trávení
Trávení je proces přeměny živin na jednodušší látky, které se z tenkého střeva vstřebávají do krve (a krevním řečištěm jsou následně roznášeny do různých tělesných tkání, kde jsou využívány). Trávení probíhá jednak fyzikálními mechanismy (rozkousání, rozmělnění, rozpuštění), jednak chemickým štěpením (katabolismem) jednotlivých živin na jednodušší sloučeniny:
- polysacharidy, oligosacharidy i disacharidy jsou štěpeny na monosacharidy,
- proteiny jsou štěpeny na aminokyseliny,
- tuky (lipidy) jsou štěpeny na mastné kyseliny a glycerol.
Proces trávení probíhá v trávicím traktu. Slinné žlázy, játra, žlučník i slinivka břišní se nacházejí mimo trávicí trakt, ale jsou řazeny do trávicího systému, neboť jejich výměšky (sekrety) obsahují trávicí enzymy.
Odvozené přídavné jméno je trávicí.
Viz také další pojmy v rejstříku, které obsahují výraz trávení, trávicí apod.
Pojem souvisí s kategoriemi:
Trávení a vylučování