Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Obezita, nadváha a podváha
  • Aktuální: Jak vzniká nadváha a obezita

Jak vzniká nadváha a obezita

Obezita, nadváha a podváha
Autor: gesundheit.gv.at

Na vzniku nadváhy nebo obezity se může podílet celá řada faktorů. Často jsou to nesprávné stravovací návyky, případně některé psychologické aspekty, jako je stravování ve stresu. Obezita může souviset rovněž s některými onemocněními (např. s poruchami štítné žlázy) a genetickými faktory.

Genetické příčiny však nejsou považovány za jediný, ba ve většině případů ani hlavní, spouštěč obezity. Nadváha vzniká zkrátka tím, že tělo dostává více energie, než kolik jí spotřebuje. Jelikož tělesná aktivita je jedním z hlavních způsobů, jakými tělo energii vydává, zásadní roli při vzniku nadváhy hraje také nedostatek pohybu.

Co je nadváha, co je obezita?

Podle definice Světové zdravotnické organizace (WHO) má nadváhu člověk, jehož index tělesné hmotnosti (BMI) přesahuje hodnotu 25 kg/m2. Při hodnotě BMI přesahující 30 kg/m2 pak hovoříme o obezitě.

Tabulka 1: Klasifikace hmotnosti podle BMI (upraveno podle WHO, 2000)
Klasifikace hmotnosti BMI Riziko vzniku přidružených onemocnění
podváha < 18,5 nízké
normální váha 18,5–24,9 průměrné
nadváha 25–29,9 mírně zvýšené
obezita 1. stupně 30–34,9 zvýšené
obezita 2. stupně 35–39,9 vysoké
obezita 3. stupně ≥ 40 velmi vysoké

Užitečnost samotného BMI pro posouzení individuálního zdravotního rizika nadváhy je však omezená, protože tento index vypovídá jen málo o rozložení a procentuálním zastoupení tělesného tuku. Například velmi svalnatí lidé budou mít vyšší BMI, než by podle WHO odpovídalo normální váze, ačkoli se u nich u nadváze v klasickém slova smyslu mluvit nedá. Bližší informace najdete v článku Index tělesné hmotnosti (BMI).

Jaké může být rozložení tělesného tuku?

S rostoucí tělesnou hmotností se tuk u různých lidí může hromadit na odlišných místech. U některých se ukládá především na stehnech, u jiných spíše v oblasti břicha. Rozlišujeme tak dva hlavní typy rozložení tělesného tuku, resp. obezity: gynoidní (typ hruška) a androidní (typ jablko) [1].

Gynoidní obezita (typ hruška) 

Gynoidní obezita se častěji vyskytuje u žen a vyznačuje se hromaděním tuku v zejména oblasti boků, stehen a hýždí. Ačkoli tento typ ukládání tuku je pro zdraví méně nebezpečný než androidní typ (viz níže), v každém případě je lepší usilovat o udržení tělesné hmotnosti v normálním rozmezí. Gynoidní rozložení tuku je sice typické pro ženy, ale může se vyskytovat i u mužů.

Androidní obezita (typ jablko) 

Androidní obezita neboli abdominální obezita je častěji pozorována u mužů a vyznačuje se hromaděním tuku ve středu těla, tedy v oblasti břicha. Tělesný tuk se neukládá jen přímo pod kůží (podkožní tuk), ale i kolem orgánů, které se nacházejí uvnitř břicha (viscerální tuk). Androidní rozložení tělesného tuku je spojeno se zvýšeným rizikem souběžných a přidružených onemocnění (např. kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku či diabetu mellitu 2. typu). Při ukládání tuku v oblasti břicha hrozí zvýšené riziko vzniku těchto onemocnění i v případě, že celkový BMI se nachází v normálním rozmezí. Androidní rozložení tuku je sice typické pro muže, ale může se vyskytovat i u žen. 

Obrázek 1: Schematické znázornění androidní obezity (typ jablko, vlevo) a gynoidní obezity (typ hruška, vpravo). (Zdroj: depositphotos.com)

Obrázek 2: Androidní obezita – ilustrační fotografie. (Zdroj: depositphotos.com)

Poměr obvodu pasu a boků (WHR), obvod pasu (WC)

Poměr obvodu pasu a boků (WHR) umožňuje posoudit individuální riziko, které je spojeno s rozložením tělesného tuku. WHR lze jednoduše spočítat tak, že změříme obvod pasu i obvod boků, a tyto hodnoty spolu vydělíme:

WHR = obvod pasu (v cm) / obvod boků (v cm)

Například u člověka s obvodem pasu 76 cm a obvodem boků 97 cm se WHR vypočítá následovně:

WHR = 76 cm / 97 cm = 0,78

Typické rozložení tuku u mužů vede ke spíše vyšším hodnotám WHR, zatímco u žen bývají tyto hodnoty o něco nižší. Pokud je však hodnota WHR vyšší než 0,9 (u mužů) nebo 0,85 (u žen), lze předpokládat zvýšené riziko rozvoje dalších onemocnění [2].

Tabulka 2: Poměr obvodu pasu a boků (WHR) v souvislosti s rizikem rozvoje dalších onemocnění
  ženy muži
významně zvýšené riziko metabolických komplikací ≥ 0,85 ≥ 0,90

Zdroj: Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation. Geneva, 8–11 December 2008. [2]

Riziko rozvoje dalších onemocnění lze posoudit i pouhým změřením obvodu pasu (WC), čímž se rozumí obvod břicha ve výši pupku. Pokud je obvod pasu větší než 88 cm (u žen) nebo 102 cm (u mužů), svědčí to o abdominální obezitě (viz výše) – a podle závěrů WHO lze i v tomto případě předpokládat zvýšené riziko rozvoje dalších onemocnění [2].

Tabulka 3: Obvod pasu (WC) v souvislosti s rizikem rozvoje dalších onemocnění
  ženy muži
mírně zvýšené riziko rozvoje dalších onemocnění > 80 cm > 94 cm
silně zvýšené riziko rozvoje dalších onemocnění > 88 cm > 102 cm

Zdroj: Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation. Geneva, 8–11 December 2008. [2]

Jaké jsou příčiny nadváhy a obezity?

Nadváha (a později obezita) vzniká, když příjem energie dlouhodobě převyšuje její výdej. Nerovnováha mezi příjmem energie (v potravě) a jejím výdejem (prostřednictvím tělesné aktivity) vede k hromadění energie ve formě tuku, a tím k nárůstu hmotnosti. Tuto energetickou bilanci ovlivňuje mnoho biologických, psychosociálních a environmentálních faktorů, jako jsou například:

  • životní styl (např. nedostatek pohybu, špatné stravování),
  • genetické příčiny,
  • neustálá snadná dostupnost potravin,
  • nedostatek spánku,
  • chronický stres,
  • depresivní onemocnění,
  • poruchy příjmu potravy (například záchvatovité přejídání, syndrom nočního přejídání),
  • hormonální poruchy (např. hypotyreóza, Cushingův syndrom),
  • užívání některých léků (např. antidepresiv, neuroleptik, antiepileptik, antidiabetik),
  • těhotenství,
  • nadváha nebo obezita v dětství.

Jaké může mít nadváha či obezita následky?

Souvislost mezi obezitou a zdravím je ovlivněna mnoha faktory, jako jsou věk, pohlaví, genetická predispozice, přítomnost jiného onemocnění apod.

Samotná nadváha nemusí vždy představovat zdravotní riziko. BMI 25 až 30 je sice definováno jako nadváha, avšak studie ukazují, že BMI v tomto rozsahu nemá na délku života zásadní vliv (pokud se současně nevyskytují jiná závažná onemocnění, jako je například cukrovka).

Riziko vzniku souběžných a přidružených onemocnění je tím vyšší, čím výraznější je nadváha (nebo obezita) a čím déle tento stav trvá. Je nesporné, že obezita (tj. BMI > 30) má negativní dopad na celkové zdraví a i na délku života. Zejména u obézních lidí je proto úbytek na váze ze zdravotního hlediska velmi prospěšný.

Obezita je rizikovým faktorem pro:

  • diabetes mellitus 2. typu,
  • poruchy metabolismu lipidů (např. hypertriglyceridemie, hypercholesterolemie),
  • steatózu jater,
  • refluxní chorobu jícnu (pálení žáhy),
  • onemocnění žlučníku,
  • aterosklerózu, následně kardiovaskulární onemocnění a infarkt myokardu,
  • vysoký krevní tlak, 
  • syndrom spánkové apnoe,
  • dnu a žlučové kameny, 
  • onemocnění kloubů – např. koxartrózu (artrózu kyčle) nebo gonartrózu (artrózu kolene),
  • astma,
  • hormonální poruchy (u žen např. syndrom polycystických ovarií, komplikace během těhotenství; u mužů např. sníženou plodnost).

Obezita je považována za rizikový faktor i pro vznik některých typů zhoubných nádorů, jako jsou zejména rakovina prsu, tlustého střeva, dělohy a ledvin.

Poznámka: Vašemu zdraví může prospět snížení hmotnosti i o pouhých 5 %.

Jak zhodnotit osobní zdravotní rizika?

Vaše osobní riziko přidružených onemocnění spojených s nadváhou či obezitou může přesněji posoudit váš lékař. Kromě tělesné hmotnosti zohlední i další faktory, jako jsou výsledky měření krevního tlaku nebo laboratorních vyšetření. Za tímto účelem může lékař nechat vyšetřit např. vaši hladinu cukru v krvi (glykemii), cholesterol nebo některé hodnoty, které charakterizují funkci ledvin.

Na koho se mohu obrátit?

Nejlépe vám poradí váš praktický lékař. Kromě toho můžete zkusit kontaktovat například nutričního terapeuta nebo dietologa.

Související odkazy

  1. Klára Rotscheinová: Obezita v minulosti a dnes (bakalářská práce v oboru Regenerace a výživa ve sportu). Brno, 2011. (odkaz vede na PDF soubor na webu muni.cz, 760 kB)
  2. World Health Organization: Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation. Geneva, 8–11 December 2008. (odkaz vede na PDF soubor na webu who.int, 1.1 MB; dokument je dostupný pouze v angličtině)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

O výživě obecně

Index tělesné hmotnosti (BMI)

Index tělesné hmotnosti (BMI) je orientačním měřítkem přiměřenosti vztahu tělesné hmotnosti a výš...

Obezita, nadváha a podváha

Metabolický syndrom

Metabolický syndrom je označení pro stav, kdy se u člověka současně vyskytuje několik konkrétních...

Obezita: základní informace

Diagnostika obezity

Může se zdát velice jednoduché rozpoznat pacienta s nadváhou či obezitou. Může se nám to jevit ja...

Dieta při obezitě

Jak je definována obezita?

Obezita patří k onemocněním, u kterých je dietní léčba nejvýznamnější. Nejde o pouhé uplatnění di...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI