Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • O výživě obecně
  • Aktuální: Spotřeba energie v lidském těle

Spotřeba energie v lidském těle

O výživě obecně
Autor: gesundheit.gv.at

Lidské tělo neustále spotřebovává energii – jak v bdělém stavu, tak během spánku. Zdrojem energie jsou sacharidy, tuky a bílkoviny (ale také alkohol!) v potravinách. Jejich rozkladem v trávicím traktu vznikají energeticky bohaté sloučeniny (např. mastné kyseliny nebo glukóza), které se pak vstřebávají střevní sliznicí do krevního oběhu. Krví jsou transportovány do jednotlivých buněk, kde se za pomoci různých enzymů a (většinou) kyslíku rozkládají na nízkoenergetické sloučeniny. Energii uvolněnou při tomto procesu lze uložit nebo okamžitě využít, např. pro svalovou práci.

Co je bazální energetický výdej (BMR)?

Dokonce i v úplném klidu – když ležíte nebo spíte – tělo pro udržení životních funkcí (např. tlukotu srdce nebo dýchání) spotřebovává energii. Množství energie, které tělo potřebuje pro tento klidový režim, se nazývá bazální energetický výdej (BMR).

Klidovým stavem, který odpovídá bazálnímu energetickému výdeji, se rozumí:

  • poloha vleže v klidu, bez pohybu,
  • při normální tělesné teplotě,
  • ráno nalačno,
  • při okolní teplotě příjemné pro neoblečeného člověka, tj. 20–28 °C. 

BMR závisí mimo jiné na věku, pohlaví, výšce a hmotnosti. Souvisí i s tukuprostou hmotou (FFM) – tedy hmotností, kterou by člověk měl, kdyby neměl tuk [2]. Štíhlí, svalnatí lidé s nízkým procentem tělesného tuku mají vyšší BMR. Muži mají BMR asi o deset procent vyšší než ženy, což je způsobeno mj. vyšším podílem svalové hmoty. Ve stáří se BMR často snižuje – mimo jiné proto, že se snižuje podíl FFM. Dalšími faktory, které ovlivňují BMR, jsou hormony, stres a podnebí. K výpočtu BMR se používají různé vzorce, které vycházejí například z tělesné hmotnosti, výšky, věku a pohlaví.

Co je úroveň tělesné aktivity (PAL)?

Kromě bazálního energetického výdeje tělo spotřebovává energii i na vykonávání práce či jiné tělesné aktivity, což je souhrnně označováno jako úroveň tělesné aktivity (PAL). Energetická spotřeba organismu pochopitelně roste se vzrůstající tělesnou aktivitou. Úroveň tělesné aktivity (PAL) pro dospělého člověka – s výjimkou těhotných a kojících žen – je definována jako podíl celkového energetického výdeje za 24 hodin (TDEE, viz dále) a bazálního energetického výdeje (BMR):

PAL = TDEE / BMR
Tabulka 1: Hodnota úrovně tělesné aktivity (PAL) u lidí s různým životním stylem
PAL Intenzita tělesné aktivity v zaměstnání a ve volném čase
1,2–1,3 výlučně sedavý či lehavý způsob života
1,4–1,5 výlučně sedavé zaměstnání s minimem volnočasových aktivit
1,6–1,7 převážně sedavé zaměstnání spojené s občasným dodatečným výdejem energie na chůzi nebo stání, nízká nebo žádná volnočasová aktivita
1,8–1,9 zaměstnání, při němž člověk převážně stojí nebo chodí
2,0–2,4 fyzicky namáhavé zaměstnání nebo velmi aktivní trávení volného času

Zdroj: Německá společnost pro výživu (DGE) 

Co je celkový energetický výdej (TDEE)?

Celkový energetický výdej (TDEE) je množství energie, které každý člověk denně spotřebuje. TDEE se liší a závisí na několika faktorech – například na pohlaví či věku, ale z velké míry také na úrovni tělesné aktivity (PAL, viz předchozí odstavec). Během růstu, těhotenství nebo kojení spotřebuje tělo energie více. Velkou část TDEE tvoří bazální energetický výdej (BMR) a energetický výdej spojený s tělesnou aktivitou. K tomu je ještě třeba připočíst energii, kterou tělo spotřebuje k trávení potravy – tzv. termický efekt potravy (TEF) [3], který činí přibližně osm až deset procent celkového energetického výdeje:

TDEE = BMR + energetický výdej spojený s tělesnou aktivitou + TEF
Tabulka 2: Orientační hodnoty celkového energetického výdeje (kcal/den)
  Hodnota PAL 1,4 Hodnota PAL 1,6 Hodnota PAL 1,8
Dospělí muži ženy muži ženy muži ženy
19–24 let 2400 1900 2800 2200 3100 2500
25–50 let 2300 1800 2700 2100 3000 2400
51–65 let 2200 1700 2500 2000 2800 2200
65 let a starší 2100 1700 2500 1900 2800 2100
Těhotné Doporučené množství energie se u těhotných žen zvyšuje o 250 kcal denně ve druhém trimestru a 500 kcal denně ve třetím trimestru.
Kojící Doporučené množství přijaté energie se u kojících (pokud výlučně kojí, tj. během prvních 4–6 měsíců) navyšuje cca. o 500 kcal/den

Zdroj: Německá společnost pro výživu (DGE)

Co jsou kilokalorie (kCal) a kilojouly (kJ)?

Obsah energie v potravinách se obvykle vyjadřuje v energetických jednotkách joule (J), kilojoule (kJ) či megajoule (MJ) a/nebo v kilokaloriích (kcal). 

Přepočet jednotek:

  • 1 MJ = 1.000 kJ = 239 kcal
  • 1 kcal = 4,184 kJ = 0,004184 MJ

Sacharidy a bílkoviny obsahují přibližně 4 kcal (17 kJ) na gram. Oproti tomu tuky obsahují asi 9 kcal (37 kJ) a alkohol asi 7 kcal (29 kJ) na gram.

Jak si můžete spočítat svůj energetický výdej?

Orientační výpočet celkového energetického výdeje (a tím i váš optimální energetický příjem) můžete provést na některé z online kalkulaček, např. na webu aktivneazdrave.cz [4].

Související odkazy

  1. Petr Loskot: Vliv konzumace stravy s nižším obsahem energie než je bazální metabolismus člověka na jeho antropometrické parametry (diplomová práce v oboru Nutriční specialista). Brno, 2016. (odkaz vede na PDF soubor na webu muni.cz, 1.2 MB)
  2. Zuzana Arnoštová: Složení těla – úskalí jednotlivých metod v závislosti na podmínkách měření (diplomová práce v oboru Nutriční specialista). Brno, 2017. (odkaz vede na PDF soubor na webu muni.cz, 2.4 MB)
  3. Jiří Uhlíř: Termický vliv bílkovin a sacharidů – srovnání dvou doplňků stravy (diplomová práce v oboru Učitelství tělesné výchovy pro základní a střední školy). Brno, 2013. (odkaz vede na PDF soubor na webu muni.cz, 1.5 MB)
  4. Kalkulačka pro odhad celkového energetického výdeje (TEE – Total Energy Expenditure) (odkaz vede na web aktivneazdrave.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Obezita, nadváha a podváha

Podváha a podvýživa

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace má podváhu (tedy BMI nižší než 18,5) přibližně pět p...

Obezita, nadváha a podváha

Nadváha a obezita – jak jim předcházet?

Nejlepší prevencí proti nadváze nebo obezitě je vyvážená strava a pravidelný pohyb. Rozmezí normá...

Léčba obezity

Léčba obezity: redukční dieta

Zdravé hubnutí by nemělo být o extrémním snížení denního energetického příjmu, ale o správném nač...

Obezita, nadváha a podváha

Jak zdravě hubnout?

Nadváha může mít celou řadu příčin. Důležitou roli hrají stravovací a pohybové návyky – nadváha s...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 08.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI