Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Infekční nemoci
  • Aktuální: Botulismus

Botulismus

Infekční nemoci
Autor: Státní zdravotní ústav

Botulismus neboli otrava botulinem je vzácné, ale závažné neuroparalytické onemocnění způsobené botulotoxinem (BTX) – toxinem, který je produkován anaerobní bakterií Clostridium botulinum. Botulismus je život ohrožující stav, neboť postihuje nervový systém a způsobuje ochrnutí svalů. Pokud není včas poskytnuta lékařská pomoc, člověk může v důsledku otravy zemřít.

Botulotoxin (z latinského botulus = klobása), někdy též označovaný jako botulin nebo klobásový jed, je považován za jeden z nejúčinnějších bakteriálních přírodních jedů. Smrtelná dávka botulotoxinu pro člověka je velmi nepatrná: činí cca 6 × 10-8 g. Je odolný vůči kyselině chlorovodíkové (která je obsažena v žaludeční šťávě), v trávicím traktu se tedy nerozkládá. Neporušený se vstřebává střevní sliznicí a následně je transportován po těle krví a lymfou. Botulin je termolabilní: spolehlivě jej ničí teplota nad 100 °C po dobu nejméně 10 minut.

Při otravě botulotoxinem dochází k dočasné blokádě přenosu nervového vzruchu na nervosvalové ploténce, což vede k ochrnutí kosterních svalů (tzv. chabá paréza), které se postupně šíří od hlavy (periferní parézy okohybných svalů, očních víček, špatné zaostřování, poruchy polykání, poruchy artikulace) k nohám, a může mít až fatální průběh.

Nicméně botulotoxin se používá ke kosmetickým účelům nebo se podává terapeuticky (tzn. v rámci léčby) u pacientů s poruchami hybnosti (dyskineze, spasticity) k zablokování a rozpadu přenosu impulzů mezi nervy a svaly (na výše zmíněné neurosvalové ploténce). Toto přerušení je ale pouze dočasné a po určité době (týdny až měsíce) dochází k plné obnově přenosu impulzů.

Výskyt

Kmeny Clostridium botulinum se vyskytují na celém světě. Hlášení botulismu [1] v zemích Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru (EU/EHP) je povinné. Botulismus z potravin je v Evropě nejčastějším typem botulismu.

Podle zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) bylo v roce 2021 v zemích EU/EHP hlášeno 82 potvrzených případů botulismu. Z 30 vykazujících zemí nebyl v 19 zemích evidován ani jeden případ.

Celková nemocnost v EU/EHP činila 0,02 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost byla v Dánsku (0,10 případů na 100 tisíc obyvatel), Rumunsku (0,06 případů na 100 tisíc obyvatel) a Itálii (0,05 případů na 100 tisíc obyvatel). Podle věku byla nejvyšší nemocnost u dětí do jednoho roku života.

V České republice se jedná o raritní onemocnění, jsou evidovány pouze jednotky případů. Od roku 2008 do roku 2022 bylo u nás hlášeno jen 11 případů botulismu, z toho dva v roce 2022 pravděpodobně po požití kontaminované paštiky.


Obrázek 1: Počty případů botulismu v České republice v letech 2008–2022. (Zdroj: Informační systém infekčních nemocí)

Prevence botulismu

Prevence botulismu vyžaduje následující opatření:

  • Podrobení málo kyselých nebo nekyselých potravin sporicidnímu záhřevu (120 °C po dobu minimálně 3 minut). Tento tepelný zákrok ničí vegetativní buňky i spory Clostridium botulinum. Pokud tento tepelný zákrok nelze aplikovat v podmínkách domácího zavařování, např. zeleniny, je třeba provést sterilizaci dva dny po sobě. Při prvním tepelném ošetření spory Clostridium botulinum vyklíčí a změní se ve vegetativní buňky. Při druhém tepelném ošetření se zničí tyto buňky i případně vytvořený botulotoxin.
  • Použití konzervačních činidel (kuchyňská sůl, dusitany) v dostatečné koncentraci. Některé sterilované výrobky se potom mohou podrobit tepelným zákrokům při nižší teplotě, protože konzervační látky podporují účinky záhřevu.
  • Okyselení potravin na hodnotu pH nižší než 4,5.
  • Kontrolu těsnosti uzávěrů a plechovek, aby nedošlo k sekundární kontaminaci.
  • Balení čerstvé zeleniny a hub do perforovaných folií a obalů, aby se nevytvořily podmínky bezkyslíkaté atmosféry.
  • Uchovávání potravin a pokrmů v teplotách nižších nebo max. 3 °C.
  • Dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80 °C po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) ke zničení event. vytvořeného toxinu. 

V prevenci botulismu je proto důležité důsledně dodržovat správné technologické postupy při výrobě masových, rybích a zeleninových konzerv, a správně je skladovat. 

Pozor: Potraviny kontaminované botulotoxinem nemají změněnou chuť ani vůni. 

Nedoporučuje se konzumovat nedostatečně tepelně upravené podomácku připravené konzervy nebo klobásy. Konzervy je vhodné před konzumací minimálně 10 minut povařit.

Důležité v prevenci botulismu je rovněž důkladné mytí rukou.

Formy onemocnění

Onemocnění botulismem se může vyskytnout v následujících formách jako:

  • alimentární botulismus – způsobený konzumací potravin nebo pitné vody obsahující botulotoxin, 
  • kojenecký botulismus neboli dětský botulismus – spory klostridií se dostanou do střeva, zde vyklíčí a následně produkují toxin; onemocnění většinou postihuje děti do 6 měsíců věku krmené umělou výživou, kdy se změní pH stolice a naruší se rovnováha střevní mikrobioty;
  • střevní botulismus – bakterie mohou osídlit i střevo dospělého nebo po požití klostridií jejich spory vyklíčí ve střevě a následně produkují toxin;
  • ranný botulismus – po kontaminaci rány sporami klostridií.

Existují další formy botulismu:

  • botulismus u injekčních uživatelů drog – způsobený kontaminací místa vpichu nebo aplikací kontaminované injekční drogy [3];
  • inhalační botulismus – způsobený vdechováním botulotoxinu;
  • iatrogenní botulismus – zatím nejnověji identifikovaná forma botulismu: intoxikace se může objevit u jedinců, kteří dostávají injekce BTX pro kosmetické účely (např. vrásky na obličeji) nebo z terapeutických důvodů (např. při léčbě svalové spasticity) [4].

Příznaky onemocnění

Příznaky botulismu mohou být velmi závažné, a u různých forem botulismu se mohou mírně lišit. Hlavní příznaky jsou popsány níže.

Alimentární botulismus

Mezi hlavní příznaky alimentárního botulismu patří oboustranné postižení hlavových nervů, např. dvojité a mlhavé vidění, sucho v ústech, porucha polykání, porucha mluvení, bulbární ochablost, periferní symetrické ochrnutí s poruchou činnosti dýchacích svalů a činnosti srdce. Smrt nastává následkem obrny dýchacích svalů a bránice.

Ranný botulismus

Ranný botulismus má stejné klinické příznaky neurologického postižení jako alimentární intoxikace botulotoxiny. Příznaky mohou být výraznější na straně infikovaného zranění. Vždy chybí příznaky postižení trávicího traktu. U ranného botulismu je dále zásadní ošetření rány a likvidace klostridií v ráně.

Kojenecký botulismus

U kojeneckého (dětského) botulismu převažují příznaky jako zácpa, netečnost, obtíže při sání nebo krmení, pokles očních víček, porucha polykání a celková svalová ochablost. Dětský botulismus se obvykle vyskytuje u kojenců mladších 12 měsíců, ale může postihnout rovněž děti starší 12 měsíců a příležitostně i dospělé (jako střevní botulismus) se změněnou anatomií trávicího traktu a mikroflórou.

Iatrogenní botulismus

U iatrogenního botulismu se toxicita po kosmetickém ošetření může projevovat jako rozmazané vidění, pokles očních víček, potíže s polykáním a sucho v ústech. Po terapeutických zákrocích může vyústit v potíže s dýcháním, zejména při podání vyšší dávky BTX. Aktuálně byly popsány případy botulismu u osob, kdy při léčbě obezity byly podávány sice licencované produkty BTX, ale tyto produkty nebyly schváleny pro léčbu obezity pomocí aplikace BTX do žaludku [5].

Léčba onemocnění

I když je léčba dostupná, úplné uzdravení obvykle trvá týdny až měsíce. Vedle podání antitoxinu (polyvalentní antibotulinové sérum) je v některých případech často nutná i intenzivní péče, případně umělá plicní ventilace.

Další důležité informace

Inkubační doba: Čím kratší je inkubační doba, tím závažnější je průběh onemocnění a horší prognóza:

  • u alimentárního botulismu obvykle trvá 6 až 72 hodin,
  • u ranného botulismu obvykle trvá 4 až 14 dní,
  • u kojeneckého botulismu obvykle trvá 1 až 30 dní.

Původce: Botulotoxin produkuje především skupina bakterií označovaná jako Clostridium botulinum (vzácně pak Clostridium butyricum a Clostridium baratii). Clostridium botulinum je striktně anaerobní bakterie, tzn. roste a množí se pouze v nepřítomnosti kyslíku. V těchto podmínkách produkuje botulotoxin, který je ničen teplem, světlem, zářením či alkalickým prostředím. V kyselém prostředí a při poklesu teploty pod 4 °C se produkce toxinu zastavuje. Botulotoxiny mohou mít různou antigenní strukturu, podle které se dělí na typy A až G. Pro člověka je toxický botulotoxin A, B, E, a vzácně F a G. U zvířat vyvolávají klinické příznaky typ C a D.

Kmeny Clostridium botulinum, které produkují botulotoxin typu A, kontaminují především ovoce a zeleninu, a vyskytují se zejména v USA a Číně. Kmeny s produkcí botulotoxinu typ B se vyskytuje zejména ve výrobcích s obsahem masa a převládají ve střední Evropě. Kmeny produkující botulotoxin E jsou popisovány u otrav rybím masem a potravinami z vodních živočichů.

Zdroj: Bakterie Clostridium botulinum jsou běžně přítomny ve střevech zvířat, včetně ryb a s jejich výkaly se dostávají do prostředí. Ve formě spor se vyskytují v půdě, prachu a říčních nebo mořských sedimentech a mohou kontaminovat potraviny. V některých případech mohou být kontaminovány bakteriemi nebo jejich sporami konzervované nebo zavařené domácí potraviny nebo med.

Vhodným substrátem pro růst Clostridium botulinum je zelenina a zeleninové konzervy, maso a masné výrobky, ryby a rybí výrobky, med, žampióny čerstvé i nakládané ve slaném nálevu, pasta z lískových oříšků. Mléko a mléčné výrobky jsou jen výjimečně příčinou botulismu. Mléko není vhodné pro rozvoj vegetativních buněk a tvorbu toxinu, může však být kontaminováno sporami, které nejsou ničeny pasteračními teplotami ani jinými obvyklými formami tepelného zpracování a jsou nalézány životaschopné v mléčných výrobcích, avšak bez tvorby toxinu. V kysaných mléčných výrobcích se Clostridium botulinum nerozmnožuje vzhledem k nízké hodnotě pH. Sýry jsou příčinou botulismu jen ojediněle.

Velké zdravotní riziko představují čerstvé potraviny (ovoce, houby) balené v plastových foliích s nízkou výměnou vzduchu, potraviny balené vakuově či v obalech s modifikovanou atmosférou chudou na kyslík nebo hotové pokrmy připravované metodou „sous vide“ [2].

Bakterie v prostředí bez přístupu kyslíku (v anaerobním prostředí) mohou vytvářet toxiny. Když se spory Clostridium botulinum dostanou do rány (drobné poranění, trauma, chirurgický zákrok), aktivují se, vyklíčí a začnou vytvářet toxin.

Ranný botulismus se v posledních desetiletích zvýšil u lidí, kteří injekčně užívají heroin, jenž může obsahovat spory bakterií. Ve skutečnosti je tato forma botulismu častější u lidí, kteří si aplikují černý dehtový heroin.

Období nakažlivosti pro alimentární, rannou a kojeneckou formu botulismu není stanoveno. 

Přenos: Onemocnění není přenosné z člověka na člověka. Pacienti vylučují toxiny stolicí krátkou dobu. Sekundární přenos z člověka na člověka nebyl popsán.

Související odkazy

  1. Státní zdravotní ústav: Botulismus – základní informace o onemocnění. (odkaz vede na web szu.cz)
  2. Bezpečnost potravin A-Z: Clostridium botulinum (odkaz vede na web bezpecnostpotravin.cz)
  3. Státní zdravotní ústav: Botulismus u narkomanů v Glasgowě ve Skotsku. (odkaz vede na web szu.cz)
  4. Státní zdravotní ústav: Případy botulismu v Evropě po lékařských zákrocích botulotoxinem (ECDC, 14. 3. 2023). (odkaz vede na web szu.cz)
  5. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC): Botulism cases in Europe following medical interventions with botulinum neurotoxin. (odkaz vede na web ecdc.europa.eu; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Infekční nemoci

Tetanus

Původcem je bakterie Clostridium tetani, která produkuje neurotoxin vyvolávající onemocnění zvané...

Průjmová onemocnění v dětsk...

Průjmová onemocnění v dětském věku – úvod

Průjem je jedním z nejčastějších symptomů v dětském věku. Je charakterizován častým vyprazdňování...

Infekční nemoci

Shigelóza

Shigelóza, bacilární úplavice neboli bakteriální dysenterie je vysoce nakažlivé průjmové onemocně...

Infekční nemoci

Infekce vyvolané Bacillus cereus

Bacillus cereus je všudypřítomná (ubikvitérní) bakterie vytvářející spóry a dlouhodobě přežívajíc...

Související doporučené zdroje

Infekční nemoci

Mor na Madagaskaru – září 2021

Podle zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ze dne 10. září 2021 bylo na Madagaskaru hlášeno 30 případů onemocnění pneumonickou formou moru. Světová zdravotnická organiz...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Tuberkulóza

Zdroje věnované původci, prevenci, cestě přenosu, příznakům, diagnostice a léčbě tuberkulózy (dříve souchotiny). Dozvíte se, jestli má význam se nechat očkovat, proti tomuto infekčnímu onemocnění a...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Nemoci přenášené členovci v České republice – komáři

Čeleď komárovitých (lat. Culicidae) celosvětově zahrnuje okolo 3000 druhů, Českou republiku obývá 45 druhů. Larvy žijí ve vodním prostředí a živí se rozkládající se organickou stravou, dospělí samc...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Lymeská borrelióza

Zdroje věnované prevenci, přenašeči, příznakům, stádiím, diagnostice a léčbě lymeské borreliózy. Také se dozvíte, jakým způsobem odstranit klíště a ošetřit ranku.

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 04.10.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI