Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Špenát

Špenát

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

I když není „bombou železa“, jak se původně předpokládalo, špenát se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů a je chutnou přísadou mnoha pokrmů. Při nákupu dbejte na čerstvé listy bez skvrn. Špenát pěstovaný venku obvykle obsahuje méně dusičnanů než ten skleníkový. Špenát by měl být zpracován relativně rychle, neměl by být dlouho skladován. V zásuvce na zeleninu v chladničce může být uložen maximálně dva dny. Špenát je velmi vhodný ke zmrazení.

Ilustrační obrázek k článku „Špenát“

Botanická charakteristika

Špenát (Spinacia oleracea) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae). Jedná se o jednoletou listovou zeleninu, u níž obchodníci rozlišují letní špenát a zimní špenát – podle doby pěstování. Letní špenát má listy s krátkými stopkami a je jemnější. „Příbuzným“ špenátu je mangold, který má podobný vzhled a v mnoha pokrmech může špenát nahradit. Chuť mangoldu je však o něco intenzivnější. Listy špenátu jsou trojúhelníkové až šipkovité a mají světle zelenou až tmavě zelenou barvu. Špenát v obchodech seženete buď jako listový špenát, nebo jako „kořenový špenát“. Rozdíl není v odrůdě, pouze ve způsobu sklizně. Listový špenát se sklízí ručně, proto je dražší. Kořenový špenát se sklízí strojově, včetně kořenů.

Špenát od místních pěstitelů je k dostání od dubna až do listopadu.

Živiny, vitaminy a minerály

Špenát je nízkokalorická zelenina, která je bohatá na vitaminy skupiny B a vitamin C. Má také vysoký obsah beta-karotenu (3 250 µg / 100 g), což je prekurzor vitaminu A. Tato zelená listová zelenina také dodává lidskému organismu řadu minerálů, jako je zejména draslík, vápník, hořčík a železo.

Poznámka: Říká se, že špenát nahradí polovinu lékárny.

Zažitá domněnka, že špenát je plný železa, je však mylná. Kvůli nesprávnému výpočtu jednoho vědce se předpokládalo, že 100 g špenátu obsahuje 35 mg železa. V jeho experimentech byl však použit sušený špenátový prášek, nikoli čerstvý špenát, který obsahuje přibližně 90 procent vody. Skutečný obsah železa je tedy významně nižší (4,1 mg / 100 g). Ve srovnání s jinou zeleninou je ale špenát stále velmi dobrým zdrojem železa. Ve špenátu se koncentrují dusičnany, které jsou obsaženy hlavně ve stoncích a v žilnatině listů. Pokud je špenát několikrát ohříván nebo je dlouhodobě udržován v teple, mohou se dusičnany přeměnit na dusitany. Ty v kombinaci s bílkovinami vedou ke vzniku nitrosaminů, které jsou zdraví škodlivé. Špenát by se proto měl konzumovat nebo chladit co nejdříve po přípravě a neměl by se opakovaně ohřívat. Při konzumaci v normálním množství však obsah dusičnanů ve špenátu nepředstavuje nijak zásadní riziko. Toto riziko lze ještě více snížit, pokud zároveň se špenátem přijímáte vitamin C: tento vitamin totiž brání přeměně dusičnanů na nitrosaminy.

Látky obsažené ve špenátu Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené ve špenátu Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 16 Železo (mg) 4,1
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 795
Bílkoviny (g) 2,7 Vitamin B1 (mg) 0,1
Sacharidy (g) 0,6 Vitamin B2 (mg) 0,2
Vláknina (g) 2,6 Vitamin B3 (mg) 0,6
Draslík (mg) 554 Vitamin B6 (mg) 0,2
Draslík (mg) 117 Vitamin C (mg) 51
Hořčík (mg) 58 Vitamin E (mg) 1,4
Kyselina listová (µg) 145
Tip: Přidáte-li během přípravy do špenátu citronovou šťávu nebo sklenici pomerančové šťávy, vytvoří se méně nitrosaminů a v lidském těle se lépe využije obsažené železo!

Využití v kuchyni

Pokud jsou špenátové listy hrubé, měly by být odříznuty stonky a kořeny. Odstraněním stonků a listových žil lze také snížit obsah dusičnanů. Čerstvý špenát by se měl umýt pod tekoucí vodou pouze krátce před přípravou. Špenát lze vařit současně s dalšími přísadami jídla nebo předem spařit.

Špenát lze v kuchyni použít na mnoho způsobů: klasikou je dušený špenát s vejci nebo se smetanou. Velmi dobře se hodí k rybám a masu. Je také velmi chutný jako náplň závinu či v těstovinách. Mnoho pokrmů obsahujících špenát najdete i v italské a francouzské kuchyni – oblíbené jsou lasagne, quiche a koláče se špenátem.

Poznámka: Jemný letní špenát lze konzumovat syrový v salátech.

Skladování

Při nákupu dbejte čerstvé listy bez skvrn. Špenát pěstovaný venku obvykle obsahuje méně dusičnanů než ten skleníkový. Špenát by měl být zpracován relativně rychle a neměl by být dlouho skladován. V zásuvce na zeleninu v chladničce může být uložen maximálně dva dny. Špenát je velmi vhodný ke zmrazení – krátce po sklizni ho spařte a po částech zmrazte.

Poznámka: Rozmrazený špenát by neměl být znovu zmrazen.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Mangold“

    Mangold

    Sezónní ovoce a zelenina

    Mangold už delší dobu není jen odleskem slávy špenátu, naopak si díky své intenzivnější chuti našel spoustu příznivců. Jeho přidanou hodnotou je i to, že jeho řapíky lze využít podobně jako chřest. Kromě klasické zelené barvy existují i další odrůdy mangoldu, které se vyznačují žlutými či fialovými listy, případně zářivě červenými řapíky a žilnatinou. Mangold od místních pěstitelů je k dostání od května až do listopadu.

  • Ilustrační obrázek k článku „Ledový salát“

    Ledový salát

    Sezónní ovoce a zelenina

    Ledový salát má robustní listy a osvěžující chuť, díky čemuž se stal oblíbeným listovým salátem a je základem mnoha křupavých salátů. Ve srovnání s jinými druhy salátů může být skladován po dlouhou dobu, a přitom stále zůstává křupavý. Ledový salát v celku lze uchovávat v chladničce v zásuvce na zeleninu až dva týdny. Odrůdou ledového salátu je salát Batavia, který má mírně zvlněné a o něco měkčí listy než ledový salát.

  • Ilustrační obrázek k článku „Červená řepa“

    Červená řepa

    Sezónní ovoce a zelenina

    Červená řepa odpovídá požadavkům moderní a zdravé výživy. Přesto se jí stále nedaří zbavit pověsti jídla se zemitou chutí, které se hodí leda pro chudé venkovany. Z červené řepy se však dají vykouzlit nejrůznější lahodné pochoutky. Intenzivní červené barvivo betanin se používá i jako barvivo v potravinářském průmyslu. Červená řepa se obvykle konzumuje vařená (třeba v salátu) nebo nakládaná (jako zavařenina). Můžete ji však jíst i syrovou nebo si z ní udělat šťávu.

  • Ilustrační obrázek k článku „Okurky“

    Okurka

    Sezónní ovoce a zelenina

    Okurka má typickou vůni i a chuť, kterou si většina lidí spojuje s létem. Zejména při vysokých teplotách je okurka díky vysokému obsahu vody ideálním prostředkem k potlačení žízně, ať už si ji dáte v salátu nebo samotnou. Okurky jsou příbuzné s dýní, cuketou a melounem. Okurky jsou vhodné ke sklizni, když jsou zelené. Pokud by na rostlině byly ponechány déle, zežloutly by.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 18.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace