Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Pekingské zelí

Pekingské zelí

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvláště jemný a dobře snášený druh košťálové zeleniny. V syrovém stavu se používá do salátů a dokonale se hodí k asijským pokrmům z woku. Pekingské zelí lze konzumovat i jako vařené nebo kvašené. Díky obsaženým hořčičným glykosidům, které mu dodávají charakteristickou vůni i chuť, je pekingské zelí velmi zdravou potravinou.

Botanická charakteristika

Pekingské zelí (Brassica rapa subsp. pekinensis) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), stejně jako brokolice, zelí a další druhy košťálové zeleniny. Na rozdíl od mnoha jiných košťálovin nemá pekingské zelí stopku. Listy jsou bezřapíkaté se širokými bělavými žebry, čepel je neojíněná a má světle zelenou barvu. Listy tvoří růžici se středovou hlávkou. Pekingské zelí od domácích pěstitelů je k dispozici od poloviny července do února.

Poznámka: Pekingské zelí je jemnější a lépe stravitelné než jiné druhy zelí.

Živiny, vitaminy a minerály

Pekingské zelí obsahuje mj. vitamin C, kyselinu listovou a vitaminy skupiny B. Pro lidský organismus jsou přínosem i obsažené minerály (zejména draslík a železo). Pekingské zelí dále obsahuje hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které jsou pro košťálovou zeleninu charakteristické, ačkoli v tomto případě není jejich chuť tak výrazná. Tyto látky patří mezi sekundární metabolity rostlin a mimo jiné mohou snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, mají pozitivní vliv na imunitní systém, působí proti bakteriím a neutralizují volné radikály (molekuly kyslíku, které poškozují buňky).

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v pekingském zelí
Látky obsažené v pekingském zelí Na 100 g jedlé části Látky obsažené v pekingském zelí Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 12 Železo (mg) 0,6
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 71
Bílkoviny (g) 1,2 Vitamin B1 (mg) 0,03
Sacharidy (g) 1,2 Vitamin B2 (mg) 0,04
Vláknina (g) 1,9 Vitamin B3 (mg) 0,4
Draslík (mg) 144 Vitamin B6 (mg) 0,12
Vápník (mg) 40 Vitamin C (mg) 26
Hořčík (mg) 11 Vitamin E (mg) 0,24
Kyselina listová (µg) 66

Využití v kuchyni

Pekingské zelí je potřeba omýt pod tekoucí vodou, v dalším kroku se obvykle krájí na proužky. Tuto zeleninu lze konzumovat syrovou jako salát, případně vařenou nebo kvašenou. Vzhledem k tomu, že pekingské zelí má silné listy, nevadne tak rychle ani jako marinovaný salát a jeho příprava je snadná. Proto je vhodné i pro hutnější dresinky, např. s jogurtem.

Ve srovnání s jinými druhy zelí vyžaduje pekingské zelí relativně krátkou dobu vaření, což je maximálně deset minut. Jeho aroma se obzvláště dobře vyjímá v asijských pokrmech, zejména z woku. V salátech chutná dobře v kombinaci se sladkou zeleninou a ovocem, jako je mrkev, jablko nebo hroznové víno.

Při nakupování dbejte na svěží vzhled. Hlávka by měla být pevně uzavřená a spodní část by nikdy neměla být hnědá.

Skladování

Pekingské zelí lze snadno skladovat v chladničce v zásuvce na zeleninu; zabalené do fólie vydrží jeden až dva týdny.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Kapusta

Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní...

Sezónní ovoce a zelenina

Zelí

Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí u...

Sezónní ovoce a zelenina

Růžičková kapusta

Růžičkovou kapustu si nejlépe vychutnáte na podzim a v zimě: mráz jí nevadí, naopak studená teplo...

Sezónní ovoce a zelenina

Štěrbák (endivie)

Kadeřavý štěrbák se svými zpeřenými listy je nejen velmi dekorativní listová zelenina, ale je obl...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 08.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI