Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Pekingské zelí

Pekingské zelí

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvláště jemný a dobře snášený druh košťálové zeleniny. V syrovém stavu se používá do salátů a dokonale se hodí k asijským pokrmům z woku. Pekingské zelí lze konzumovat i jako vařené nebo kvašené. Díky obsaženým hořčičným glykosidům, které mu dodávají charakteristickou vůni i chuť, je pekingské zelí velmi zdravou potravinou.

Ilustrační obrázek k článku „Pekingské zelí“

Botanická charakteristika

Pekingské zelí (Brassica rapa subsp. pekinensis) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), stejně jako brokolice, zelí a další druhy košťálové zeleniny. Na rozdíl od mnoha jiných košťálovin nemá pekingské zelí stopku. Listy jsou bezřapíkaté se širokými bělavými žebry, čepel je neojíněná a má světle zelenou barvu. Listy tvoří růžici se středovou hlávkou. Pekingské zelí od domácích pěstitelů je k dispozici od poloviny července do února.

Poznámka: Pekingské zelí je jemnější a lépe stravitelné než jiné druhy zelí.

Živiny, vitaminy a minerály

Pekingské zelí obsahuje mj. vitamin C, kyselinu listovou a vitaminy skupiny B. Pro lidský organismus jsou přínosem i obsažené minerály (zejména draslík a železo). Pekingské zelí dále obsahuje hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které jsou pro košťálovou zeleninu charakteristické, ačkoli v tomto případě není jejich chuť tak výrazná. Tyto látky patří mezi sekundární metabolity rostlin a mimo jiné mohou snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, mají pozitivní vliv na imunitní systém, působí proti bakteriím a neutralizují volné radikály (molekuly kyslíku, které poškozují buňky).

Látky obsažené v pekingském zelí Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v pekingském zelí Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 12 Železo (mg) 0,6
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 71
Bílkoviny (g) 1,2 Vitamin B1 (mg) 0,03
Sacharidy (g) 1,2 Vitamin B2 (mg) 0,04
Vláknina (g) 1,9 Vitamin B3 (mg) 0,4
Draslík (mg) 144 Vitamin B6 (mg) 0,12
Vápník (mg) 40 Vitamin C (mg) 26
Hořčík (mg) 11 Vitamin E (mg) 0,24
Kyselina listová (µg) 66

Využití v kuchyni

Pekingské zelí je potřeba omýt pod tekoucí vodou, v dalším kroku se obvykle krájí na proužky. Tuto zeleninu lze konzumovat syrovou jako salát, případně vařenou nebo kvašenou. Vzhledem k tomu, že pekingské zelí má silné listy, nevadne tak rychle ani jako marinovaný salát a jeho příprava je snadná. Proto je vhodné i pro hutnější dresinky, např. s jogurtem.

Ve srovnání s jinými druhy zelí vyžaduje pekingské zelí relativně krátkou dobu vaření, což je maximálně deset minut. Jeho aroma se obzvláště dobře vyjímá v asijských pokrmech, zejména z woku. V salátech chutná dobře v kombinaci se sladkou zeleninou a ovocem, jako je mrkev, jablko nebo hroznové víno.

Při nakupování dbejte na svěží vzhled. Hlávka by měla být pevně uzavřená a spodní část by nikdy neměla být hnědá.

Skladování

Pekingské zelí lze snadno skladovat v chladničce v zásuvce na zeleninu; zabalené do fólie vydrží jeden až dva týdny.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Kapusta“

    Kapusta

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní době oceňována jako chutný zdroj vitaminů a minerálů. Kapusta má vysoký obsah vitaminu C. Lidskému organismu poskytuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek – například vlákninu, která má pozitivní vliv na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Kapusta se téměř výlučně konzumuje vařená, kvašená nebo dušená. Hodí se k masu nebo rybám jako příloha, velmi chutná je také jako samostatné zeleninové jídlo.

  • Ilustrační obrázek k článku „Zelí“

    Zelí

    Sezónní ovoce a zelenina

    Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí upravené na různé způsoby se často podává jako příloha k vydatnějším jídlům. Obzvláště oblíbené je kysané zelí: obsažená kyselina mléčná v něm působí jako přirozený konzervant a zajišťuje jeho dlouhou trvanlivost. Zelí obsahuje glukosinoláty, které mu dodávají typickou chuť a patří mezi sekundární metabolity rostlin. Tyto látky mají mnoho zdraví prospěšných účinků.

  • Ilustrační obrázek k článku „Růžičková kapusta“

    Růžičková kapusta

    Sezónní ovoce a zelenina

    Růžičkovou kapustu si nejlépe vychutnáte na podzim a v zimě: mráz jí nevadí, naopak studená teplota zlepšuje její chuť. Ve srovnání s jinou zeleninou má růžičková kapusta vysoký obsah bílkovin. Bohatá je i na vitaminy. Tuto zeleninu nelze konzumovat syrovou, ale můžete ji podávat uvařenou v páře, dušenou, kvašenou nebo vařenou. Řadu pozitivních účinků na zdraví mají glukosinoláty, které se řadí mezi tzv. sekundární metabolity rostlin a jsou typické pro košťálovou zeleninu.

  • Ilustrační obrázek k článku „Květák“

    Květák

    Sezónní ovoce a zelenina

    Květák, který je na rozdíl od mnoha jiných druhů košťálové zeleniny dobře snášen citlivými lidmi, se skládá z mnoha malých, bílých kvítků. Nejběžnější je bílý květák, ale existují i fialové a zelené odrůdy, jako je romanesco (kvěkolice). Květák lze konzumovat syrový i vařený. Tmavě zelené vnější listy nejsou vhodné ke konzumaci, světlejší vnitřní listy lze vařit a dodat tak pokrmům jemnou chuť.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 26.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace