Botanická charakteristika
Řapíkatý celer (Apium graveolens var. dulce) patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí nejen jeho bulvový příbuzný, ale i mrkev, petržel, pastinák, fenykl a kopr. Řapíkatý celer je vytrvalá rostlina, která dosahuje výšky přibližně 40 centimetrů a skládá se z mnoha masitých řapíků. Listy vypadají podobně jako u bulvového celeru a jsou mírně zpeřené. Chutné a masité řapíky celeru mají (podle odrůdy) světle zelenou, intenzivně zelenou nebo žlutavou barvu. Podobně jako bulvový celer tvoří i řapíkatý celer kořenovou hlízu, která je však mnohem menší.
Živiny, vitaminy a minerály
Díky vysokému obsahu vody je řapíkatý celer velmi nízkokalorickou zeleninou. Pro lidské tělo jsou obzvláště cenné vitaminy skupiny B (mezi nimi i biotin a kyselina pantothenová) a také vitamin A. Z minerálních látek obsahuje řapíkatý celer zejména hořčík, vápník a draslík. Za svou typickou vůni vděčí řapíkatý celer éterickým olejům, které tato zelenina rovněž obsahuje.
Látky obsažené v řapíkatém celeru | Na 100 g syrové potraviny | Látky obsažené v řapíkatém celeru | Na 100 g syrové potraviny | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Energie (kcal) |
Látky obsažené v řapíkatém celeru | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v řapíkatém celeru | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 15 | Vitamin E (mg) | 0,2 |
Tuky (g) | 0,2 | Vitamin A (µg) | 118 |
Bílkoviny (g) | 1,2 | Vitamin B1 (mg) | 0,05 |
Sacharidy (g) | 2,2 | Vitamin B2 (mg) | 0,08 |
Vláknina (g) | 2,6 | Vitamin B3 (mg) | 0,6 |
Draslík (mg) | 344 | Vitamin B6 (mg) | 0,09 |
Vápník (mg) | 80 | Vitamin C (mg) | 7 |
Hořčík (mg) | 12 | Kyselina pantothenová (µg) | 430 |
Železo (mg) | 0,2 |
Využití v kuchyni
Řapíkatý celer lze jíst syrový i vařený. Díky své křupavosti se výborně hodí jako přísada do různých salátů nebo jednoduše jako zdravá alternativa ke křupkám, chipsům apod., klidně i s nějakým dipem. Jeho aroma se hodí především do zeleninových polévek, dušených pokrmů nebo omáček na těstoviny. Listy můžete používat jako bylinky do polévek a omáček.
Skladování
Při nákupu dbejte na svěže vypadající listy a zelené řapíky, na kterých by neměly být hnědé skvrny. Čerstvý řapíkatý celer lze jen obtížně ohnout, řapíky se při ohýbání snadno zlomí. Místo řezu (ve spodní části) by rovněž mělo vypadat svěže, nemělo by být tmavé. Řapíkatý celer lze skladovat v plastovém sáčku v chladničce asi dva týdny. Blanšírovaný nebo uvařený řapíkatý celer lze uchovávat v mrazničce až deset měsíců.