Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Kapusta

Kapusta

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní době oceňována jako chutný zdroj vitaminů a minerálů. Kapusta má vysoký obsah vitaminu C. Lidskému organismu poskytuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek – například vlákninu, která má pozitivní vliv na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Kapusta se téměř výlučně konzumuje vařená, kvašená nebo dušená. Hodí se k masu nebo rybám jako příloha, velmi chutná je také jako samostatné zeleninové jídlo.

Ilustrační obrázek k článku „Kapusta“

Botanická charakteristika

Kapusta (Brassica oleracea var. sabauda) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), stejně jako zelí a další druhy košťálové zeleniny. Na rozdíl od zelí jsou listy v hlávce uspořádány volněji. Typickým znakem jsou zvlněné listy s mnoha žilkami. Mají světle až tmavě zelenou barvu a kulatý, oválný, kuželovitý nebo špičatý tvar.

Domácí kapusta je k dispozici od začátku června až do února.

Poznámka: Raná kapusta je jemnější, zatímco podzimní a zimní kapusta mají výraznější chuť.

Živiny, vitaminy a minerály

Hlávka kapusty obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek – například vlákninu, která má pozitivní vliv na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Kromě minerálů (zejména vápník, draslík a železo), vitaminu C, vitaminu E a kyseliny listové obsahuje kapusta také tzv. hořčičné glykosidy (glukosinoláty) a sloučeniny síry. Hořčičné glykosidy se řadí mezi sekundární metabolity rostlin a kapustě dodávají její typickou chuť. Tyto sloučeniny mohou mj. snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, ovlivňují imunitní systém, působí proti bakteriím a neutralizují volné radikály (reaktivní molekuly kyslíku, které poškozují buňky).

Látky obsažené v kapustě Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v kapustě Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 25 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,4 Vitamin A (µg) 7,5
Bílkoviny (g) 3 Vitamin B1 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 2,4 Vitamin B2 (mg) 0,07
Vláknina (g) 2,5 Vitamin B3 (mg) 0,5
Draslík (mg) 236 Vitamin B6 (mg) 0,2
Vápník (mg) 64 Vitamin C (mg) 50
Hořčík (mg) 12 Vitamin E (mg) 2,5
Kyselina listová (µg) 90

Využití v kuchyni

Kapustu je potřeba důkladně umýt – list po listu, protože listy jsou někdy znečištěny pískem nebo hlínou. Vnější listy vyhoďte. Kapusta se téměř výlučně konzumuje vařená, kvašená nebo dušená. Hodí se k masu nebo rybám jako příloha, chutná je také jako samostatné zeleninové jídlo. Hodí se dobře do polévek, dušených nebo zapékaných pokrmů. Klasickým pokrmem jsou kapustové karbanátky.

Poznámka: Citlivějším lidem může kapusta způsobit nadýmání. Tyto potíže můžete zmírnit přídavkem kmínu do připravovaného jídla, ať už jej použijete jako koření nebo jako vývar.

Skladování

Při nakupování vybírejte pevné a uzavřené hlávky s poměrně krátkými stonky. Listy by měly být křehké a neměly by být zažloutlé. Z barvy listů však nepoznáte příliš mnoho o kvalitě a čerstvosti, spíše o době sklizně: rané odrůdy jsou výrazně světlejší než podzimní a zimní kapusta.

Kapusta by se měla používat co nejčerstvější, protože ji nelze snadno skladovat. Rané druhy lze uchovávat až tři dny v zásuvce na zeleninu v chladničce. Pozdější odrůdy lze skladovat až o týden déle. Kapustu lze snadno zmrazit: předtím ji nakrouhejte a několik minut blanšírujte ve vroucí vodě.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Pekingské zelí“

    Pekingské zelí

    Sezónní ovoce a zelenina

    Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvláště jemný a dobře snášený druh košťálové zeleniny. V syrovém stavu se používá do salátů a dokonale se hodí k asijským pokrmům z woku. Pekingské zelí lze konzumovat i jako vařené nebo kvašené. Díky obsaženým hořčičným glykosidům, které mu dodávají charakteristickou vůni i chuť, je pekingské zelí velmi zdravou potravinou.

  • Ilustrační obrázek k článku „Zelí“

    Zelí

    Sezónní ovoce a zelenina

    Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí upravené na různé způsoby se často podává jako příloha k vydatnějším jídlům. Obzvláště oblíbené je kysané zelí: obsažená kyselina mléčná v něm působí jako přirozený konzervant a zajišťuje jeho dlouhou trvanlivost. Zelí obsahuje glukosinoláty, které mu dodávají typickou chuť a patří mezi sekundární metabolity rostlin. Tyto látky mají mnoho zdraví prospěšných účinků.

  • Ilustrační obrázek k článku „Růžičková kapusta“

    Růžičková kapusta

    Sezónní ovoce a zelenina

    Růžičkovou kapustu si nejlépe vychutnáte na podzim a v zimě: mráz jí nevadí, naopak studená teplota zlepšuje její chuť. Ve srovnání s jinou zeleninou má růžičková kapusta vysoký obsah bílkovin. Bohatá je i na vitaminy. Tuto zeleninu nelze konzumovat syrovou, ale můžete ji podávat uvařenou v páře, dušenou, kvašenou nebo vařenou. Řadu pozitivních účinků na zdraví mají glukosinoláty, které se řadí mezi tzv. sekundární metabolity rostlin a jsou typické pro košťálovou zeleninu.

  • Ilustrační obrázek k článku „Ředkvičky“

    Ředkvičky

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kulaté, jasně červené ředkvičky rozzáří zeleninové saláty i obložené talíře. S trochou fantazie a šikovnosti z nich můžete vyřezávat veselá zvířátka. V nabídce obchodníků se ředkvičky objevují hned zkraje jara. Ředkvičky obsahují hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které pomáhají rostlinu chránit před býložravci a zároveň jí dodávají typickou chuť a mírnou štiplavost. Ředkvičky se dají i tepelně upravovat, nemusíte je jíst jen syrové.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 23.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace