Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Enterální výživa

Enterální výživa

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Jako enterální (střevní) výživu označujeme umělou výživu podávanou do trávicího traktu (tedy jinou formou, než je běžná dieta). Dnes je v oblasti umělé výživy dávána přednost všem formám enterální výživy před parenterální (infuzní). Enterální výživa umožňuje přívod živin přirozenou cestou, stimuluje funkce trávicího traktu, snižuje přerůstání střevní mikroflóry, snižuje střevní permeabilitu (propustnost) a ovlivňuje střevní peristaltiku (pohyblivost střev).

Ilustrační obrázek Enterální výživa

Enterální výživa je ve srovnání s parenterální výživou levnější, lze ji snadněji uskutečňovat a je provázena menším počtem komplikací. Vede ke zkrácení doby hospitalizace a je snáze realizovatelná i ambulantně. Přípravky pro enterální výživu mají definovaný obsah (jsou nutričně definované), jsou nízkoosmolální (viz pojem osmolalita) a většinou bezezbytkové (nevedou k průjmu), bezlaktózové (při nemocech střev laktáza často chybí, viz článek Intolerance laktózy) a neobsahují gluten (lepek).

Řada přípravků je chuťově upravená, což umožňuje kontinuální popíjení výživy v průběhu celého dne. Tento způsob výživy je stále více využíván a je označován anglickým slovem sipping (srkání). Běžné je podávání do žaludeční či střevní (jejunální) sondy, nebo do gastrostomie (sonda zavedená do žaludku, viz článek Dieta při zavedené gastrostomii).

Enterální výživa je podávána u nemocných neschopných z nějakého důvodu přijímat běžnou dietu, tedy ohrožených poruchou výživy při alespoň částečně zachované funkci trávicího traktu. Jedná se rovněž o stavy, kdy pacient nechce nebo nesmí jíst. Při této formě výživy dochází i k výživě střevní sliznice.

Typická onemocnění vhodná k enterální výživě jsou: zúžení v oblasti polykacích cest a žaludku, poruchy polykání, úrazy obličeje, zkrácení střeva a syndrom krátkého střeva (viz článek Dieta při syndromu krátkého střeva), akutní a chronické střevní záněty a záněty slinivky břišní, horečnaté stavy, období kolem operace, nechutenství a často i ve stáří. Výživu lze podávat v dávkách (bolusech) podobně jako jídlo, nebo kontinuálně (jako infuze) – pak obvykle řídíme podání pumpou.

Sipping (usrkávání) je výhodnější a přirozená varianta umělé výživy, pokud není pacient schopen jíst dostatečné množství normální výživy. Takto lze zvýšit příjem proteinů (bílkovin), energie, minerálů a vitaminů. Další možností je podání do sondy – trubice z měkkého plastu zavedená do žaludku nebo až do střeva (60–100 cm).

Nabídka nutričních roztoků je v současnosti velice pestrá a je využívána v různých dávkách energie, nejčastěji kolem 1 kcal/l ml (0,7–1,5 kcal/1 ml). Jiné přípravky jsou určeny pro sipping, jiné pro výživu do gastrické sondy a jiné do jejunální sondy.

Přípravky s vlákninou podporují motilitu (pohyblivost) trávicího traktu, mastné kyseliny s krátkými řetězci slouží jako výživa pro střevní buňky enterocyty. Tuky o střední délce řetězce (medium-chain triglycerides, MCT) jsou výhodným zdrojem energie pro játra.

V posledních letech jsou do přípravků doplňovány další složky. U některých je uváděn stimulační efekt na imunitu (polynenasycené mastné kyseliny, nukleové kyseliny). Nejvíce jsou vědecky prokázány efekty glutaminu (aminokyselina), mimo jiné také na zlepšení citlivosti na inzulin.

Enterální výživa diabetikům je podávána kontinuálně v dávce do 20 g glukózy na hodinu. Tak lze zabránit výraznému zvýšení glykemie. Glykemie musí být při stanovení rychlosti přívodu výživy kontrolována.

Příklady přípravků pro enterální výživu: Fresubin, Nutrison, Nutrodrip, Nutridrink apod.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Parenterální výživa

    Parenterální výživa

    Zvláštní výživová opatření

    Jako parenterální výživu označujeme výživu podávanou infuzemi do žil. Parenterální výživa se využívá při nefunkčnosti trávicího traktu. Parenterální podání roztoků pak zajistí dostatek živin, které by nesnesl trávicí trakt.

  • Ilustrační obrázek Dieta při střevních zánětech

    Dieta při střevních zánětech

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. V akutních stadiích a při relapsech (znovuvzplanutí nemoci) je nutné zvažovat enterální výživu, která má kromě přívodu živin rovněž léčebný efekt.

  • Ilustrační obrázek Dieta při zavedené gastrostomii

    Dieta při zavedené gastrostomii

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Při některých nemocech jícnu či poruchách polykání se zavádí tzv. gastrostomie. Tenká hadička je vyvedena přímo na kůži břicha ze žaludku. Nemocný se může bez problémů sprchovat a po týdnu i koupat.

  • Ilustrační obrázek Dieta u nádorových onemocnění – úvod

    Dieta u nádorových onemocnění – úvod

    Dieta u nádorových onemocnění

    Zatímco nutriční (výživové) faktory mohou hrát určitou roli v prevenci i ve vzniku nádorových onemocnění, je podíl dietních opatření v léčbě onkologických onemocnění sporný. Veškerých dietních změn lze u pacientů obecně docilovat jen velmi omezeně. To platí i o tak závažných onemocněních, jako je například obezita.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 19.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace