Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Infekční nemoci
  • Aktuální: Infekce vyvolané Bacillus cereus

Infekce vyvolané Bacillus cereus

Infekční nemoci
Autor: Státní zdravotní ústav

Bacillus cereus je všudypřítomná (ubikvitérní) bakterie vytvářející spóry a dlouhodobě přežívající v prostředí. Je běžnou součástí střevní mikroflóry. Toxiny B. cereus vyvolávají kromě otravy jídlem i lokální a systémové infekce. Mezi hlavní popsané stavy patří enterotoxikóza, která vzniká požitím kontaminovaných potravin, ve kterých se B. cereus množí a produkuje toxiny zodpovědné za klinické příznaky.

Výskyt

Bacillus cereus je znám především jako původce enterotoxikóz neboli alimentárních intoxikací, tzv. otrav z potravin. V posledních letech bývají v ČR hlášeny ojedinělé případy, s výjimkou roku 2016, kdy bylo hlášeno 23 případů. V letošním roce bylo v ČR k datu 22. 7. 2019 hlášeno 35 případů. Lze předpokládat, že počty onemocnění vyvolané B. cereus jsou podhlášeny, vzhledem k rychlému klinickému průběhu, kdy nemocní obvykle nevyhledají lékaře.

Příznaky onemocnění

Enterotoxikóza vzniká požitím kontaminovaných potravin, ve kterých se B. cereus množí a produkuje dva enterotoxiny zodpovědné za klinické příznaky:

  • toxin A (emetický) je termostabilní a je produkován především pomnožením mikroba v potravinách obsahujících škrob, např. v rýži a těstovinách. Po požití potraviny s obsahem toxinu se do 1 - 5 hodin objeví nevolnost a zvracení (průběh připomíná stafylokokovou enterotoxikózu), trvající často déle než 24 hodin,
  • toxin B je termolabilní, je produkován po pomnožení bakterií B. cereus v tenkém střevě a vyvolává onemocnění charakterizované především vodnatými průjmy a kolikami. Příznaky nastupují během 6 - 16 hodin od požití potravin a trvají 6 - 24 hodin.

B. cereus může vzácně způsobit onemocnění u lidí s poruchou imunity, např. infekci ran, sepsi, infekci trávicího traktu apod. Po poranění oka může vyvolat závažnou infekci oka.

Prevence

Podle nařízení č. 2073/2005 Evropského společenství [1] musí potraviny splňovat určitá mikrobiologická kritéria. Pro přítomnost B. cereus v potravinách jsou povoleny následující nejvyšší mezní hodnoty:

  • potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu 102/g (ml),
  • potraviny určené k přímé spotřebě 104/g (ml),
  • potraviny neurčené k přímé spotřebě 105/g (ml),
  • potraviny nesmí obsahovat enterotoxin B. cereus.

Vzhledem k tomu, že není možné zabránit kontaminaci potravin sporami této bakterie, je potřeba zabránit jejímu množení v potravinách (vhodné skladování potravin, vhodná úprava pokrmů, vyvarování se skladování již uvařené potraviny delší dobu, nepřipravovat potraviny ve velkých množstvích dopředu, při skladování používat nižší teploty).

Rýže, těstoviny a další potraviny mohou často obsahovat spory Bacillus cereus. V případě, že se z nich připraví pokrm a vydá se bezprostředně horký strávníkům, žádná produkce emetického toxinu A v pokrmu s velkou pravděpodobností nenastane.

Zbývající uvařený pokrm se pak musí co nedříve ve studené vodní lázni vychladit a umístit do chladničky. V případě, že tomu tak není a pokrm zůstane po uvaření delší dobu při vyšší teplotě, spory B. cereus pak mohou vyklíčit a vegetativní buňky B. cereus následně mohou vyprodukovat emetický toxin A.

Dále se uvádí, že:

  • růstové optimum pro vegetativní buňky B. cereus je obvykle 30–35 °C, maximum 48–55 °C,
  • při teplotách pod 10 °C se obvykle nemnoží,
  • co se týká klíčení spor B. cereus, v odborné literatuře se uvádí, že při teplotě pokrmu 60 °C a vyšší spory B. cereus neklíčí!

Léčba

Léčba enterotoxikóz je symptomatická a spočívá především v rehydrataci (zavodnění).

Další důležité informace

Inkubační doba: obvykle trvá 1–5 hodin, v rozmezí 6–16 hodin (dle produkce toxinu).

Původce: bakterie Bacillus cereus, produkující řadu toxinů a enzymů.

Zdroj: bakterie je běžnou součástí střevní mikroflóry člověka. Spory B. cereus se hojně vyskytují v zevním prostředí, převážně v půdě, v prachu, ve vodě a na rostlinách a často kontaminují potraviny. K otravám však dochází až při masivním pomnožení B. cereus v potravině, která byla nevhodně skladována po dokončení kuchyňské úpravy a ve které došlo při pokojové teplotě k pomnožení bakterií s produkcí toxinů. Nositelem bývá často vařená rýže, zelenina, mléko, masové a také cukrářské výrobky.

Přenos: onemocnění není přenosné z člověka na člověka.

Období nakažlivosti, vnímavost a imunita: období nakažlivosti pro onemocnění vyvolané původcem B. cereus není stanoveno, protože není přenosné z člověka na člověka. Vnímavost je všeobecná, po prodělaném onemocnění nevzniká imunita, nakazit se můžeme opakovaně.

Související odkazy

  1. Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny (odkaz vede na web europa.eu)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Infekční nemoci

Shigelóza

Shigelóza, bacilární úplavice neboli bakteriální dysenterie je vysoce nakažlivé průjmové onemocně...

Sezónní ovoce a zelenina

Houby

Lesní houby mají svou okouzlující vůni a mohou zpestřit váš jídelníček. Zdaleka ne všechny druhy...

Průjmová onemocnění v dětsk...

Průjmová onemocnění v dětském věku – úvod

Průjem je jedním z nejčastějších symptomů v dětském věku. Je charakterizován častým vyprazdňování...

Infekční nemoci

Tetanus

Původcem je bakterie Clostridium tetani, která produkuje neurotoxin vyvolávající onemocnění zvané...

Související doporučené zdroje

Infekční nemoci

Opar rtu

Zdroje věnované původci onemocnění, cestě přenosu, příznakům, komplikacím, diagnostice a léčbě oparů. Dozvíte se, kde všude se může opar vyskytnout a koho nejčastěji postihuje, co jsou herpetické v...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Salmonelóza

Zdroje věnované prevenci, původci, způsobu nákazy, příznakům, diagnostice a léčbě salmonelózy. Dozvíte se, jaká hygienická pravidla je potřeba při přípravě a konzumaci potravin dodržovat nebo z jak...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Mor na Madagaskaru – září 2021

Podle zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ze dne 10. září 2021 bylo na Madagaskaru hlášeno 30 případů onemocnění pneumonickou formou moru. Světová zdravotnická organiz...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Virové hepatitidy

Zdroje věnované jednotlivým typům virové hepatitidy, prevenci, cestě přenosu, příznakům, komplikacím a léčbě tohoto onemocnění.

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 23.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI