Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Události, komunikace
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Těhotenství, porod a šestinedělí
  • Průběh těhotenství
  • Aktuální: Jak se správně stravovat v průběhu těhotenství

Jak se správně stravovat v průběhu těhotenství

Průběh těhotenství
Autor: Státní zdravotní ústav, Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP

Výživa těhotné ženy je důležitá jak z hlediska zdraví matky, tak z hlediska fyziologického vývoje plodu. V podmínkách naší země se ženy stravují obvykle normálním způsobem, tj. pestrou stravou v dostatečném množství, proto se nemusí obávat výraznějších nutričních problémů během těhotenství.

Výživa každého člověka začíná překvapivě ještě před jeho narozením. Výzkumy totiž ukázaly, že prvních 1000 dní v životě každého člověka (tj. od početí až do konce 2. roku života dítěte) mohou významně ovlivnit jeho zdraví a stravovací návyky v dospělosti, a to díky tzv. nutričnímu programování. Nutriční programování má totiž vliv nejen na fyziologii dítěte (tj. imunitní systém, fungování mozku a metabolismus), ale také na chování dítěte v podobě jeho stravovacích návyků a chuťových preferencí. Bližší informace najdete např. na webu Iniciativa 1000 dní [1]. A protože každá máma chce pro své dítě jen to nejlepší, je dobré začít s budováním správné výživy vašeho dítěte už v průběhu těhotenství.

Bylo zvykem tvrdit, že když je žena těhotná, měla by se pořádně najíst, protože teď přece jí „za dva“. Tak na to pozor! Je pravda, že těhotná žena potřebuje energii navíc pro vyvíjející se miminko, ale určitě to neznamená, že by měla svůj celkový denní příjem stravy zdvojnásobit! Časté přejídání se by mohlo vést spíše k zbytečně vysokému nárůstu její hmotnosti, zvýšenému krevnímu tlaku, otokům nebo těhotenské cukrovce. Zvyšuje se také riziko císařského řezu a obezity u dítěte. Proto je mnohem důležitější věnovat se v období těhotenství spíše kvalitě vaší stravy než její kvantitě.

Na co se zaměřit ve výživě těhotných?

Dbejte na dostatečný příjem kvalitních bílkovin (maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, vejce) – jsou důležité pro správný růst plodu a vývoj placenty a dělohy.

Vybírejte kvalitní tuky, zejména ty s obsahem omega-3 mastných kyselin (ryby, lněné semínko, lněný olej, řepkový olej, sójový olej) a omega-6 mastných kyselin (slunečnicový olej, sezamový olej, kukuřice, pšeničné klíčky).

Omezte konzumaci jednoduchých sacharidů, tedy cukrů (sladkosti, zákusky, slazené nápoje, sladké pečivo, ochucené mléčné výrobky). V nadměrném množství mohou přispívat k rozvoji metabolických poruch, těhotenské cukrovce, vzniku zubního kazu atd. Jinak jsou sacharidy (zvláště pak polysacharidy) a také vláknina důležitou složkou stravy.

V těhotenství je zvýšená potřeba některých vitaminů a minerálních látek:

  • Kyselina listová je zásadní pro správný vývoj plodu (její nedostatek může způsobit rozštěp neurální trubice plodu, krvácení a potrat). Najdeme ji např. v listové zelenině (saláty, špenát, mangold, řeřicha, čekanka), dále v zelí, brokolici, květáku, vlašských ořeších, červené řepě, malinách, jahodách, luštěninách, citrusech.
  • Vitamin D je nezbytný pro dobré vstřebávání vápníku a tvorbu pevných kostí a zubů dítěte. Člověk si ho dokáže vyrobit sám v kůži po jejím ozáření slunečním záření, ale v ČR je od podzimu do jara potřebné intenzity slunečního záření nedostatek, a proto je vhodné zaměřit se na konzumaci potravin, které vitamin D obsahují (např. ryby, rybí tuk, olej z tresčích jater, vaječný žloutek).
  • Vápník je nezbytný pro správnou tvorbu kostí a zubů dítěte a také pro udržení dobrého stavu kostí a zubů matky, neboť pokud je ho ve stravě nedostatek, uvolňuje se do plodu ze zásob matky. V potravinách ho najdeme nejlépe v mléku, mléčných výrobcích, brokolici, kapustě, fenyklu, ale i ořeších a luštěninách.
  • Hořčík – jeho nedostatek v těhotenství může způsobovat křeče dolních končetin, poruchy srážlivosti krve, zvýšené riziko potratu nebo předčasného porodu. Navíc podávání vysokých dávek vápníku a vitaminu D v těhotenství může právě přispět k jeho nedostatku. Myslete proto na příjem potravin, které hořčík obsahují, jako jsou např. mléko, mléčné výrobky, drůbež, ryby, zelená listová zelenina, celozrnné obiloviny, jablka a citrusy.
  • Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu (červeného krevního barviva pro přenos kyslíku), pro plod, pro placentu a pro zvětšení objemu krve matky. Při jeho nedostatku vzniká chudokrevnost, zvyšuje se riziko předčasného porodu a nízké porodní váhy. Nejlepší zdroje železa jsou živočišné produkty (lépe se z nich vstřebává), jako zejm. maso, ryby, drůbež a vejce. Železo najdeme i v tmavě zelené listové zelenině, brokolici, kapustě, mořských řasách a pšeničných klíčcích, ale jeho vstřebatelnost je podstatně nižší.
  • Jod je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy a jeho nedostatečný příjem v potravě může vést k potratu, nízké porodní hmotnosti, nebo poruše duševního vývoje plodu a sníženému intelektu dítěte. Jeho nejlepšími zdrojem v potravě jsou mořské ryby, mořské plody, mléko a mléčné výrobky.

V čem je potřeba být opatrný?

V těhotenství je především potřebná pestrost a přiměřené porce, ale jsou potraviny, u kterých bychom měli být v těhotenství opatrní nebo ty, které do jídelníčku těhotných nepatří.

V těhotenství se nedoporučuje konzumace alkoholu.

S opatrností přistupujte k pití černého a zeleného čaje, které obsahují thein, který je podobný kofeinu. Raději volte slabší ovocné čaje či bylinné čaje – s jejich volbou vám poradí lékárník, protože ne všechny bylinky je vhodné konzumovat v těhotenství.

Stejně tak jako s čajem je to i s kávou. Dva až tři šálky kvalitní, ale spíše slabší kávy nevadí.

Pozor na nepasterované a nepřevařené mléko a výrobky z něj. To může obsahovat řadu mikroorganismů, které mohou vyvolat závažná onemocnění, jako je listerióza, klíšťová encefalitida apod.

Z hlediska bezpečnosti potravin se rovněž nedoporučuje konzumace syrových a nedostatečně tepelně upravených vajec (např. v tataráku či dortových krémech, domácích majonézách apod.) a syrových ryb.

Poznámka: Bakterie obsažené v některých potravinách, zejména salmonely a listerie, mohou vyvolat potrat nebo úmrtí plodu v děloze. Nadbytek vitaminu A může vést k vrozeným vadám dítěte. Je lépe se vyhnout nepasterizovaným mléčným výrobkům, jako jsou některé sýry, stejně tak pojídání neprovařeného masa, včetně syrových ryb jako třeba sushi. Obtíže mohou způsobit játra a játrové paštiky nebo syrová či jen částečně uvařená vejce.

Související odkazy

  1. Nutriční programování (odkaz vede na web 1000dni.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

O výživě obecně

Výživa v průběhu života

Lidské tělo prochází v průběhu života dramatickým vývojem. Na počátku stojí jedna jediná buňka, z...

Výživové trendy

Vegetariánská strava

Pojem „vegetariánství“ pochází od zakladatele klasického vegetariánství, filozofa Pythagora. Lati...

O výživě obecně

Potravinová pyramida v praxi

Jedním z nejdůležitějších principů potravinové pyramidy je skládání jídel ze všech pater pyramidy...

Výživové trendy

Veganská strava

Vegani jedí výhradně rostlinnou stravu, vyhýbají se všem potravinám živočišného původu. To znamen...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.11.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
  • Systematická edukace a zvyšování zdravotní gramotnosti populace prostřednictvím NZIP (CZ.03.02.02/00/22_005/0001137)
  • Zvyšování informovanosti prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu (CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0016090)
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI