvislost se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění a zhoubných nádorů, mohou zmírňovat zhoršování zraku související se stárnutím organismu.
U zvířat a in vitro: mají antioxidační účinek, ovlivňují imunitní systém.
fytosteroly ořechy, semena některých rostlin (slunečnice, sezam, sója), luštěniny součásti plazmatických membrán; zároveň působí jako rostlinné hormony, které mají podobnou strukturu jako cholesterol U lidí: mohou snižovat hladinu cholesterolu, a tím i riziko vzniku některých srdečně-cévních onemocnění.
U zvířat a in vitro: mohou snižovat hladinu cholesterolu.
saponiny luštěniny, sója, chřest, oves, lékořice dodávají nahořklou chuť (ochrana proti býložravcům) U zvířat a in vitro: mohou působit antibioticky, mohou snižovat hladinu cholesterolu.
glukosinoláty všechny druhy košťálové zeleniny (brokolice, růžičková kapusta apod.), dále ředkev, ředkvičky, řeřicha, hořčice chrání rostlinu před některými škůdci a nemocemi; zároveň jí dodávají nahořklou chuť (typickou pro košťálovou zeleninu) U lidí: mohou snižovat riziko vzniku některých nádorových onemocnění.
U zvířat a in vitro: mají antioxidační účinek, ovlivňují imunitní systém, mohou působit antibioticky.
flavonoidy jablka, hrušky, hrozny, třešně, švestky, bobulové ovoce, cibule, kapusta, lilek, sója, černý čaj, zelený čaj atd. typické zbarvení (červené, světle žluté, modré či fialové odstíny) U lidí: mohou snižovat riziko vzniku některých zhoubných nádorů a srdečně-cévních onemocnění.
U zvířat a in vitro: mají antioxidační účinek, ovlivňují imunitní systém, mohou působit antibioticky.
inhibitory proteáz luštěniny, některé druhy obilovin (např. sója, rýže, kukuřice, oves, pšenice), brambory blokují odbourávání proteinů U lidí: mohou snižovat riziko vzniku některých zhoubných nádorů.
U zvířat a in vitro: působí protizánětlivě.
monoterpeny některé bylinky (např. máta, zázvor), některé druhy kořejí (např. kmín), citrusové plody dodávají rostlině její typické aroma U zvířat a in vitro: mohou snižovat hladinu cholesterolu a riziko vzniku některých zhoubných nádorů.
fytoestrogeny celozrnné obiloviny a luštěniny (např. sojové boby), olejnatá semena (např. lněné semínko) rostlinné hormony, které mají podobnou strukturu jako ženské pohlavní hormony estrogeny U lidí: mohou snižovat riziko vzniku některých zhoubných nádorů a srdečně-cévních onemocnění, pozitivně ovlivňují krevní cévy a krevní tlak, možná se podílejí na prevenci osteoporózy.
U zvířat a in vitro: mají antioxidační účinek, ovlivňují imunitní systém.
sulfidy cibule, pórek, česnek, pažitka, některé druhy košťálové zeleniny dodávají rostlině její typické aroma U lidí: mohou snižovat riziko vzniku některých zhoubných nádorů.
U zvířat a in vitro: mají antioxidační účinek, snižují hladinu cholesterolu, mohou působit antibioticky.

Zdroje:

  • Německá společnost pro výživu DGE (2014): Diätetik kompakt, Online na stránkách www.dge.de.
  • Německá společnost pro výživu DGE (2018): Živiny: stavební kameny vašeho zdraví. 4. vydání. Bonn.
  • Hahn, A.; Ströhle, A.; Wolters, M. (2016): Výživa: Základy fyziologie, prevence a terapie. 3. vydání. Stuttgart.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Výživa v prevenci nemocí

Výživa v prevenci nemocí: sekundární metabolity rostlin

Sekundární metabolity rostlin se nacházejí výhradně v potravinách rostlinného původu. Ačkoli nejs...

Sezónní ovoce a zelenina

Kapusta

Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní...

Sezónní ovoce a zelenina

Zelí

Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí u...

Srdečně-cévní onemocnění: v...

Srdečně-cévní onemocnění: jak jim předcházet správnou výživou

Stravování hraje v prevenci kardiovaskulárních chorob ústřední roli. Pro předcházení aterosklerot...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 08.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI