Botanická charakteristika
Správný botanický název „kořenové petržele“ je petržel obecná kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum). Tato víceletá rostlina patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí i mrkev, řapíkatý celer, bulvový celer, pastinák, fenykl a kopr. Blízkou příbuznou kořenové petržele je takzvaná „listová petržel“, která se používá jako bylinka a jejíž správný botanický název je petržel obecná naťová (Petroselinum crispum convar. vulgare). Kořen petržele vybíhá do špičky a dosahuje délky přibližně 20 cm a šířky tří až pěti centimetrů. Povrch kořene je žlutavě bílý až světle hnědý, a jsou na něm zřetelně patrné příčné prstence, které jsou zbarvené tmavěji. Vnitřek kořene je bílý až světle hnědý.
Kořen petržele se na první pohled podobá kořeni pastináku. Tyto dva druhy vzájemně příbuzné zeleniny však od sebe lze poměrně snadno odlišit: kořeny pastináku jsou výrazně delší (dosahují až 40 centimetrů) i těžší; kromě toho má pastinák silnější horní část kořene, a více se tak blíží tvaru řepy.
Živiny, vitaminy a minerály
Kořen petržele obsahuje mj. vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A, a také důležité minerály – zvláště pak vápník, draslík a železo. Kromě toho kořen petržele obsahuje éterické oleje (například apiol), které mají řadu zdraví prospěšných účinků, včetně antimikrobiálních.
Látky obsažené v petrželi | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v petrželi | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 40 | Železo (mg) | 0,9 |
Tuky (g) | 0,5 | Vitamin A (µg) | 5 |
Bílkoviny (g) | 2,9 | Vitamin B1 (mg) | 0,1 |
Sacharidy (g) | 6,1 | Vitamin B2 (mg) | 0,1 |
Vláknina (g) | 4 | Vitamin B3 (mg) | 2 |
Draslík (mg) | 400 | Vitamin B6 (mg) | 0,23 |
Vápník (mg) | 39 | Vitamin C (mg) | 41 |
Hořčík (mg) | 26 | Vitamin E (mg) | 1,7 |
Využití v kuchyni
V kuchyni se z kořenové petržele používá nejen kořen, ale i listy. Obojí lze jíst za syrova i po tepelné úpravě. Kořen je třeba dobře umýt, případně zbavit zbytků zeminy kartáčkem či oloupat. Listy kořenové petržele lze použít stejně jako listy „listové petržele“, tedy jako bylinky. Před dalším zpracováním nakrájejte kořen na plátky, na tyčinky nebo na kostky.
Kořenová petržel je klasickou součástí polévkové zeleniny a přidává se nejen do polévek, ale i do mnoha dušených pokrmů. Polévka z kořenové petržele je obzvláště aromatická. Kořen ve strouhané podobě nebo nakrájený na jemné proužky můžete přimíchat do různých salátů. Chuť kořenové petržele se velmi dobře hodí k mrkvi, bramborům i jiné zelenině, která se používá do vařených či dušených pokrmů.
Skladování
Kořen petržele lze skladovat téměř po celý rok. Před skladováním však kořeny neomývejte, jinak byste zkrátili jejich trvanlivost. Kořeny je nejlepší zahrabat do písku a uložit na chladném místě, kde teplota nepřesahuje dva stupně Celsia. Příliš dlouho skladovaná petržel však částečně ztrácí chuť. Kořenová petržel odolává mrazům, proto ji můžete bez obav ponechat v zemi až do doby, kdy ji budete potřebovat.
V chladničce vydrží kořen petržele až tři týdny. Kořenová petržel je vhodná i ke zmrazení. Předtím ji nakrájejte na kostky, krátce blanšírujte a po vychladnutí vložte do mrazničky.