lipidy

Lipidy neboli tuky jednak dodávají tělu energii a životně důležité mastné kyseliny, jednak tvoří významnou součást tělesných struktur, jako jsou například buněčné membrány. Slouží také jako výchozí látka pro tvorbu celé řady dalších biologicky aktivních látek. Podkožní tuk působí proti ztrátě tělesného tepla a poskytuje tak ochranu před chladem. Kromě toho je tuk v organismu využíván jako nárazy tlumící a podpůrný prvek, který například chrání před nárazy některé vnitřní orgány, jako jsou třeba ledviny. Z chemického hlediska jsou lipidy směsí tzv. triacylglycerolů.

Tuky ve stravě jsou také nositeli vitaminů rozpustných v tucích (konkrétně A, D, E a K), které jsou pro tělo životně důležité. Bez přítomnosti lipidů by tělo tyto vitaminy nemohlo vstřebat, a tedy ani správně využít. Ostatně vitaminy A, E a K jsou samy o sobě látky podobné tukům, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Jsou tedy pro tělo rovněž nezbytné (esenciální) a musí být přijímány s potravou. V neposlední řadě jsou tuky nositeli chuťových a aromatických látek v potravinách.

Odvozené přídavné jméno je lipidový.

Viz také další pojmy v rejstříku, které obsahují výraz lipid, resp. tuk.

Související příspěvky: