Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Fenykl

Fenykl

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Fenykl má nezaměnitelné aroma, na které jeho milovníci nedají dopustit. Fenyklových semen si lidé cenili jako koření i pro jejich léčivé účinky již ve středověku. Až mnohem později našla využití i „hlíza“ fenyklu jako zelenina. Ta výborně chutná jak syrová, tak tepelně upravená. Fenyklová semena se hodí k rybám i k masu, k chlebu, k pečivu obecně, nebo i k nakládané zelenině. K dochucování jídel lze použít i fenyklovou nať.

Ilustrační obrázek k článku „Fenykl“

Botanická charakteristika

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí i mrkev, řapíkatý celer, bulvový celer, petržel, pastinák a kopr. „Hlíza“ dorůstá přibližně velikosti pěsti, váží 250–400 gramů a vzniká ztluštěním masitých řapíků (proto se v botanickém smyslu o hlízu nejedná). Zpeřené listy vzhledem připomínají kopr. Bílozelená „hlíza“ je ze dvou protějších stran typicky zploštělá. Pokud si k fenyklu přičichnete, ucítíte typické anýzové aroma. Fenykl jako zelenina se v našich zeměpisných šířkách používá jen asi posledních 30 let. Čerstvý fenykl od místních pěstitelů je k dostání od června do konce října.

Poznámka: Čím světlejší je „hlíza“ fenyklu, tím jemnější je jeho dužina.

Živiny, vitaminy a minerály

Fenykl je velmi aromatická a nízkokalorická zelenina. Za svou typickou chuť vděčí vysokému obsahu éterických olejů, jako je např. mentol, anetol či fenchon. Éterické oleje podporují činnost žaludku a trávení obecně.

„Hlíza“ fenyklu obsahuje značné množství vitaminů A, K a E, dále kyseliny listové a beta-karotenu. Z minerálních látek jsou obsaženy zejména draslík, vápník, hořčík a mangan. Za zmínku rozhodně stojí i vysoký obsah vitaminu C a železa: fenykl obsahuje dvakrát více vitaminu C než pomeranče, a již 100 gramů fenyklové „hlízy“ pokryje čtvrtinu doporučené denní dávky železa pro dospělého muže.

Látky obsažené ve fenyklu Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené ve fenyklu Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 19 Železo (mg) 2,7
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 783
Bílkoviny (g) 1,4 Vitamin B1 (mg) 0,03
Sacharidy (g) 2,8 Vitamin B2 (mg) 0,11
Vláknina (g) 2 Vitamin B3 (mg) 0,2
Draslík (mg) 395 Vitamin B6 (mg) 0,1
Vápník (mg) 38 Vitamin C (mg) 93
Hořčík (mg) 12    

Využití v kuchyni

„Hlíza“ fenyklu výborně chutná jak syrová, tak tepelně upravená. Díky obsaženým éterickým olejům je fenykl i za syrova snadno stravitelný, ať už jej nakrájíte nadrobno do salátu, nebo jej uzobáváte jen tak samotný. Obzvláště lahodný je syrový fenykl v kombinaci s ořechy. Fenykl je však vhodný i k tepelné úpravě: můžete jej vařit v páře, dusit či zapékat. Hojně se využívá ve středomořské kuchyni a lze jej dobře kombinovat s dalšími druhy typicky středomořské zeleniny, jako jsou například rajčata, papriky či olivy. Jeho výrazné aroma se výborně hodí k pokrmům z masa, ryb a mořských plodů.

K dochucení různých pokrmů z masa a ryb můžete použít i fenyklová semena. Ta se používají i do chleba a dalších druhů pečiva, do nakládané zeleniny či do čajů. K dochucování jídel lze použít i fenyklovou nať.

Fenyklovou „hlízu“ před zpracováním dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Nožem odstraňte hnědé skvrny, zelený stvol a zbytky kořenů. „Hlízu“ rozkrojte na půlky, na čtvrtky nebo na malé podélné kousky – podle receptu a zamýšleného využití. Využít můžete i nať; ta si však svou typickou chuť zachovává pouze v čerstvém stavu, proto byste ji neměli sušit. Fenykl je potřeba vařit přibližně 8–12 minut.

Poznámka: Fenykl sám o sobě má velmi intenzivní chuť, proto byste jiné koření měli používat jen velmi umírněně.

Skladování

Fenykl by se měl jíst co možná nejčerstvější, neboť aroma jeho éterických olejů se poměrně rychle ztrácí. V chladničce jej můžete skladovat jeden až dva týdny – nejlépe zabalený do vlhké utěrky, případně uložený do plastového sáčku, který je naplněn vzduchem. Fenykl se hodí i ke zmrazení, ať už krátce blanšírovaný nebo syrový.

Poznámka: Při nákupu dbejte na to, aby nať fenyklu byla sytě zelená, neboť to je známkou jeho čerstvosti.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Mrkev“

    Mrkev

    Sezónní ovoce a zelenina

    Mrkev má jemnou chuť, snad proto je oblíbená u malých i velkých strávníků. Mrkev dodává pokrmům barvu a svěžest, ať už ji použijete jako křupavé zeleninové občerstvení, ve formě džusu (ve směsi s jiným s ovocem) nebo jako přísadu do dortu. Jemná a sladká chuť mrkve je dána jejím obsahem cukru, který se nachází zejména ve slupce. Raná mrkev má vyšší obsah cukru než mrkev z podzimní sklizně.

  • Ilustrační obrázek k článku „Petržel“

    Petržel

    Sezónní ovoce a zelenina

    Petržel je obzvláště aromatická kořenová zelenina, která má mnohem širší využití než jen jako přísada do polévky. Petržel dočasně upadla v zapomnění, dnes si však získává stále větší oblibu – nejen kvůli tomu, že i při tepelné úpravě si uchovává své aroma. Z petržele se v kuchyni používá nejen kořen, ale i její listy. Obojí lze jíst za syrova i po tepelné úpravě. Čerstvá petržel od domácích pěstitelů je k dostání na podzim, ale v obchodech ji seženete celoročně.

  • Ilustrační obrázek k článku „Celer“

    Celer

    Sezónní ovoce a zelenina

    Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodává typický říz. Tuto kořenovou zeleninu můžete využít mnoha způsoby, od celerového řízku po waldorfský salát. Celer lze konzumovat vařený nebo syrový. U některých odrůd dužina vystavená působení vzduchu mírně zhnědne. Tomu můžete zabránit několika kapkami citronové šťávy nebo octa.

  • Ilustrační obrázek k článku „Řapíkatý celer“

    Řapíkatý celer

    Sezónní ovoce a zelenina

    Řapíkatý celer je o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to je však křupavější. Tuto zeleninu si řada lidí oblíbila jako zdravou alternativu ke křupkám, chipsům apod. Řapíkatý celer lze jíst syrový i vařený. Můžete jej použít i jako příměs k zeleninovým a ovocným šťávám, kterým dodává zajímavou chuť. Z řapíkatého celeru lze konzumovat i listy – využít je můžete třeba jako bylinky. Tato zelenina od místních pěstitelů je k dostání od června do října.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 18.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace