zpracované potraviny

Zpracovaná potravina je jakákoli potravina, která byla během přípravy nějakým způsobem upravena (třeba i velmi jednoduše, jako je zmražení, pečení nebo sušení). Některé zpracované potraviny, jako jsou hotová jídla, balené pečivo nebo zpracované maso, mohou mít negativní účinky na zdraví. Většina potravin vyžaduje určitý stupeň zpracování a zdaleka ne všechny zpracované potraviny jsou pro tělo škodlivé. Pojem „zpracované potraviny“ tak může někdy vyvolávat zmatky, protože většina potravin je nějakým způsobem zpracována. Existuje však rozdíl mezi mechanicky a chemicky zpracovanými potravinami.

Mechanické zpracování – například mletí hovězího masa, tepelná úprava zeleniny nebo pasterizace potravin – ještě neznamená, že takto upravené potraviny jsou nezdravé. Pokud se při zpracování nepřidávají chemické látky nebo přísady, nemá taková úprava obvykle negativní vliv na zdravotní účinky dané potraviny.

Chemicky zpracované potraviny, označované někdy jako „ultra zpracované potraviny“, mají obvykle vysoký obsah cukru (zejména rafinovaného), umělých přísad a transmastných kyselin. Z tohoto důvodu jsou hlavním původcem obezity a dalších civilizačních onemocnění na celém světě. Chemicky zpracované potraviny často obsahují přídatné látky (aditiva), které prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulují kyselost, mají zahušťovací vlastnosti, dodávají potravinám sladkou chuť apod.

Mezi příklady „ultra zpracovaných potravin“ patří například:

  • mražená nebo hotová jídla,
  • pečivo, včetně pizzy, koláčů a zákusků,
  • balené pečivo,
  • tavené sýry,
  • snídaňové cereálie,
  • krekry a chipsy,
  • cukrovinky a zmrzlina,
  • instantní nudle a polévky,
  • masné polotovary, jako jsou párky, nugety, rybí prsty a zpracovaná šunka,
  • limonády a jiné slazené nápoje.