Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Omega-3 mastné kyseliny patří k nejčastěji podávaným dietním suplementům. Jejich kardioprotektivní (chránící srdce) a antiarytmický (proti arytmii) účinek je bezpečně prokázán.

Ilustrační obrázek Omega-3 mastné kyseliny

Ve studii GISSI byl podáván 1 g omega-3 mastných kyselin denně po dobu 3,5 roku. Výskyt kardiovaskulárních příhod poklesl o pětinu. Ve větších dávkách snižují omega-3 mastné kyseliny triglyceridy a krevní tlak.

Přirozeným zdrojem jsou především ryby a rybí oleje, jež obsahují kolem 30 % těchto kyselin. Speciální přípravky s rybím olejem mohou obsahovat až 90% koncentraci omega-3 mastných kyselin. Novější výzkumy prokazují účinky u IgA nefropatie (typ zánětu ledvin), příjem by však musel být vysoký (6–12 g/den).

V USA se dnes ve stravě přijímá průměrně 1,6 g omega-3 mastných kyselin denně. Čech sní v průměru jen 5 kg ryb ročně, což odpovídá příjmu asi 0,6 mg omega-3 mastných kyselin denně.

Vlašské ořechy obsahují 8× více omega-3 mastných kyselin než jiné ořechy. Z margarínů je největší obsah v Ramě a nové Floře. Light margaríny mají dávku omega-3 mastných kyselin poloviční.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Omega-6 mastné kyseliny

    Omega-6 mastné kyseliny

    Co je co ve výživě

    Omega-6 mastné kyseliny přijímáme dnes spíše v nadbytku. Zejména je-li nízký příjem omega-3 mastných kyselin, mohou mít i určitý aterogenní (podporující vznik a rozvoj aterosklerózy – kornatění tepen) vliv. Proto by měl být sledován poměr omega-6/omega-3, který by měl být od 1 do 4.

  • Ilustrační obrázek Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

    Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

    Prevence kardiovaskulárních onemocnění

    Primárním cílem nutričních doporučení je odstranit rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, a tak snížit výskyt prvních nebo opakujících se klinických příhod, jako např. ischemické choroby srdeční, ischemické CMP a ischemické choroby dolních končetin.

  • Ilustrační obrázek Tuky a zdraví

    Tuky a zdraví

    Prevence kardiovaskulárních onemocnění

    Srdečně-cévní onemocnění představují nejčastější příčinu úmrtí ve vyspělých zemích a ve valné většině vznikají na podkladě aterosklerózy (kornatění tepen). Hovoří se pak o aterosklerotických kardiovaskulárních onemocněních (ASKVO). Vztah výživy a rozvoj jednotlivých onemocnění není zcela jednoduché prokázat. Onemocnění se totiž mnohdy vyvíjejí řadu let, často po asymptomatických (bezpříznakových) předstupních závislých na výživě, jako např. dyslipidemie (neuspokojivá hodnota cholesterolu v krvi), před rozvojem aterosklerózy. Navíc se účinky určitého typu nesprávného složení výživy se mohou různit v závislosti na genetických faktorech. Zdá se však, že vysoký podíl tuků (triacylglycerolů) v současném pojetí stravy je významným rizikovým faktorem pro zdraví člověka, zejména z hlediska zvýšeného rizika rozvoje kardiovaskulárních onemocnění (KVO).

  • Ilustrační obrázek Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy

    Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy

    Výživa nemocných

    Ateroskleróza je onemocnění postihující cévy. Dietní a další režimové vlivy (negativní vliv kouření a absence pohybu) jsou v prevenci aterosklerózy velmi významné. Největší význam má racionální (zdravá) výživa. Nesprávné stravovací návyky jsou spolu s rizikovými faktory nejčastější příčinou srdečních a mozkových cévních onemocnění.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 21.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace