Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Dieta při obezitě
  • Aktuální: Jak je definována obezita?

Jak je definována obezita?

Kategorie: Dieta při obezitě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Obezita patří k onemocněním, u kterých je dietní léčba nejvýznamnější. Nejde o pouhé uplatnění diety v redukci hmotnosti, ale i o dietní ovlivnění prognózy obézních. Optimální je dosažení redukce hmotnosti, to je však u části nemocných neúspěšné.

Ilustrační obrázek Jak je definována obezita?

Obezita je součástí metabolického syndromu a v tomto smyslu jsou u obézních, kterým se nepodaří redukovat hmotnost, důležitá další dietní opatření:

  1. opatření k zastavení rozvoje aterosklerózy (viz článek Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy),
  2. opatření k prevenci diabetu (viz článek Prevence cukrovky 2. typu),
  3. opatření k léčbě přítomné hypertenze (viz článek Dieta u vysokého krevního tlaku), hyperurikemie (viz článek Dieta u dny a hyperurikemie) a dyslipidemie (viz článek Principy diet u dyslipidemií) a dalších složek metabolického syndromu (viz článek Metabolický syndrom a dieta).

Je chybou, že je léčba obezity často ztotožňována s redukcí hmotnosti. Stejně důležitý jako redukce hmotnosti je u obézních zdravý životní styl. Tuto skutečnost nejvíce ukázaly studie zabývající se fyzickou aktivitou; bylo v nich například zjištěno, že štíhlé fyzicky nezdatné osoby (unfit unfat) mají horší prognózu než obézní pravidelně cvičící (fit fat). Moderní dietní léčba obezity nezahrnuje tedy jen redukci hmotnosti, ale i výše zmíněná další opatření. V tomto hesle se přesto soustředíme především na otázku redukce hmotnosti.

Obezita je definována nadměrným uložením tuku v organismu. Podíl tuku v organismu je normálně u žen do 25–30 %, u mužů do 20–25 %. O podílu tuku v těle se lze přesvědčit několika postupy. Měření kožní impedance se dnes provádí většinou jednoduše měřením průchodu proudu mezi horními končetinami při držení přístroje v rukou. V běžné praxi však měření množství tuku v těle není nutné.

Obezita je dnes definována podle klinicky snadno dostupného vyšetření výšky a hmotnosti. Prakticky se opustilo od stanovení Brocova indexu:

hmotnost v kg/výška v cm – 100

Tento index je nevhodný z několika důvodů, zejména proto, že koreluje s výškou, a nehodí se tedy univerzálně pro malé i velké jedince. Proto byl již před více než sto lety zaveden Queteletův index, který je dnes celosvětově označován jako index tělesné hmotnosti neboli body mass index (BMI):

hmotnost v kg/(výška v m)2

Jako normální hmotnost bývá uváděna hodnota BMI 18,5–25 kg/m2. Pod touto úrovní klasifikujeme již onemocnění jako podvýživu. V různých dobách byl však společenský ideál mimo tuto hranici. Klasifikace tělesné hmotnosti podle BMI je uvedena v tab. 1.

Tabulka 1: Klasifikace tělesné hmotnosti podle BMI

Klasifikace tělesné hmotnosti BMI
Podvýživa do 18,5
Normální hmotnost 18,5–25
Nadváha 25–30
Obezita I. stupně (mírná) 30–35
Obezita II. stupně (střední) 35–40
Obezita III. stupně (morbidní) > 40

Nadváha je považována za předstupeň obezity. Zdravotní rizika však evidentně stoupají již od BMI 25 a riziko ostře stoupá od hodnoty 27. Morbidní obezita je pak závažným onemocněním a osoby s tímto stupněm nadváhy většinou nepřežívají hranici 60 let věku. Optimální životní prognózu mívají podle řady studií jedinci s BMI 20–22.

Použití BMI je tedy celosvětově uznávaným měřítkem pro stanovení diagnózy obezity, zároveň může sloužit i jako ukazatel životní prognózy a rizika většiny komplikací obezity.

Klasifikace obezity podle kvantitativních měřítek je uvedena výše. Prakticky stejně významné je i kvalitativní rozdělení na androidní a gynoidní obezitu. Za androidní obezitu (obezitu mužského typu či typu jablko) je považována obezita s kumulací tuku především na břiše. Za gynoidní obezitu (obezitu ženského typu nebo typu hruška) je označována obezita s kumulací tuku především na hýždích a končetinách.

Pro jednoduchou klasifikaci byl řadu let používán poměr obvodu pasu a boků, index pas/boky (waist-to-hip ratio, WHR). Uvádělo se, že hranicí androidní obezity je u mužů poměr nad 1,0 a u žen nad 0,8, případně 0,85. Dnes se tento index prakticky již nepoužívá. Jako významnější se ukázalo měření pouze obvodu pasu, které ve studiích nejlépe korelovalo s přesným měřením metabolicky rizikového intraabdominálního tuku.

Obvod pasu se obvykle měří v místě viditelného pasu nebo v polovině vzdálenosti mezi lopatou kosti kyčelní a posledními žebry, obvod boků nad velkým trochanterem nebo v místě největšího vyklenutí hýždí.

Riziko metabolických komplikací, tedy tendence k androidnímu typu obezity, je úměrné obvodu pasu a obvykle se klasifikuje na mírné a výrazné, viz tab. 2.

Tabulka 2: Metabolické riziko podle obvodu pasu

  Mírné Výrazné
Ženy > 80 cm > 88 cm
Muži > 94 cm > 102 cm

Z patogenetického hlediska lze konstatovat, že podíl genetických (vnitřních, resp. metabolických) a vnějších (psychologických, vzdělání, přejídání, omezení pohybu apod.) faktorů je přibližně 1:1. Při posouzení vnějších faktorů je třeba hodnodit vzdělání nemocného, fyzickou aktivitu, vliv okolí, reakci na stres apod. Pro posouzení genetického vlivu na obezitu je vhodné posouzení výskytu obezity a diabetu v rodině.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Dieta při obezitě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Diagnostika obezity“

    Diagnostika obezity

    Obezita: základní informace

    Může se zdát velice jednoduché rozpoznat pacienta s nadváhou či obezitou. Může se nám to jevit jako něco, co přece zvládne každý, a to na první zběžný pohled v tramvaji. Lékaři se však v diagnostice neopírají jen o faktor vzhledový, ale zajímají se o dobu vzniku obezity, její vývoj a předchozí snahy o redukci hmotnosti; neméně je zajímá i rodina pacienta a přidružená další onemocnění.

  • Ilustrační obrázek Zhoubné nádory a obezita

    Zhoubné nádory a obezita

    Dieta u nádorových onemocnění

    V současné době se za jeden z nejvýznamnějších rizikových faktorů u nádorových onemocnění považuje nadváha a nedostatek pohybu, který může být příčinou i důsledkem obezity.

  • Ilustrační obrázek k článku „Obezita a nejčastější mýty“

    Obezita a nejčastější mýty

    Obezita: základní informace

    Seznamte se s nejčastějšími mýty o obezitě, které kolují mezi laickou veřejností.

  • Ilustrační obrázek Dietní a režimová edukace nemocných s psychózou

    Dietní a režimové poučení nemocných s psychózou

    Dieta u neurologických a duševních onemocnění

    Zvýšení hmotnosti po léčbě psychofarmaky (léky) je velkým problémem. Rozdíly mezi jednotlivými léky jsou často nadměrně zdůrazňovány a reakce je velmi individuální. Nárůst váhy a vznik diabetu se týká zejména osob s metabolickým syndromem a s genetickou zátěží diabetem 2. typu. Vhodná je proto dietní edukace (poučení), zejména u osob s rodinnou anamnézou diabetu a osob, které přibývají na hmotnosti po zahájení léčby.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 18.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace