Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Vitaminy
  • Aktuální: Vitamin B9 (kyselina listová, folát)

Vitamin B9 (kyselina listová, folát)

Vitaminy
Autor: gesundheit.gv.at

Vitamin B9, kyselina listová neboli folát patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Folát je souhrnné označení pro různé sloučeniny, které mají účinek vitaminu B9 a jsou přirozeně obsaženy v potravinách. Pojem „kyselina listová“ označuje syntetickou formu tohoto vitaminu skupiny B, která se používá například v doplňcích stravy nebo v potravinách obohacených vitaminy. Vitamin B9 se podílí na různých důležitých procesech, jako je dělení, tvorba a regenerace buněk a krvetvorba. Kromě toho hraje významnou roli v metabolismu některých aminokyselin: společně s vitaminy B12, B6 a B2 se například podílí na odbourávání homocysteinu. Nedostatek vitaminu B9 během těhotenství může vést k potratům a předčasným porodům, vývojovým vadám, intrauterinní růstové retardaci (tzn. opožděnému růstu plodu v děloze) a nízké porodní hmotnosti dítěte [1].

V čem je vitamin B9 obsažen?

Dobrými zdroji folátu jsou různé druhy zeleniny, zejména zelená listová zelenina, jako je špenát či hlávkový salát, ale i zelí, fenykl, okurky a rajčata. Dále obsahují velké množství folátu luštěniny, brambory, ořechy, pomeranče, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky a sója. Folát je obsažen rovněž v některých potravinách živočišného původu, jako je mléko a mléčné výrobky, vejce a játra. Někteří výrobci potravin přidávají syntetickou kyselinu listovou do svých produktů.

Foláty jsou velmi citlivé na teplo a světlo – a navíc jsou rozpustné ve vodě, takže ztráty při vaření a mytí mohou být poměrně velké. Proto se doporučuje zeleninu omývat jen krátce, a pokud možno nekrájenou. Ztráty folátů lze minimalizovat vhodnými způsoby přípravy potravin, jako je vaření v páře či zkrácení doby, po kterou je jídlo udržováno v teple.

Poznámka: Aby bylo možné porovnávat mezi sebou potraviny obsahující různé formy vitaminu B9, byly zavedeny tzv. ekvivalenty folátu (někdy se používá zkratka DFE z anglického výrazu dietary folate equivalent): 1 μg DFE tak odpovídá 1 μg folátu v potravinách nebo 0,5 μg syntetické kyseliny listové, která je přijímána např. ve formě doplňku stravy [2].

Kolik vitaminu B9 potřebujeme?

Doporučená denní dávka vitaminu B9 pro dospělé ve věku 25–51 let je 300 μg DFE (folát v potravinách). Dostatečný příjem kyseliny listové je obzvláště důležitý pro ženy, které plánují těhotenství: aby se zabránilo vzniku defektů nervové trubice (například rozštěpu páteře, což je závažná vrozená vývojová vada), měla by žena denně přijímat 400 µg kyseliny listové, nejlépe ve formě doplňku stravy. Zvýšený příjem kyseliny listové by měl být zahájen nejpozději čtyři týdny před otěhotněním a měl by pokračovat až do konce prvního trimestru.

Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek vitaminu B9

Zvýšený příjem folátu ve stravě nemá žádné vedlejší účinky. Je však třeba mít se na pozoru při užívání doplňků stravy: neměla by být překročena dávka 1000 µg kyseliny listové denně.

Nedostatek vitaminu B9 se projeví zejména na červených krvinkách, které jsou pod mikroskopem nápadné svou nadprůměrnou velikostí (megaloblastická anémie). Dalšími projevy mohou být poruchy růstu a množení jiných buněk a tkání, například bílých krvinek a buněk ve střevě. Během těhotenství se potřeba vitaminu B9 zvyšuje. Jeho nedostatek v prvních týdnech těhotenství může mít za následek poškození centrálního nervového systému (defekt nervové trubice) u dítěte. U dospělých může vést nedostatek kyseliny listové ke zvýšené hladině homocysteinu; zvýšená hladina této aminokyseliny v krvi je spojována s výskytem žilní trombózy a kardiovaskulárních onemocnění. Nedostatek vitaminu B9 může vzniknout mj. v důsledku nevyvážené stravy, užívání některých léků a nadměrné konzumace alkoholu.

Poznámka: Užívání doplňků stravy je vždy vhodné konzultovat s lékařem. Předtím, než začnete užívat doplněk stravy s obsahem kyseliny listové, měl by lékař zjistit, zda netrpíte nedostatkem vitaminu B12.

Související odkazy

  1. Miroslav Stránský: Preventivní účinky kyseliny listové. Interní medicína 2011, 13(14): 159–162. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina, 122 kB)
  2. Carol West Suitor, Lynn B Bailey: Dietary folate equivalents: interpretation and application. Journal of the American Dietetic Association 2000; 100(1): 88–94. (odkaz vede na externí web; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)
  3. Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Vitaminy

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 neboli kobalamin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Kobalamin je souhrnné označen...

Vitaminy

Vitaminy – pokrytí denní potřeby

Denní potřeba jednotlivých vitaminů většinou nebývá důsledně pokryta každý den, ani to není nezby...

Dietoterapie: úvod

Dieta při onemocnění krve

Dietní vlivy u krevních chorob se týkají anémií (chudokrevnost) a interakce (vzájemné reakce) pot...

O výživě obecně

Doplňky stravy

Doplňky stravy jsou speciální druhy potravin ve formě tablet, kapslí, kapek, výluhů apod. Mají fo...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 22.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI