Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Infekční nemoci
  • Aktuální: Infekce vyvolané Bacillus cereus

Infekce vyvolané Bacillus cereus

Kategorie: Infekční nemoci – více z kategorie
Autor: Státní zdravotní ústav

Bacillus cereus je všudypřítomná (ubikvitérní) bakterie vytvářející spóry a dlouhodobě přežívající v prostředí, a je běžnou součástí střevní mikroflóry. Toxiny B. cereus vyvolávají kromě otravy jídlem, lokální a systémové infekce. Mezi hlavní popsané stavy patří enterotoxikóza, která vzniká požitím kontaminovaných potravin, ve kterých se B. cereus množí a produkuje toxiny zodpovědné za klinické příznaky.

Ilustrační obrázek k článku „Infekce vyvolané Bacillus cereus“

Výskyt

Bacillus cereus je znám především jako původce enterotoxikóz neboli alimentárních intoxikací, tzv. otrav z potravin. V posledních letech bývají v ČR hlášeny ojedinělé případy, s výjimkou roku 2016, kdy bylo hlášeno 23 případů. V letošním roce bylo v ČR k datu 22. 7. 2019 hlášeno 35 případů. Lze předpokládat, že počty onemocnění vyvolané B. cereus jsou podhlášeny, vzhledem k rychlému klinickému průběhu, kdy nemocní obvykle nevyhledají lékaře.

Příznaky onemocnění

Enterotoxikóza vzniká požitím kontaminovaných potravin, ve kterých se B. cereus množí a produkuje dva enterotoxiny zodpovědné za klinické příznaky:

  • toxin A (emetický) je termostabilní a je produkován především pomnožením mikroba v potravinách obsahujících škrob, např. v rýži a těstovinách. Po požití potraviny s obsahem toxinu se do 1 - 5 hodin objeví nevolnost a zvracení (průběh připomíná stafylokokovou enterotoxikózu), trvající často déle než 24 hodin,
  • toxin B je termolabilní, je produkován po pomnožení bakterií B. cereus v tenkém střevě a vyvolává onemocnění charakterizované především vodnatými průjmy a kolikami. Příznaky nastupují během 6 - 16 hodin od požití potravin a trvají 6 - 24 hodin.

B. cereus může vzácně způsobit onemocnění u lidí s poruchou imunity, např. infekci ran, sepsi, infekci trávicího traktu apod. Po poranění oka může vyvolat závažnou infekci oka.

Prevence

Podle nařízení č. 2073/2005 Evropského společenství [1] musí potraviny splňovat určitá mikrobiologická kritéria. Pro přítomnost B. cereus v potravinách jsou povoleny následující nejvyšší mezní hodnoty:

  • potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 102/g (ml),
  • potraviny určené k přímé spotřebě 104/g (ml),
  • potraviny neurčené k přímé spotřebě 105/g (ml),
  • potraviny nesmí obsahovat enterotoxin B. cereus.

Vzhledem k tomu, že není možné zabránit kontaminaci potravin sporami této bakterie, je potřeba zabránit jejímu množení v potravinách (vhodné skladování potravin, vhodná úprava pokrmů, vyvarování se skladování již uvařené potraviny delší dobu, nepřipravovat potraviny ve velkých množstvích dopředu, při skladování používat nižší teploty).

Rýže, těstoviny a další potraviny mohou často obsahovat spory Bacillus cereus. V případě, že se z nich připraví pokrm a vydá se bezprostředně horký strávníkům, žádná produkce emetického toxinu A v pokrmu s velkou pravděpodobností nenastane.

Zbývající uvařený pokrm se pak musí co nedříve ve studené vodní lázni vychladit a umístit do chladničky. V případě, že tomu tak není a pokrm zůstane po uvaření delší dobu při vyšší teplotě, spory B. cereus pak mohou vyklíčit a vegetativní buňky B. cereus následně mohou vyprodukovat emetický toxin A.

Dále se uvádí, že:

  • růstové optimum pro vegetativní buňky B. cereus je obvykle 30–35 °C, maximum 48–55 °C,
  • při teplotách pod 10 °C se obvykle nemnoží,
  • co se týká klíčení spor B. cereus, v odborné literatuře se uvádí, že při teplotě pokrmu 60 °C a vyšší spory B. cereus neklíčí!

Léčba

Léčba enterotoxikóz je symptomatická a spočívá především v rehydrataci (zavodnění).

Další důležité informace

Inkubační doba: obvykle trvá 1–5 hodin, v rozmezí 6–16 hodin (dle produkce toxinu).

Původce: bakterie Bacillus cereus, produkující řadu toxinů a enzymů.

Zdroj: bakterie je běžnou součástí střevní mikroflóry člověka. Spory B. cereus se hojně vyskytují v zevním prostředí, převážně v půdě, v prachu, ve vodě a na rostlinách a často kontaminují potraviny. K otravám však dochází až při masivním pomnožení B. cereus v potravině, která byla nevhodně skladována po dokončení kuchyňské úpravy a ve které došlo při pokojové teplotě k pomnožení bakterií s produkcí toxinů. Vehikulem bývá často vařená rýže, zelenina, mléko, masové a také cukrářské výrobky.

Přenos: onemocnění není přenosné z člověka na člověka.

Období nakažlivosti, vnímavost a imunita: období nakažlivosti pro onemocnění vyvolané původcem B. cereus není stanoveno, protože není přenosné z člověka na člověka. Vnímavost je všeobecná, po prodělaném onemocnění nevzniká imunita, nakazit se můžeme opakovaně.

Související odkazy

  1. Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny (odkaz vede na web europa.eu)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Infekční nemoci

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Průjmová onemocnění v dětském věku – úvod

    Průjmová onemocnění v dětském věku – úvod

    Průjmová onemocnění v dětském věku

    Průjem je jedním z nejčastějších symptomů v dětském věku. Je charakterizován častým vyprazdňováním řídké a vodnaté stolice, která může za určitých okolností obsahovat i příměs hlenu, krve a hnisu. Může být způsoben poruchou vstřebávání vody a minerálů nebo patologickou sekrecí (choroboplodným vylučováním) vody do střevního lumen (dutiny) nebo je výsledkem kombinace obou těchto příčin.

  • Ilustrační obrázek k článku „Listerióza“

    Listerióza

    Infekční nemoci

    Listeria monocytogenes je všudypřítomná bakterie, která způsobuje onemocnění u lidí a zvířat. K přenosu infekce na člověka dochází nejčastěji kontaminovanými potravinami. U zdravých dospělých jedinců se vyskytuje velmi vzácně. Nejvíce ohroženy jsou těhotné ženy, u kterých hrozí potrat. Do rizikové skupiny patří také novorozenci, starší osoby a osoby s chronickým onemocněním.

  • Ilustrační obrázek k článku „Cholera“

    Cholera

    Infekční nemoci

    Cholera je akutní průjmové onemocnění vyvolané toxiny bakterie Vibrio cholerae. Odhaduje se, že po celém světě každoročně dojde k 2,9 milionu případů a 95 000 úmrtí. Infekce často probíhá mírně nebo bez příznaků, ale někdy může být závažná. Přibližně jednoho z 10 (10 %) infikovaných lidí postihnou intenzivní průjmy, případně zvracení a křeče nohou. Velmi rychle postupující dehydratace člověka ohrožuje na životě. Bez léčby může dojít k smrti během několika hodin.

  • Ilustrační obrázek k článku „Tetanus“

    Tetanus

    Infekční nemoci

    Původcem je bakterie Clostridium tetani, která produkuje neurotoxin vyvolávající onemocnění zvané tetanus (strnutí šíje). Projevuje se výraznými tonickými křečemi příčně pruhovaného svalstva. Bez lékařské pomoci (chirurgické ošetření rány, podání antibiotik, séra) končí často úmrtím v důsledku zástavy srdce nebo kolapsu dýchacího systému.

Doporučené zdroje

  • Tetanus

    Infekční nemoci

    Zdroje věnované původci, prevenci, nákaze, příznakům, diagnostice a léčbě tetanu. Kde všude se může vyskytnout bakterie vyvolávající tetanus a jakým způsobem se dostane do lidského těla? Kdy je nutné vyhledat odbornou pomoc? Odpovědi na tyto otázky a další informace o tetanu najdete v uvedených příspěvcích.

    Přejít na externí zdroj
  • Doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP pro očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním

    Infekční nemoci

    Meningokoková onemocnění patří mezi závažná přenosná infekční onemocnění, která jsou vyvolána bakterií Neiserria meningitidis. Doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP z 15. ledna 2018 je dostupné v české i v anglické verzi.

    Přejít na externí zdroj
  • Klíšťová encefalitida

    Infekční nemoci

    Zdroje věnované prevenci, přenašeči, příznakům, komplikacím a diagnostice klíšťové encefalitidy, správnému způsobu odstranění klíštěte a laboratornímu vyšetření infekčnosti klíšťat.

    Přejít na externí zdroj
  • Tuberkulóza

    Infekční nemoci

    Zdroje věnované původci, prevenci, cestě přenosu, příznakům, diagnostice a léčbě tuberkulózy (dříve souchotiny). Dozvíte se, jestli má význam se nechat očkovat, proti tomuto infekčnímu onemocnění a jaký je jeho výskyt v České republice. Naleznete také zajímavosti, které se týkají historie onemocnění tuberkulózou.

    Přejít na externí zdroj

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 26.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace