Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Růžičková kapusta

Růžičková kapusta

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Růžičkovou kapustu si nejlépe vychutnáte na podzim a v zimě: mráz jí nevadí, naopak studená teplota zlepšuje její chuť. Ve srovnání s jinou zeleninou má růžičková kapusta vysoký obsah bílkovin. Bohatá je i na vitaminy. Tuto zeleninu nelze konzumovat syrovou, ale můžete ji podávat uvařenou v páře, dušenou, kvašenou nebo vařenou. Řadu pozitivních účinků na zdraví mají glukosinoláty, které se řadí mezi tzv. sekundární metabolity rostlin a jsou typické pro košťálovou zeleninu.

Ilustrační obrázek k článku „Růžičková kapusta“

Botanická charakteristika

Růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemnifera) patří do rozsáhlé čeledi brukvovitých (Brassicaceae), tedy mezi košťálovou zeleninu, kam se řadí mj. brokolice, bílé a červené zelí, květák a kedluben. Růžičková kapusta v podobě, v jaké ji známe dnes, se poprvé objevila v Belgii. Malé kulaté hlávky se skládají z mnoha hustě naskládaných listů. V závislosti na odrůdě může průměr růžiček dosahovat až čtyř centimetrů. Růžičková kapusta vyrůstá na košťálu, který může být až metr vysoký. Barva růžiček bývá nejčastěji světle nebo tmavě zelená, ale může být i načervenalá. Růžičková kapusta velmi dobře snáší nízké teploty – až do mínus dvanácti stupňů Celsia. Zima dokonce zlepšuje její chuť, neboť nízké teploty zvyšují obsah cukru.

Růžičková kapusta se pěstuje v našich zeměpisných šířkách. V závislosti na odrůdě je k dostání od září do února.

Poznámka: Růžičková kapusta je zvláště v zimním období důležitým zdrojem vitaminů a minerálů.

Živiny, vitaminy a minerály

Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminu C, vitaminů skupiny B, vitaminu K a kyseliny listové, a v neposlední řadě dodává lidskému organismu beta-karoten, prekurzor vitaminu A. Obsahuje také minerály (zejména draslík, hořčík, železo a fosfor). Ve srovnání s jinými druhy zeleniny má růžičková kapusta vysoký obsah bílkovin.

V růžičkové kapustě se nacházejí glukosinoláty neboli hořčičné glykosidy, které se řadí mezi tzv. sekundární metabolity rostlin. Glukosinoláty vykazují řadu pozitivních účinků na zdraví člověka (tyto účinky jsou mj. antioxidační, protinádorové, antimikrobiální a podporující imunitní systém).

Látky obsažené v růžičkové kapustě Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v růžičkové kapustě Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 36 Vitamin A (µg) 94
Tuky (g) 0,3 Vitamin B1 (mg) 0,13
Bílkoviny (g) 4,5 Vitamin B2 (mg) 0,13
Sacharidy (g) 3,3 Vitamin B3 (mg) 0,7
Vláknina (g) 4,4 Vitamin B6 (mg) 0,3
Draslík (mg) 450 Kyselina listová (µg) 101
Vápník (mg) 31 Vitamin C (mg) 112
Hořčík (mg) 22 Vitamin E (mg) 0,6
Železo (mg) 1,1 Vitamin K (µg) 177–570

Využití v kuchyni

Růžičkovou kapustu nelze konzumovat syrovou, proto je třeba ji nejprve uvařit v páře, podusit, zkvasit nebo uvařit. V mírně osolené vodě postačí 10 až 15 minut varu. Mnoho cenných látek se však při vysokých teplotách rozkládá, proto by růžičková kapusta neměla být převařená. Lze ji dobře kombinovat s masem, rybami nebo drůbeží; můžete ji například dusit zároveň s masem nebo jednoduše podávat jako přílohu. Růžičková kapusta se také výborně hodí do polévky nebo do salátu (např. spolu s bramborami a dýňovým olejem).

Při zpracování odstraňte vnější listy a odřízněte přečnívající silný košťál. Zbývající jemnější část košťálu je nejlepší nakrájet příčně, aby v něm po tepelné úpravě nezůstala dlouhá vlákna. Jednotlivé růžičky krátce opláchněte pod tekoucí vodou.

Poznámka: Růžičková kapusta se dobře hodí k bylinkám, např. k petrželce, bazalce, šalvěji nebo tymiánu, ale také ke koření, jako je např. muškátový oříšek.

Skladování

V chladničce byste růžičkovou kapustu v zásuvce na zeleninu neměli uchovávat déle než dva až tři dny. V mrazničce ji můžete uchovat po dobu šesti až devíti měsíců. Před zmrazením je třeba růžičky krátce (asi tři minuty) povařit ve vroucí vodě a poté zchladit studenou vodou.

Při nákupu dbejte na čerstvost: na růžičkách by neměly být žádné skvrny a měly by být pevné. Žlutě zbarvené listy nebo otevírající se růžičky jsou známkou příliš dlouhého skladování.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Pekingské zelí“

    Pekingské zelí

    Sezónní ovoce a zelenina

    Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvláště jemný a dobře snášený druh košťálové zeleniny. V syrovém stavu se používá do salátů a dokonale se hodí k asijským pokrmům z woku. Pekingské zelí lze konzumovat i jako vařené nebo kvašené. Díky obsaženým hořčičným glykosidům, které mu dodávají charakteristickou vůni i chuť, je pekingské zelí velmi zdravou potravinou.

  • Ilustrační obrázek k článku „Kapusta“

    Kapusta

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní době oceňována jako chutný zdroj vitaminů a minerálů. Kapusta má vysoký obsah vitaminu C. Lidskému organismu poskytuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek – například vlákninu, která má pozitivní vliv na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Kapusta se téměř výlučně konzumuje vařená, kvašená nebo dušená. Hodí se k masu nebo rybám jako příloha, velmi chutná je také jako samostatné zeleninové jídlo.

  • Ilustrační obrázek k článku „Květák“

    Květák

    Sezónní ovoce a zelenina

    Květák, který je na rozdíl od mnoha jiných druhů košťálové zeleniny dobře snášen citlivými lidmi, se skládá z mnoha malých, bílých kvítků. Nejběžnější je bílý květák, ale existují i fialové a zelené odrůdy, jako je romanesco (kvěkolice). Květák lze konzumovat syrový i vařený. Tmavě zelené vnější listy nejsou vhodné ke konzumaci, světlejší vnitřní listy lze vařit a dodat tak pokrmům jemnou chuť.

  • Ilustrační obrázek k článku „Brokolice“

    Brokolice

    Sezónní ovoce a zelenina

    Brokolice se řadí mezi košťálovou zeleninu, ale nemá tolik výraznou chuť, díky čemuž ji dobře snášejí lidé s citlivějším trávením. K jídlu jsou vhodné jak brokolicové růžičky, tak košťály, které chutnají podobně jako zelený chřest. Jasně zelená barva brokolice řadu pokrmů barevně zpestří. Kromě zelené existují i fialové, žluté a bílé odrůdy brokolice. Brokolice však poměrně rychle vadne a neměla by být skladována příliš dlouho. V zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží až dva dny.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 18.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace