V čem je vitamin B12 obsažen?
Potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu B12 jsou játra. Mezi další zdroje vitaminu B12 v potravě se řadí maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. V potravinách rostlinného původu je vitamin B12 přítomen pouze v případě, že prošly bakteriální fermentací (např. v kysaném zelí). I v takovém případě je však obsažen pouze ve velmi malém množství, které nestačí k pokrytí doporučeného příjmu.
Kolik vitaminu B12 potřebujeme?
Doporučená denní dávka vitaminu B12 pro dospělé ve věku 25–51 let je 3,0 µg. Těhotné ženy by měly přijímat 3,5 µg vitaminu B12 denně, zatímco pro kojící matky je doporučená denní dávka 4,0 µg vitaminu B12 denně.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu B12
Při předávkování vitaminem B12 dosud nebyl popsán žádný nebezpečný (toxický) účinek.
Nedostatek vitaminu B12 hrozí zejména při veganské stravě, tzn. lidem, kteří nejedí maso, ryby, mléčné výrobky ani vejce. Vegani by proto měli vitamin B12 přijímat ve formě doplňku stravy.
Pro správné vstřebávání vitaminu B12 v trávicím traktu je nutný tzv. vnitřní faktor, který je u zdravých lidí vylučován žaludeční sliznici. Zvýšené riziko nedostatku vitaminu B12 proto mají jednak lidé trpící chronickým zánětem žaludku, jednak starší lidé (v důsledku změn žaludeční sliznice). Kromě toho hrozí nedostatek vitaminu B12 pacientům s některými onemocněními trávicího traktu (např. s Crohnovou chorobou) nebo lidem po gastrektomii (chirurgické odnětí žaludku nebo jeho části). Nedostatek vitaminu B12 má za následek poruchy tvorby buněk v kostní dřeni, což se projevuje zvláštní formou anemie s neobvykle velkými červenými krvinkami (tzv. megaloblastická anemie). V případě velmi těžkého nedostatku vitaminu B12 se mohou objevit i závažné následky, jako je onemocnění některých částí míchy a další trvalé poškození nervového systému. Vitamin B12 se v poměrně velkém množství ukládá v játrech. Příznaky deficitu tohoto důležitého vitaminu se proto často objeví až po letech nedostatečného příjmu.
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)