Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Události, komunikace
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Houby

Houby

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Lesní houby mají svou okouzlující vůni a mohou zpestřit váš jídelníček. Zdaleka ne všechny druhy jsou však vhodné ke konzumaci. Pozor na otravu houbami! V lesních houbách se navíc mohou hromadit těžké kovy, proto by se neměly konzumovat ve velkém množství. Houby se v teple rychle kazí: nespotřebované pokrmy z hub rychle ochlaďte a skladujte je v chladničce při teplotě 2 až 4 stupně Celsia. Ohřívat by se měly při minimální teplotě 70 stupňů Celsia.

Botanická charakteristika

Houby se obvykle řadí mezi rostliny nebo zeleninu. Nejnovější vědecké poznatky však stále více nasvědčují tomu, že ve skutečnosti mají bližší vztah ke zvířatům. Na rozdíl od rostlin houby neobsahují chlorofyl, který uvolňuje kyslík nebo energii fotosyntézou. Houby tvoří v podzemí velkou síť buněčných vláken (hyfy), nazývanou mycelium (podhoubí). Plodnice je nadzemní „orgán“ houby, jehož hlavním úkolem je rozmnožování. Z velkého počtu hub je pro člověka jedlá pouze malá část, tzv. jedlé houby. V závislosti na druhu jsou houby velmi odolné vůči teplotám a rostou také bez ohledu na roční období. K růstu nepotřebují světlo. Zimní houba (sametová vánoční houba) roste přes zimu na kmenech buku, vrby a jilmu, stejně jako zimní lanýž. Mnoho dalších hub roste již na jaře, například smrž, kačenka česká či šťavnatka březnovka. Lze je sbírat již v březnu. Houby jako lišky a hřib lze sbírat až do listopadu, různé druhy čirůvek či hlívu ústřičnou dokonce i v prosinci.

Vzhledem k rozmanitosti divokých a jedlých hub lze houby v české přírodě nacházet celoročně. Hlavní houbařská sezóna však nastává v létě a na začátku podzimu.

Poznámka: Houby se množí pomocí spor, které se nacházejí na lupenech nebo v rourkách.

Živiny, vitaminy a minerály

Díky vysokému obsahu vody a nízkému obsahu tuku mají houby relativně nízký obsah kalorií. V závislosti na druhu houby se může pohybovat od 11 kcal / 100 gramů (hlíva ústřičná) do 27 kcal / 100 gramů (hřiby a lanýže). V závislosti na druhu hub se liší i jejich složení. Houby mají vysoký obsah vlákniny, proto člověka nasytí na delší dobu. Vláknitý chitin a celulóza jsou však také obtížně stravitelné. Obzvláště vysoký obsah vlákniny mají lanýže (16,5 gramů vlákniny / 100 gramů houby). Houby obsahují mnoho stopových prvků, jako jsou draslík, fosfor, selen a hořčík. Za zmínku stojí i jejich vysoký obsah vitaminu D, který se v rostlinných potravinách obvykle vyskytuje v malém množství.

Lesní houby hromadí přirozeně se vyskytující těžké kovy, jako je kadmium nebo rtuť. Proto by se neměly konzumovat ve velkém množství. Zásada se nevztahuje na pěstované houby, jako jsou např. žampiony. Obvyklé velikosti porcí jsou ale neškodné.

Při sběru dávejte pozor na jedovaté houby, které rozhodně nejsou vhodné ke konzumaci: těžká otrava houbami může například způsobit vážné poškození jater a ledvin nebo dokonce úmrtí. Je obzvláště zákeřné, že se v případě život ohrožující otravy příznaky jako pálení či škrábání v krku, závratě, průjem nebo nadýmání žaludku objeví teprve šest až 24 hodin po konzumaci. Lehčí otrava je naopak viditelnější, zvracení a/nebo průjem se obvykle projeví do tří hodin po jídle.

Poznámka: Pokud se po konzumaci hub vyskytnou obtíže, obraťte se na odborníky z Toxikologického informačního střediska na čísle tísňového volání 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02.
Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v houbách
Látky obsažené v houbách Na 100 g jedlé části Látky obsažené v houbách Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 15 Železo (mg) 6,5
Tuky (g) 0,5 Vitamin A (µg) 217
Bílkoviny (g) 2,4 Vitamin B1 (mg) 0,02
Sacharidy (g) 0,2 Vitamin B2 (mg) 0,23
Vláknina (g) 4,7 Vitamin B3 (mg) 6,5
Draslík (mg) 367 Vitamin B6 (mg) 0,04
Vápník (mg) 4 Vitamin C (mg) 6
Hořčík (mg) 14 Vitamin E (mg) 0,1

Houby obsahují chitin z aminocukrů, který podporuje motilitu (pohyblivost) střeva. Pro relativně malý obsah cukrů jsou houby vhodné pro pacienty s diabetem. Neobsahují však žádnou složku, která by přímo snižovala glykemii.

Využití v kuchyni

Houby mají všestranné využití: můžete je grilovat, dusit, péct nebo smažit. Neměli byste je však konzumovat syrové, protože mnoho jedlých hub je za syrova jedovatých. Uměle pěstované houby, které se často přidávají do salátů, obsahují v syrovém stavu jedovatou látku agaritin, i když v malém množství.

Poznámka: Při tepelné úpravě hub byste měli dodržovat několik pravidel: nespotřebované pokrmy z hub rychle ochlaďte a skladujte je v chladničce při teplotě 2 až 4 stupně Celsia. Při ohřívání se ujistěte, že teplota dosahuje alespoň 70 stupňů Celsia.

Skladování

Houby se snadno kazí a nejsou vhodné pro dlouhé skladování. Lze je uchovávat několik dní na chladném a suchém místě, nejlépe bez světla, a za předpokladu, že jsou čerstvé a bez škůdců. Pokud jsou houby skladovány příliš dlouho nebo nesprávně, mohou se v důsledku rozpadu bílkovin tvořit toxiny. Starší houby poznáte podle tmavého zabarvení, citlivosti na tlak a slizkého vzhledu.

Naopak konzervované houby, např. v plechovkách nebo v oleji, mají dlouhou trvanlivost a snadno se skladují. Houby lze také sušit. Nejlepší je nakrájet je na plátky silné asi tři milimetry a umístit je na suchou utěrku. Nechte jej sušit na dobře větraném místě a neustále je obracejte. Houby lze sušit také v troubě. Nechte je několik hodin při teplotě asi 70 až 80 stupňů Celsia s mírně otevřenými dvířky trouby. Sušené houby skladujte v těsné a suché nádobě (např. v zavařovačce).

Poznámka: Houbový prášek ze sušených hub je vhodný jako přírodní koření např. rizota, těstovin, polévek nebo omáček.

Související odkazy

  1. Toxikologické informační středisko (odkaz vede na web tis-cz.cz)
  2. Česká mykologická společnost (odkaz vede na web myko.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Borůvky

Borůvkám jen málokdo dokáže odolat. Tyto sytě modré lesní kuličky mají nezaměnitelnou chuť i vůni...

Sezónní ovoce a zelenina

Okurka

Okurka má typickou vůni i a chuť, kterou si většina lidí spojuje s létem. Zejména při vysokých te...

Sezónní ovoce a zelenina

Polníček

Malé zelené lístky polníčku mají jemně ořechovou chuť a přijdou vhod jako chutná obměna jídelníčk...

Sezónní ovoce a zelenina

Cuketa

Cuketa na talíři, ať už v podobě ratatouille, plněná, nebo jako příloha k rybám, je symbolem léta...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 03.12.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
  • Systematická edukace a zvyšování zdravotní gramotnosti populace prostřednictvím NZIP (CZ.03.02.02/00/22_005/0001137)
  • Zvyšování informovanosti prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu (CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0016090)
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI