Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Mrkev

Mrkev

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Mrkev má jemnou chuť, snad proto je oblíbená u malých i velkých strávníků. Mrkev dodává pokrmům barvu a svěžest, ať už ji použijete jako křupavé zeleninové občerstvení, ve formě džusu (ve směsi s jiným s ovocem) nebo jako přísadu do dortu. Jemná a sladká chuť mrkve je dána jejím obsahem cukru, který se nachází zejména ve slupce. Raná mrkev má vyšší obsah cukru než mrkev z podzimní sklizně.

Ilustrační obrázek k článku „Mrkev“

Botanická charakteristika

Mrkev (Daucus carota subsp. sativus) patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí i řapíkatý celer, bulvový celer, petržel, pastinák, fenykl a kopr. Jejich vzájemná příbuznost je patrná z podobnosti listů.

Mrkev je dvouletá kořenová zelenina s hlubokým kořenem. Ten může mít špičatý, válcovitý nebo kuželovitý až kulatý tvar. Kořen se skládá z vnitřní části, dřevnatého těla a vnější části, slupky. Části jsou jasně vidět v příčném řezu. Dnes pěstovaná forma mrkve byla pravděpodobně vyšlechtěna z různých divokých forem a z mrkve obecné pravé (Daucus carota subsp. maximus). Za domov mrkve je považována jižní Asie, kde roste většina divokých forem.

Žlutá a fialová mrkev jsou u nás vzácné. Mrkev se sklízí již od května. Mladá mrkev se obvykle prodává ve svazku s listy a je k dispozici na jaře a v létě. Pozdní mrkev se většinou prodává balená bez listů. Lze ji velmi snadno a dlouho skladovat.

Domácí mrkev je k dispozici po celý rok.

Poznámka: Na loukách a podél silnic se může vyskytovat divoká mrkev.

Živiny, vitaminy a minerály

S 25 kcal na 100 g je mrkev nízkokalorická, ale zároveň obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a vlákniny. Obzvláště cenné pro lidské zdraví jsou karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamin A a také dodávají mrkvi její barvu. Jasně oranžová mrkev má obzvláště vysoký obsah beta-karotenu, prekurzoru vitaminu A. Karotenoidy se vyznačují rovněž antioxidačními účinky. Zejména pozdní mrkev obsahuje pektin, což je ve vodě rozpustná vláknina. Ta může bobtnat v zažívacím traktu a mj. podporovat trávení.

Jemná a sladká chuť mrkve souvisí s jejím obsahem cukru, který se nachází zejména ve slupce. Raná mrkev má vyšší obsah cukru než mrkev z podzimní sklizně. Obsah cukru v mladé mrkvi může dosáhnout až šesti procent.

Látky obsažené v mrkvi Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v mrkvi Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 25 Vitamin A (mg) 1,7
Tuky (g) 0,2 Beta-karoten (mg) 8,5
Bílkoviny (g) 1 Vitamin B1 (mg) 0,07
Sacharidy (g) 4,8 Vitamin B2 (mg) 0,05
Vláknina (g) 3,6 Vitamin B3 (mg) 0,6
Draslík (mg) 320 Vitamin B6 (mg) 0,3
Vápník (mg) 41 Vitamin C (mg) 7
Hořčík (mg) 17 Vitamin E (mg) 0,5
Železo (mg) 0,4 Kyselina listová (µg) 26

Využití v kuchyni

Mrkev se v kuchyni používá nejrůznějšími způsoby: do salátů, pomazánek, polévek, různých zeleninových pokrmů nebo jako zeleninový doplněk k masu a rybám. Mrkev je také populární jako pyré nebo džus, často ve směsi s jiným ovocem, banánem nebo pomerančem. Mrkev se často konzumuje syrová jen tak nebo v salátu. Beta-karoten, který obsahuje, lze však lépe využít ve vařené nebo blanšírované formě. I ve strouhané nebo pasírované mrkvi je beta-karoten snadno dostupný díky „roztržení“ buněčných stěn. Jelikož je beta-karoten rozpustný v tucích, měla by se mrkev konzumovat pokud možno v kombinaci s tukem, např. s ořechy nebo několika kapkami olivového nebo řepkového oleje. Konzumovat lze také nať, např. v polévce nebo salátu.

Mrkev byste před zpracováním nebo konzumací měli omýt s pomocí kartáčku. Slupka by se měla také jíst, protože přímo pod ní je mnoho cenných ingrediencí. Oloupat byste měli pouze pozdní mrkev. Mrkev se velmi dobře hodí k hrášku, dýni, brokolici, kedlubně a mnoha dalším druhům zeleniny. Díky své jemné chuti a stravitelnosti je velmi oblíbená v dětské výživě.

Poznámka: Dorty, koláče a chleby upečené se strouhanou mrkví jsou obzvláště šťavnaté.

Skladování

Mrkev je dobré skladovat nemytou v chladném sklepě nebo na jiném chladném místě s vysokou vlhkostí, např. v přihrádce na zeleninu v chladničce. Zelená nať by měla být odstraněna. Vysychání mrkve zabrání zabalení do fólie nebo do plastového pytle. Mrkev může být skladována v chladničce až 30 dní. Pozdní podzimní mrkev lze skladovat měsíce. Lze ji také skladovat v mrazáku. V tom případě je vhodné mrkev nakrájet a blanšírovat (krátce spařit horkou vodou).

Nakupujte pouze čerstvou zeleninu: měkká, poddajná mrkev není čerstvá. Nať by neměla být zvadlá, mrkev by měla mít jasnou barvu.

Poznámka: Umytá mrkev nemá dlouhou trvanlivost.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Petržel“

    Petržel

    Sezónní ovoce a zelenina

    Petržel je obzvláště aromatická kořenová zelenina, která má mnohem širší využití než jen jako přísada do polévky. Petržel dočasně upadla v zapomnění, dnes si však získává stále větší oblibu – nejen kvůli tomu, že i při tepelné úpravě si uchovává své aroma. Z petržele se v kuchyni používá nejen kořen, ale i její listy. Obojí lze jíst za syrova i po tepelné úpravě. Čerstvá petržel od domácích pěstitelů je k dostání na podzim, ale v obchodech ji seženete celoročně.

  • Ilustrační obrázek k článku „Pastinák“

    Pastinák

    Sezónní ovoce a zelenina

    Dlouho zapomenutá kořenová zelenina slaví v posledních letech v kuchyni své znovuzrození. Její sladkou chuť a jemnou vůni ocení každý labužník. Pastinák chutná podobně jako mrkev či celer – nasládle až ořechově. Pastinák lze konzumovat syrový nebo vařený. Listy lze použít do polévky nebo jako koření.

  • Ilustrační obrázek k článku „Celer“

    Celer

    Sezónní ovoce a zelenina

    Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodává typický říz. Tuto kořenovou zeleninu můžete využít mnoha způsoby, od celerového řízku po waldorfský salát. Celer lze konzumovat vařený nebo syrový. U některých odrůd dužina vystavená působení vzduchu mírně zhnědne. Tomu můžete zabránit několika kapkami citronové šťávy nebo octa.

  • Ilustrační obrázek k článku „Řapíkatý celer“

    Řapíkatý celer

    Sezónní ovoce a zelenina

    Řapíkatý celer je o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to je však křupavější. Tuto zeleninu si řada lidí oblíbila jako zdravou alternativu ke křupkám, chipsům apod. Řapíkatý celer lze jíst syrový i vařený. Můžete jej použít i jako příměs k zeleninovým a ovocným šťávám, kterým dodává zajímavou chuť. Z řapíkatého celeru lze konzumovat i listy – využít je můžete třeba jako bylinky. Tato zelenina od místních pěstitelů je k dostání od června do října.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 22.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace