omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny neboli omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou polynenasycené mastné kyseliny, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje přítomností tzv. dvojné vazby mezi třetím a čtvrtým atomem uhlíku (počítáno od „konce řetízku“, představíme-li si mastnou kyselinu zjednodušeně jako řetízek „kuliček“, tzn. atomů uhlíku).

Omega-3 mastné kyseliny jsou v přírodě hojně rozšířeny. Jsou důležitou součástí metabolismu lipidů a hrají významnou roli ve stravě člověka a normálním fungování organismu. Nejvýznamnější pro člověka jsou následující omega-3 mastné kyseliny:

  • kyselina alfa-linolenová (ALA),
  • kyselina eikosapentaenová (EPA),
  • kyselina dokosahexaenová (DHA).

Omega-3 mastné kyseliny se řadí mezi esenciální mastné kyseliny.

Viz také omega-6 mastné kyseliny.

Související příspěvky:

Vyhledat „omega-3 mastné kyseliny“ na NZIP