Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Diety u onemocnění trávicího traktu
  • Aktuální: Dieta při střevních zánětech

Dieta při střevních zánětech

Diety u onemocnění trávicího traktu
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. V akutních stadiích a při relapsech (znovuvzplanutí nemoci) je nutné zvažovat enterální výživu, která má kromě přívodu živin rovněž léčebný efekt.

Následnou výživu per os (ústy) je nutné podřídit individuálním chuťovým zvyklostem pacienta zpočátku s šetřící úpravou (výběr nenadýmavých a neostrých potravin, s šetrnou technologií zpracování). Důležité je zvýšení přívodu přirozených živin v celé dostupné šíři.

Jakmile to stav pacienta dovolí, je vhodné omezit nepodstatné dietní restrikce a řídit se individuální snášenlivostí pacienta. Také lákavá úprava stravy povzbuzující ke konzumaci je vhodná vzhledem k přítomnému nechutenství a strachu (bolesti břicha, průjmy) pacienta jíst. Důležitá je frekvence denních jídel, je nutné, aby pacient jedl v menších dávkách častěji, tj. 6–7krát denně v intervalech 2,5–3 hodiny. Tento způsob stravy je nezbytný kvůli zmenšení vstřebávací (resorpční) plochy a zhoršení trávení.

Obecně lze doporučit stravu bohatou na bílkoviny (1–2 g/kg ) s jemnou vlákninou a mírně omezenými tuky, energeticky vydatnou. Tekutiny se řídí obecnými pravidly příjmu, nejsou-li přítomné jiné komplikace, nejlépe mezi jídly.

Idiopatické střevní záněty

Idiopatické střevní záněty – ulcerózní kolitida a Crohnova choroba mají velmi komplexní patogenezi (rozvoj chorobných změn) a projevy, kde odkazujeme na speciální gastroenterologickou literaturu. Nejen z dietologického hlediska je vždy nutný individuální přístup lékaře a dietní sestry.

Velmi různé jsou fáze nemocí s projevy poruchy motility (pohyblivosti střeva), průjmy i zácpou a příměsí krve či hlenu ve stolici. Nutný je i specifický peri- (v období okolo operace) a pooperační přístup.

Patogeneze nemocí je v detailech nejasná, nejspíše autoimunitní, zcela nepochybně jde o onemocnění zánětlivá s destrukcí tkání střeva. Důležitá je farmakoterapie a chirurgická léčba, kdy jsou prováděny výkony resekční (odstraňující), anastomózy (spojení dvou částí orgánu) či odlehčovací stomie (vývod).

Dietní přístupy jsou trvalou součástí léčby. Vždy je třeba počítat s negativní dusíkovou bilancí, rozvojem hypoproteinemie (zvýšené koncentrace bílkoviny v séru) a proteinové malnutrice (bílkovinné podvýživy), často také s epizodami dehydratace, anémie (chudokrevnosti), teplot, se ztrátou tekutin i pocením. Prakticky vždy je onemocnění doprovázeno zhoršením psychického stavu pacientů, které dále komplikuje dietní léčbu. Rozšířen bývá nedostatek vitaminů zejména rozpustných v tucích, např. D a K, více se ztrácí i obsah žluči, vzniká nedostatek železa a kyseliny listové, při průjmech i dalších iontů. Častá je druhotně vzniklá laktázová insuficience a intolerance (nesnášenlivost) mléčných výrobků.

Dietní postup při Crohnově chorobě nebo ulcerózní kolitidě

1. Při akutní atace nemoci pouze parenterální výživa.

2. Postupná realimentace (obnovení výživy), začínáme kašovitou šetřící dietou s mírným omezením tuků. Dieta má protiprůjmový charakter.

3. Při postižení tenkého střeva může dojít k intoleranci laktózy, proto raději zařazujeme kysané mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, sýry) než mléko a mléčné kaše (krupicovou, rýžovou).

4. Bezezbytková šetřící dieta s dostatkem bílkovin při průjmech, abychom snížili rychlost vyprazdňování a tím prodloužili dobu vstřebávání živin.

5. Nemocní mají sníženou chuť k jídlu, a proto je příjem potravy nedostatečný. Malnutrici (podvýživě) předcházíme nejlépe podáním tekuté enterální výživy. Aplikujeme ji jako sipping (popíjení) nebo pomocí nazogastrické (do žaludku) či nazojejunální sondy (do tenkého střeva). Podle způsobu zavedení sondy a postižení konkrétní části střeva využíváme oligomerní (obsahuje částečně naštěpené základní živiny) nebo polymerní (obsahuje nenaštěpené živiny) přípravky enterální výživy. Při porušené funkci střev je nejlepší kontinuální způsob aplikace pomocí enterální pumpy, kdy podáváme výživu nízkou rychlostí během dne. Tuto stravu můžeme použít také jako přechod z parenterální výživy na dietu.

6. Důležité je také doplnění vitaminů a minerálů, hlavně K (draslík), Ca (vápník), Mg (hořčík).

7. Při zklidnění u ulcerózní kolitidy, po odeznění průjmů, někdy podáváme šetřící dietu s mírným omezením tuků a normální úpravou ovoce, zeleniny a brambor, aby obsahovala vlákninu.

Tolerance vlákniny je velmi individuální. Trvale dbáme na dostatek tekutin a dostatečný příjem bílkovin. Remisi onemocnění (bezpříznakové období) lze někdy navodit několik dní či týdnů trvající umělou výživou, individuální enterální výživou s proteiny, oligopeptidy či parenterální výživou. Podání komerčních přípravků, tzv. elementární formuli, ukončujeme pomalu.

Následuje reintrodukce (zařazování potravin zpět do jídelníčku) běžné diety:

  • 1.–3. den: tekutiny, raději nepodáváme mléko, opatrně polévky a džusy,
  • 4.–8. den: podáme měkká masa (kuře, rybu), rýži, brambory,
  • 9.–13. den: variabilnější jídlo s malým množstvím vlákniny,
  • 14.–20. den: již chleba a potraviny s glutenem,
  • 17.–19. den: mléko.
  • Zhruba 20. den uvolníme stravu zcela.

U ulcerózní kolitidy podáváme dříve než u ostatních zánětů orální nutriční přípravky, více tekutin, méně přísně omezujeme mléčné výrobky. Dietní příčina Crohnovy choroby nebyla nikdy prokázána. Od 30. let minulého století se ale diskutuje např. zvýšení její incidence (nemocnosti) se vzestupem užívání margarínů.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě

Bezezbytková dieta

Pod pojmem „bezezbytková dieta“ se rozumí šetřící dieta s omezením vlákniny. Je vhodná, pokud chc...

Co je co ve výživě

Vláknina

Většinu příjmu energie zajišťované sacharidy poskytují stravitelné polysacharidy, např. škrob, a...

Diety u onemocnění trávicíh...

Dieta při onemocněních slinivky břišní

Akutní zánět slinivky (akutní pankreatitida) je onemocnění ohrožující život a vyžadující plnou pa...

Diety u onemocnění trávicíh...

Dieta po operaci střev

Po výkonu na trávicím traktu zatěžujeme pacienty obvykle postupně tekutou, kašovitou a šetřící di...

Související doporučené zdroje

Diety u onemocnění trávicíh...

Život bez lepku

Jak s bezlepkovou dietou normálně žít? Je třeba ji považovat za součást svého životního stylu. Dietu držíte pro sebe (ne kvůli lékařům), abyste zůstali zdraví a fit. Na svoje zdraví máte při bezlep...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Brožura Bezlepková dieta – jde to i bez lepku

Informační brožuru „Bezlepková dieta – Jde to i bez lepku“, vydává a pravidelně aktualizuje celiak.cz, portál pro pacienty na bezlepkové dietě. Brožuru poskytuje lékařům – gastroenterologům a nutri...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Bezlepková dieta

Život na bezlepkové dietě není snadný, ale pokud mají pacienti spolehlivé a aktuální informace, brzy si zvyknou a zjistí, že to jde i bez lepku. O bezlepkové dietě slyšel snad každý, stala se z ní...

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 27.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI