V čem je vitamin B2 obsažen?
Mezi potraviny bohaté na vitamin B2 se řadí mj. mléko a mléčné výrobky, celozrnné výrobky, maso a ryby (např. treska tmavá nebo makrela). Obzvláště dobrými zdroji vitaminu B2 jsou vnitřnosti (zejména játra), dále kvasnice, obilné klíčky a některé druhy sýrů (např. syrovátkový sýr, camembert, tradiční alpské sýry a ementál).
Kolik vitaminu B2 potřebujeme?
Doporučená denní dávka vitaminu B2 pro dospělé ve věku 25–51 let je 1,1 mg pro ženy a 1,4 mg pro muže. Těhotné ženy potřebují 1,3 mg (od druhého trimestru těhotenství), resp. 1,4 mg (od třetího trimestru) vitaminu B2 denně. Doporučená denní dávka vitaminu B2 pro kojící matky je rovněž 1,4 mg.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu B2
Předávkování vitaminem B2 prostřednictvím stravy je prakticky nemožné. Dodnes nebyly popsány žádné nepříznivé zdravotní dopady nadměrného příjmu vitaminu B2, který se přirozeně vyskytuje ve stravě.
Nedostatek výhradně vitaminu B2 je vzácný; obvykle se kombinuje s jinými nedostatky. Nedostatečný přísun vitaminu B2 se projevuje především změnami na kůži a na sliznicích, jako jsou popraskané ústní koutky, záněty ústní sliznice (stomatitida) a jazyka. Kromě toho se mohou objevit potíže s očima (např. zánět spojivek, změny na rohovce nebo zákal čočky). Při těžkém nedostatku vitaminu B2 se může vyvinout hypochromní anemie. Na vzniku nedostatku vitaminu B2 se může mj. podílet nadměrná konzumace alkoholu nebo užívání některých léků.
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)