Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Zvláštní výživová opatření
  • Aktuální: Parenterální výživa

Parenterální výživa

Kategorie: Zvláštní výživová opatření – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Jako parenterální výživu označujeme výživu podávanou infuzemi do žil. Parenterální výživa se využívá při nefunkčnosti trávicího traktu. Parenterální podání roztoků pak zajistí dostatek živin, které by nesnesl trávicí trakt.

Ilustrační obrázek Parenterální výživa

Pokud je parenterální výživa využívána jako jediný zdroj energie, je označována jako totální parenterální výživa; je-li doplňkovým zdrojem živin k enterální výživě nebo perorální (ústy) stravě, je označována jako doplňková parenterální výživa. To je důležitý postup, protože stimulace střeva brání atrofii (zmenšení).

Jiný způsob dělení je dle žilního přístupu na periferní parenterální výživu (periferní žíla, např. na ruce) a centrální parenterální výživu (žíla na krku či pod klíční kostí). Parenterální výživu je dnes možno podávat i ambulantně – domácí parenterální výživa například u syndromu krátkého střeva.

Týdenní hladovění u pacienta bez podvýživy, který není vystaven dalšímu stresu, průběh choroby nezhoršuje, proto u většiny operací není plnohodnotná parenterální výživa nutná. Pacient krátké hladovění přečká; je nutné pouze zajištění malého množství energie a tekutin.

Parenterální výživa se obvykle podává do katétru zavedeného do velké žíly na krku či hrudníku (centrální katétr). Do malé žíly na paži nelze podat koncentrované roztoky, u glukózy např. více než 20 %. I zde však lze s použitím tukových emulzí zajistit dostatek energie.

Systém střídání několika infuzí se už nepoužívá. Obvykle se vše podává v jedné lahvi, resp. v jednom plastovém vaku, systémem all-in-one, kdy aminokyseliny, glukóza, lipidy (tuky), minerální látky, stopové prvky a vitaminy smíchá zkušený farmaceut, nebo se podávají hotové firemní preparáty. Hlavní výhodou all-in-one systému výživy je nižší výskyt infekcí, jednoduchost transportu i aplikace jedním infuzním setem.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Zvláštní výživová opatření

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Enterální výživa

    Enterální výživa

    Co je co ve výživě

    Jako enterální (střevní) výživu označujeme umělou výživu podávanou do trávicího traktu (tedy jinou formou, než je běžná dieta). Dnes je v oblasti umělé výživy dávána přednost všem formám enterální výživy před parenterální (infuzní). Enterální výživa umožňuje přívod živin přirozenou cestou, stimuluje funkce trávicího traktu, snižuje přerůstání střevní mikroflóry, snižuje střevní permeabilitu (propustnost) a ovlivňuje střevní peristaltiku (pohyblivost střev).

  • Ilustrační obrázek Dieta při jaterních onemocněních

    Dieta při jaterních onemocněních

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Játra jsou nejdůležitějším metabolickým orgánem. Z dietních vlivů je nejvýznamnější toxické alkoholové postižení. Přes metabolický význam jater je zajímavé, jak málo jsou ovlivněna dietním příjmem; výjimkou je jaterní steatóza (ztučnění jater) typická pro metabolický syndrom, obezitu a diabetes (cukrovku). Tato tzv. nealkoholická steatohepatitida může zejména u diabetiků přecházet do cirhózy.

  • Ilustrační obrázek Dieta u nádorových onemocnění – úvod

    Dieta u nádorových onemocnění – úvod

    Dieta u nádorových onemocnění

    Zatímco nutriční (výživové) faktory mohou hrát určitou roli v prevenci i ve vzniku nádorových onemocnění, je podíl dietních opatření v léčbě onkologických onemocnění sporný. Veškerých dietních změn lze u pacientů obecně docilovat jen velmi omezeně. To platí i o tak závažných onemocněních, jako je například obezita.

  • Ilustrační obrázek Dieta při syndromu krátkého střeva

    Dieta při syndromu krátkého střeva

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno plnit své funkce. Potrava prochází zbývající částí střeva rychle a nestačí se strávit, natož vstřebat.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 21.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace