Botanická charakteristika
Růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemnifera) patří do rozsáhlé čeledi brukvovitých (Brassicaceae), tedy mezi košťálovou zeleninu, kam se řadí mj. brokolice, bílé a červené zelí, květák a kedluben. Růžičková kapusta v podobě, v jaké ji známe dnes, se poprvé objevila v Belgii. Malé kulaté hlávky se skládají z mnoha hustě naskládaných listů. V závislosti na odrůdě může průměr růžiček dosahovat až čtyř centimetrů. Růžičková kapusta vyrůstá na košťálu, který může být až metr vysoký. Barva růžiček bývá nejčastěji světle nebo tmavě zelená, ale může být i načervenalá. Růžičková kapusta velmi dobře snáší nízké teploty – až do mínus dvanácti stupňů Celsia. Zima dokonce zlepšuje její chuť, neboť nízké teploty zvyšují obsah cukru.
Růžičková kapusta se pěstuje v našich zeměpisných šířkách. V závislosti na odrůdě je k dostání od září do února.
Živiny, vitaminy a minerály
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminu C, vitaminů skupiny B, vitaminu K a kyseliny listové, a v neposlední řadě dodává lidskému organismu beta-karoten, prekurzor vitaminu A. Obsahuje také minerály (zejména draslík, hořčík, železo a fosfor). Ve srovnání s jinými druhy zeleniny má růžičková kapusta vysoký obsah bílkovin.
V růžičkové kapustě se nacházejí glukosinoláty neboli hořčičné glykosidy, které se řadí mezi tzv. sekundární metabolity rostlin. Glukosinoláty vykazují řadu pozitivních účinků na zdraví člověka (tyto účinky jsou mj. antioxidační, protinádorové, antimikrobiální a podporující imunitní systém).
Látky obsažené v růžičkové kapustě | Na 100 g syrové potraviny | Látky obsažené v růžičkové kapustě | Na 100 g syrové potraviny |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 36 | Vitamin A (µg) | 94 |
Tuky (g) | 0,3 | Vitamin B1 (mg) | 0,13 |
Bílkoviny (g) | 4,5 | Vitamin B2 (mg) | 0,13 |
Sacharidy (g) | 3,3 | Vitamin B3 (mg) | 0,7 |
Vláknina (g) | 4,4 | Vitamin B6 (mg) | 0,3 |
Draslík (mg) | 450 | Kyselina listová (µg) | 101 |
Vápník (mg) | 31 | Vitamin C (mg) | 112 |
Hořčík (mg) | 22 | Vitamin E (mg) | 0,6 |
Železo (mg) | 1,1 | Vitamin K (µg) | 177–570 |
Využití v kuchyni
Růžičkovou kapustu nelze konzumovat syrovou, proto je třeba ji nejprve uvařit v páře, podusit, zkvasit nebo uvařit. V mírně osolené vodě postačí 10 až 15 minut varu. Mnoho cenných látek se však při vysokých teplotách rozkládá, proto by růžičková kapusta neměla být převařená. Lze ji dobře kombinovat s masem, rybami nebo drůbeží; můžete ji například dusit zároveň s masem nebo jednoduše podávat jako přílohu. Růžičková kapusta se také výborně hodí do polévky nebo do salátu (např. spolu s bramborami a dýňovým olejem).
Při zpracování odstraňte vnější listy a odřízněte přečnívající silný košťál. Zbývající jemnější část košťálu je nejlepší nakrájet příčně, aby v něm po tepelné úpravě nezůstala dlouhá vlákna. Jednotlivé růžičky krátce opláchněte pod tekoucí vodou.
Skladování
V chladničce byste růžičkovou kapustu v zásuvce na zeleninu neměli uchovávat déle než dva až tři dny. V mrazničce ji můžete uchovat po dobu šesti až devíti měsíců. Před zmrazením je třeba růžičky krátce (asi tři minuty) povařit ve vroucí vodě a poté zchladit studenou vodou.
Při nákupu dbejte na čerstvost: na růžičkách by neměly být žádné skvrny a měly by být pevné. Žlutě zbarvené listy nebo otevírající se růžičky jsou známkou příliš dlouhého skladování.