Výskyt
Bacillus cereus je znám především jako původce enterotoxikóz neboli alimentárních intoxikací, tzv. otrav z potravin. V posledních letech bývají v ČR hlášeny ojedinělé případy, s výjimkou roku 2016, kdy bylo hlášeno 23 případů. V letošním roce bylo v ČR k datu 22. 7. 2019 hlášeno 35 případů. Lze předpokládat, že počty onemocnění vyvolané B. cereus jsou podhlášeny, vzhledem k rychlému klinickému průběhu, kdy nemocní obvykle nevyhledají lékaře.
Příznaky onemocnění
Enterotoxikóza vzniká požitím kontaminovaných potravin, ve kterých se B. cereus množí a produkuje dva enterotoxiny zodpovědné za klinické příznaky:
- toxin A (emetický) je termostabilní a je produkován především pomnožením mikroba v potravinách obsahujících škrob, např. v rýži a těstovinách. Po požití potraviny s obsahem toxinu se do 1 - 5 hodin objeví nevolnost a zvracení (průběh připomíná stafylokokovou enterotoxikózu), trvající často déle než 24 hodin,
- toxin B je termolabilní, je produkován po pomnožení bakterií B. cereus v tenkém střevě a vyvolává onemocnění charakterizované především vodnatými průjmy a kolikami. Příznaky nastupují během 6 - 16 hodin od požití potravin a trvají 6 - 24 hodin.
B. cereus může vzácně způsobit onemocnění u lidí s poruchou imunity, např. infekci ran, sepsi, infekci trávicího traktu apod. Po poranění oka může vyvolat závažnou infekci oka.
Prevence
Podle nařízení č. 2073/2005 Evropského společenství [1] musí potraviny splňovat určitá mikrobiologická kritéria. Pro přítomnost B. cereus v potravinách jsou povoleny následující nejvyšší mezní hodnoty:
- potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 102/g (ml),
- potraviny určené k přímé spotřebě 104/g (ml),
- potraviny neurčené k přímé spotřebě 105/g (ml),
- potraviny nesmí obsahovat enterotoxin B. cereus.
Vzhledem k tomu, že není možné zabránit kontaminaci potravin sporami této bakterie, je potřeba zabránit jejímu množení v potravinách (vhodné skladování potravin, vhodná úprava pokrmů, vyvarování se skladování již uvařené potraviny delší dobu, nepřipravovat potraviny ve velkých množstvích dopředu, při skladování používat nižší teploty).
Rýže, těstoviny a další potraviny mohou často obsahovat spory Bacillus cereus. V případě, že se z nich připraví pokrm a vydá se bezprostředně horký strávníkům, žádná produkce emetického toxinu A v pokrmu s velkou pravděpodobností nenastane.
Zbývající uvařený pokrm se pak musí co nedříve ve studené vodní lázni vychladit a umístit do chladničky. V případě, že tomu tak není a pokrm zůstane po uvaření delší dobu při vyšší teplotě, spory B. cereus pak mohou vyklíčit a vegetativní buňky B. cereus následně mohou vyprodukovat emetický toxin A.
Dále se uvádí, že:
- růstové optimum pro vegetativní buňky B. cereus je obvykle 30–35 °C, maximum 48–55 °C,
- při teplotách pod 10 °C se obvykle nemnoží,
- co se týká klíčení spor B. cereus, v odborné literatuře se uvádí, že při teplotě pokrmu 60 °C a vyšší spory B. cereus neklíčí!
Léčba
Léčba enterotoxikóz je symptomatická a spočívá především v rehydrataci (zavodnění).
Další důležité informace
Inkubační doba: obvykle trvá 1–5 hodin, v rozmezí 6–16 hodin (dle produkce toxinu).
Původce: bakterie Bacillus cereus, produkující řadu toxinů a enzymů.
Zdroj: bakterie je běžnou součástí střevní mikroflóry člověka. Spory B. cereus se hojně vyskytují v zevním prostředí, převážně v půdě, v prachu, ve vodě a na rostlinách a často kontaminují potraviny. K otravám však dochází až při masivním pomnožení B. cereus v potravině, která byla nevhodně skladována po dokončení kuchyňské úpravy a ve které došlo při pokojové teplotě k pomnožení bakterií s produkcí toxinů. Nositelem bývá často vařená rýže, zelenina, mléko, masové a také cukrářské výrobky.
Přenos: onemocnění není přenosné z člověka na člověka.
Období nakažlivosti, vnímavost a imunita: období nakažlivosti pro onemocnění vyvolané původcem B. cereus není stanoveno, protože není přenosné z člověka na člověka. Vnímavost je všeobecná, po prodělaném onemocnění nevzniká imunita, nakazit se můžeme opakovaně.
Související odkazy
- Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny (odkaz vede na web europa.eu)