Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Omega-3 mastné kyseliny i omega-6 mastné kyseliny se řadí mezi polynenasycené mastné kyseliny. Jejich role ve výživě člověka je i nadále intenzivně zkoumána.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny patří k nejčastěji podávaným doplňkům stravy. V pokusech na zvířatech byla popsána řada pozitivních účinku na srdce, cévy, krevní tlak, hladinu krevních lipidů a cukru. Tyto efekty však až na výjimky nebyly prokázány u člověka. Potřebné dávky pro tyto efekty jsou pravděpodobně vyšší – nedosažitelné ve stravě ani v potravinových doplňcích.

Například ve studii GISSI byl podáván 1 g omega-3 mastných kyselin denně po dobu 3,5 roku. Výskyt kardiovaskulárních příhod poklesl o pětinu. To vedlo k většímu zájmu o omega-3 mastné kyseliny. Rozsáhlejší studie provedené později však tento efekt neprokázaly a z hlediska současných znalostí je podávání omega-3 mastných kyselin v potravinových doplňcích nezdůvodněné. Omega-3 mastné kyseliny by tedy měly být podávány jen tam, kde hrozí jejich nedostatek, např. při poruchách vstřebávání tuků.

Přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou především ryby a rybí oleje, jež obsahují kolem 30 % těchto kyselin. Speciální přípravky s rybím olejem mohou obsahovat až 90% koncentraci omega-3 mastných kyselin. Novější výzkumy prokazují účinky u IgA nefropatie (typ zánětu ledvin), příjem by však musel být vysoký (6–12 g/den).

V USA se dnes ve stravě přijímá průměrně 1,6 g omega-3 mastných kyselin denně. Čech sní v průměru jen 5 kg ryb ročně, což odpovídá příjmu asi 0,6 mg omega-3 mastných kyselin denně.

Vlašské ořechy obsahují 8× více omega-3 mastných kyselin než jiné ořechy. Z margarínů je největší obsah v Ramě a nové Floře. Light margaríny mají dávku omega-3 mastných kyselin poloviční.

Omega-6 mastné kyseliny

Omega-6 mastné kyseliny přijímáme dnes spíše v nadbytku. Zejména je-li nízký příjem omega-3 mastných kyselin, mohou mít i určitý aterogenní vliv. Proto by měl být sledován poměr omega-6/omega-3, který by měl být od 1 do 4.

Omega-6 mastné kyseliny se vyskytují např. v následujících potravinách: drůbež, vejce, ořechy, obiloviny, celozrnné pečivo a většina rostlinných olejů.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Dieta u cukrovky

Diabetické doplňky

Přestože existuje mnoho teorií, které by mohly zdůvodňovat podání vitaminů či antioxidancií u dia...

Dietoterapie: úvod

Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy

Ateroskleróza je onemocnění postihující cévy. Dietní a další režimové vlivy (negativní vliv kouře...

Dieta u neurologických a du...

Dieta u roztroušené sklerózy

Ve světě existují centra zabývající se dietními opatřeními u roztroušené sklerózy. Podávají se ze...

Zvláštní výživová opatření

Vegetariánství, veganství apod.

Vegetariánství znamená obvykle dodržování poměrně zdraví prospěšné diety. Na rozdíl od jiných die...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 09.06.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI