Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Události, komunikace
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Kapusta

Kapusta

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní době oceňována jako chutný zdroj vitaminů a minerálů. Kapusta má vysoký obsah vitaminu C. Lidskému organismu poskytuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek – například vlákninu, která má pozitivní vliv na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Kapusta se téměř výlučně konzumuje vařená, kvašená nebo dušená. Hodí se k masu nebo rybám jako příloha, velmi chutná je také jako samostatné zeleninové jídlo.

Botanická charakteristika

Kapusta (Brassica oleracea var. sabauda) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), stejně jako zelí a další druhy košťálové zeleniny. Na rozdíl od zelí jsou listy v hlávce uspořádány volněji. Typickým znakem jsou zvlněné listy s mnoha žilkami. Mají světle až tmavě zelenou barvu a kulatý, oválný, kuželovitý nebo špičatý tvar.

Domácí kapusta je k dispozici od začátku června až do února.

Poznámka: Raná kapusta je jemnější, zatímco podzimní a zimní kapusta mají výraznější chuť.

Živiny, vitaminy a minerály

Hlávka kapusty obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek – například vlákninu, která má pozitivní vliv na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Kromě minerálů (zejména vápník, draslík a železo), vitaminu C, vitaminu E a kyseliny listové obsahuje kapusta také tzv. hořčičné glykosidy (glukosinoláty) a sloučeniny síry. Hořčičné glykosidy se řadí mezi sekundární metabolity rostlin a kapustě dodávají její typickou chuť. Tyto sloučeniny mohou mj. snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, ovlivňují imunitní systém, působí proti bakteriím a neutralizují volné radikály (reaktivní molekuly kyslíku, které poškozují buňky).

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v kapustě
Látky obsažené v kapustě Na 100 g jedlé části Látky obsažené v kapustě Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 25 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,4 Vitamin A (µg) 7,5
Bílkoviny (g) 3 Vitamin B1 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 2,4 Vitamin B2 (mg) 0,07
Vláknina (g) 2,5 Vitamin B3 (mg) 0,5
Draslík (mg) 236 Vitamin B6 (mg) 0,2
Vápník (mg) 64 Vitamin C (mg) 50
Hořčík (mg) 12 Vitamin E (mg) 2,5
Kyselina listová (µg) 90    

Využití v kuchyni

Kapustu je potřeba důkladně umýt – list po listu, protože listy jsou někdy znečištěny pískem nebo hlínou. Vnější listy vyhoďte. Kapusta se téměř výlučně konzumuje vařená, kvašená nebo dušená. Hodí se k masu nebo rybám jako příloha, chutná je také jako samostatné zeleninové jídlo. Hodí se dobře do polévek, dušených nebo zapékaných pokrmů. Klasickým pokrmem jsou kapustové karbanátky.

Poznámka: Citlivějším lidem může kapusta způsobit nadýmání. Tyto potíže můžete zmírnit přídavkem kmínu do připravovaného jídla, ať už jej použijete jako koření nebo jako vývar.

Skladování

Při nakupování vybírejte pevné a uzavřené hlávky s poměrně krátkými stonky. Listy by měly být křehké a neměly by být zažloutlé. Z barvy listů však nepoznáte příliš mnoho o kvalitě a čerstvosti, spíše o době sklizně: rané odrůdy jsou výrazně světlejší než podzimní a zimní kapusta.

Kapusta by se měla používat co nejčerstvější, protože ji nelze snadno skladovat. Rané druhy lze uchovávat až tři dny v zásuvce na zeleninu v chladničce. Pozdější odrůdy lze skladovat až o týden déle. Kapustu lze snadno zmrazit: předtím ji nakrouhejte a několik minut blanšírujte ve vroucí vodě.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Pórek

Pórek je menší příbuzný cibule a mnoho lidí jej má v oblibě pro jeho jemnější chuť. Pórek dodává...

Sezónní ovoce a zelenina

Zelí

Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí u...

Sezónní ovoce a zelenina

Růžičková kapusta

Růžičkovou kapustu si nejlépe vychutnáte na podzim a v zimě: mráz jí nevadí, naopak studená teplo...

Sezónní ovoce a zelenina

Pekingské zelí

Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvlá...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 10.12.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
  • Systematická edukace a zvyšování zdravotní gramotnosti populace prostřednictvím NZIP (CZ.03.02.02/00/22_005/0001137)
  • Zvyšování informovanosti prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu (CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0016090)
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI