Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Pastinák

Pastinák

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Dlouho zapomenutá kořenová zelenina slaví v posledních letech v kuchyni své znovuzrození. Její sladkou chuť a jemnou vůni ocení každý labužník. Pastinák chutná podobně jako mrkev či celer – nasládle až ořechově. Pastinák lze konzumovat syrový nebo vařený. Listy lze použít do polévky nebo jako koření.

Ilustrační obrázek k článku „Pastinák“

Botanická charakteristika

Pastinák (Pastinaca sativa) má podobný vzhled jako petržel – obě rostliny patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí i mrkev, řapíkatý celer, bulvový celer, fenykl a kopr. S délkou až 40 cm a hmotností do 1,5 kg však může pastinák vyrůst podstatně více než petržel, jeho blízká příbuzná. Na rozdíl od špičatého kořene petržele má pastinák silnější horní část kořene, a více se tak blíží tvaru řepy. Z vnějšku je pastinák nažloutlý až nahnědlý, jeho vnitřní dřeň je bílá, nažloutlá nebo nahnědlá. Pastinák je také známý pod lidovým označením „pastiňák“. Až do 18. století byl pastinák důležitou základní potravinou. Díky své dobré skladovatelnosti zásoboval obyvatelstvo živinami a dalšími cennými látkami i v zimních měsících.

Postupem času byl pastinák nahrazen mrkví a bramborami a zapomnělo se na něj. Teprve v posledních několika letech byl znovuobjeven a připomenut ekologickým zemědělstvím. Již dlouho se používá v anglické a francouzské kuchyni. Pěstovaný pastinák se od divoké formy liší tím, že má silnější kořen. Divoké druhy najdete po celé Evropě na okrajích luk a silnic.

Pastinák z místní produkce je k dostání od září do dubna.

Poznámka: Aromatický kořen pastináku byl velmi oblíbený již u starověkých Římanů.

Živiny, vitaminy a minerály

Ve srovnání s jinou kořenovou zeleninou má pastinák velmi vysoký obsah škrobu. Je cenným zdrojem minerálů a obsahuje mimo jiné draslík, vápník, hořčík a železo. Vysoký obsah éterických olejů mu dodává jemné, kořeněné aroma.

Látky obsažené v pastináku Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v pastináku Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 59 Kyselina listová (µg) 59
Tuky (g) 0,4 Vitamin A (µg) 3,3
Bílkoviny (g) 1,3 Vitamin B1 (mg) 0,08
Sacharidy (g) 12,1 Vitamin B2 (mg) 0,13
Vláknina (g) 2,1 Vitamin B3 (mg) 0,9
Draslík (mg) 523 Vitamin B6 (mg) 0,1
Vápník (mg) 51 Vitamin C (mg) 18
Hořčík (mg) 26 Vitamin E (mg) 1,0
Železo (mg) 0,6

Využití v kuchyni

Pastinák chutná podobně jako mrkev či celer. Díky vysokému obsahu cukru je jeho chuť nasládlá až ořechová. Stejně jako ostatní kořenovou zeleninu lze pastinák použít do polévky nebo jen tak uvařit. Nakrájený a dušený je oblíbeným doplňkem jehněčího, hovězího masa a zvěřiny. Velmi dobře rozvinout svou vůni dokáže jako pyré – smíchaný s bramborami. Pastinák je vhodný také pro konzumaci za syrova a ve strouhané formě jej můžete přidávat do salátů. Z anglické kuchyně je známá tradiční ovesná kaše s pastinákem (mashed parsnips). Pro dochucení pokrmů s pastinákem se výborně hodí kopr, kerblík, petržel a tymián.

Pastinák je obecně velmi dobře snášen, proto se také často zpracovává na dětskou výživu (např. pyré).

Poznámka: Chuť pastináku je podobná chuti mrkve, jeho listy lze použít do polévky nebo jako koření.

Skladování

Pastinák lze dobře a dlouhodobě skladovat při nízkých teplotách. Pokud je skladovací teplota ≤ 2 stupně Celsia, vydrží celé měsíce. Pro skladování je vhodný chladný sklep nebo přihrádka na zeleninu v chladničce. Pastinák snáší dobře mráz, proto může být ponechán v zemi a sklízen podle potřeby.

Poznámka: Říká se, že teprve mráz rozvine to správné aroma pastináku.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Mrkev“

    Mrkev

    Sezónní ovoce a zelenina

    Mrkev má jemnou chuť, snad proto je oblíbená u malých i velkých strávníků. Mrkev dodává pokrmům barvu a svěžest, ať už ji použijete jako křupavé zeleninové občerstvení, ve formě džusu (ve směsi s jiným s ovocem) nebo jako přísadu do dortu. Jemná a sladká chuť mrkve je dána jejím obsahem cukru, který se nachází zejména ve slupce. Raná mrkev má vyšší obsah cukru než mrkev z podzimní sklizně.

  • Ilustrační obrázek k článku „Petržel“

    Petržel

    Sezónní ovoce a zelenina

    Petržel je obzvláště aromatická kořenová zelenina, která má mnohem širší využití než jen jako přísada do polévky. Petržel dočasně upadla v zapomnění, dnes si však získává stále větší oblibu – nejen kvůli tomu, že i při tepelné úpravě si uchovává své aroma. Z petržele se v kuchyni používá nejen kořen, ale i její listy. Obojí lze jíst za syrova i po tepelné úpravě. Čerstvá petržel od domácích pěstitelů je k dostání na podzim, ale v obchodech ji seženete celoročně.

  • Ilustrační obrázek k článku „Celer“

    Celer

    Sezónní ovoce a zelenina

    Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodává typický říz. Tuto kořenovou zeleninu můžete využít mnoha způsoby, od celerového řízku po waldorfský salát. Celer lze konzumovat vařený nebo syrový. U některých odrůd dužina vystavená působení vzduchu mírně zhnědne. Tomu můžete zabránit několika kapkami citronové šťávy nebo octa.

  • Ilustrační obrázek k článku „Řapíkatý celer“

    Řapíkatý celer

    Sezónní ovoce a zelenina

    Řapíkatý celer je o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to je však křupavější. Tuto zeleninu si řada lidí oblíbila jako zdravou alternativu ke křupkám, chipsům apod. Řapíkatý celer lze jíst syrový i vařený. Můžete jej použít i jako příměs k zeleninovým a ovocným šťávám, kterým dodává zajímavou chuť. Z řapíkatého celeru lze konzumovat i listy – využít je můžete třeba jako bylinky. Tato zelenina od místních pěstitelů je k dostání od června do října.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 20.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace