Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Události, komunikace
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Mrkev

Mrkev

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Mrkev má jemnou chuť, snad proto je oblíbená u malých i velkých strávníků. Mrkev dodává pokrmům barvu a svěžest, ať už ji použijete jako křupavé zeleninové občerstvení, ve formě džusu (ve směsi s jiným s ovocem) nebo jako přísadu do dortu. Jemná a sladká chuť mrkve je dána jejím obsahem cukru, který se nachází zejména ve slupce. Raná mrkev má vyšší obsah cukru než mrkev z podzimní sklizně.

Botanická charakteristika

Mrkev (Daucus carota subsp. sativus) patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí i řapíkatý celer, bulvový celer, petržel, pastinák, fenykl a kopr. Jejich vzájemná příbuznost je patrná z podobnosti listů.

Mrkev je dvouletá kořenová zelenina s hlubokým kořenem. Ten může mít špičatý, válcovitý nebo kuželovitý až kulatý tvar. Kořen se skládá z vnitřní části, dřevnatého těla a vnější části, slupky. Části jsou jasně vidět v příčném řezu. Dnes pěstovaná forma mrkve byla pravděpodobně vyšlechtěna z různých divokých forem a z mrkve obecné pravé (Daucus carota subsp. maximus). Za domov mrkve je považována jižní Asie, kde roste většina divokých forem.

Žlutá a fialová mrkev jsou u nás vzácné. Mrkev se sklízí již od května. Mladá mrkev se obvykle prodává ve svazku s listy a je k dispozici na jaře a v létě. Pozdní mrkev se většinou prodává balená bez listů. Lze ji velmi snadno a dlouho skladovat.

Domácí mrkev je k dispozici po celý rok.

Poznámka: Na loukách a podél silnic se může vyskytovat divoká mrkev.

Živiny, vitaminy a minerály

S 25 kcal na 100 g je mrkev nízkokalorická, ale zároveň obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a vlákniny. Obzvláště cenné pro lidské zdraví jsou karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamin A a také dodávají mrkvi její barvu. Jasně oranžová mrkev má obzvláště vysoký obsah beta-karotenu, prekurzoru vitaminu A. Karotenoidy se vyznačují rovněž antioxidačními účinky. Zejména pozdní mrkev obsahuje pektin, což je ve vodě rozpustná vláknina. Ta může bobtnat v zažívacím traktu a mj. podporovat trávení.

Jemná a sladká chuť mrkve souvisí s jejím obsahem cukru, který se nachází zejména ve slupce. Raná mrkev má vyšší obsah cukru než mrkev z podzimní sklizně. Obsah cukru v mladé mrkvi může dosáhnout až šesti procent.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v mrkvi
Látky obsažené v mrkvi Na 100 g jedlé části Látky obsažené v mrkvi Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 25 Vitamin A (mg) 1,7
Tuky (g) 0,2 Beta-karoten (mg) 8,5
Bílkoviny (g) 1 Vitamin B1 (mg) 0,07
Sacharidy (g) 4,8 Vitamin B2 (mg) 0,05
Vláknina (g) 3,6 Vitamin B3 (mg) 0,6
Draslík (mg) 320 Vitamin B6 (mg) 0,3
Vápník (mg) 41 Vitamin C (mg) 7
Hořčík (mg) 17 Vitamin E (mg) 0,5
Železo (mg) 0,4 Kyselina listová (µg) 26

Využití v kuchyni

Mrkev se v kuchyni používá nejrůznějšími způsoby: do salátů, pomazánek, polévek, různých zeleninových pokrmů nebo jako zeleninový doplněk k masu a rybám. Mrkev je také populární jako pyré nebo džus, často ve směsi s jiným ovocem, banánem nebo pomerančem. Mrkev se často konzumuje syrová jen tak nebo v salátu. Beta-karoten, který obsahuje, lze však lépe využít ve vařené nebo blanšírované formě. I ve strouhané nebo pasírované mrkvi je beta-karoten snadno dostupný díky „roztržení“ buněčných stěn. Jelikož je beta-karoten rozpustný v tucích, měla by se mrkev konzumovat pokud možno v kombinaci s tukem, např. s ořechy nebo několika kapkami olivového nebo řepkového oleje. Konzumovat lze také nať, např. v polévce nebo salátu.

Mrkev byste před zpracováním nebo konzumací měli omýt s pomocí kartáčku. Slupka by se měla také jíst, protože přímo pod ní je mnoho cenných ingrediencí. Oloupat byste měli pouze pozdní mrkev. Mrkev se velmi dobře hodí k hrášku, dýni, brokolici, kedlubně a mnoha dalším druhům zeleniny. Díky své jemné chuti a stravitelnosti je velmi oblíbená v dětské výživě.

Poznámka: Dorty, koláče a chleby upečené se strouhanou mrkví jsou obzvláště šťavnaté.

Skladování

Mrkev je dobré skladovat nemytou v chladném sklepě nebo na jiném chladném místě s vysokou vlhkostí, např. v přihrádce na zeleninu v chladničce. Zelená nať by měla být odstraněna. Vysychání mrkve zabrání zabalení do fólie nebo do plastového pytle. Mrkev může být skladována v chladničce až 30 dní. Pozdní podzimní mrkev lze skladovat měsíce. Lze ji také skladovat v mrazáku. V tom případě je vhodné mrkev nakrájet a blanšírovat (krátce spařit horkou vodou).

Nakupujte pouze čerstvou zeleninu: měkká, poddajná mrkev není čerstvá. Nať by neměla být zvadlá, mrkev by měla mít jasnou barvu.

Poznámka: Umytá mrkev nemá dlouhou trvanlivost.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Petržel

Petržel je obzvláště aromatická kořenová zelenina, která má mnohem širší využití než jen jako pří...

Sezónní ovoce a zelenina

Pastinák

Dlouho zapomenutá kořenová zelenina slaví v posledních letech v kuchyni své znovuzrození. Její sl...

Sezónní ovoce a zelenina

Celer

Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodá...

Sezónní ovoce a zelenina

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to je však křupavější. Tuto...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 04.12.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
  • Systematická edukace a zvyšování zdravotní gramotnosti populace prostřednictvím NZIP (CZ.03.02.02/00/22_005/0001137)
  • Zvyšování informovanosti prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu (CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0016090)
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI