omega-6 mastné kyseliny

Omega-6 mastné kyseliny neboli omega-6 nenasycené mastné kyseliny jsou polynenasycené mastné kyseliny, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje přítomností tzv. dvojné vazby mezi šestým a sedmým atomem uhlíku (počítáno od „konce řetízku“, představíme-li si mastnou kyselinu zjednodušeně jako řetízek „kuliček“, tzn. atomů uhlíku).

Omega-6 mastné kyseliny se nacházejí v rostlinných olejích, různých druzích ořechů a semen. Jsou-li konzumovány umírněně (nejlépe místo nasycených tuků, které se nacházejí v mase a mléčných výrobcích), mohou být zdraví prospěšné. Omega-6 mastné kyseliny však velká část lidí přijímá spíše v nadbytku. Zejména je-li nízký příjem omega-3 mastných kyselin, mohou mít omega-6 mastné kyseliny i určitý aterogenní vliv. Proto by měl být sledován poměr omega-6/omega-3, který by měl být od 1 do 4.

Omega-6 mastné kyseliny se řadí mezi esenciální mastné kyseliny.

Viz také omega-3 mastné kyseliny.

Související příspěvky:

Vyhledat „omega-6 mastné kyseliny“ na NZIP