Botanická charakteristika
Správný botanický název polníčku (Valerianella locusta), je kozlíček polníček. Tato bylina patří do čeledi zimolezovitých (Caprifoliaceae). Typické růžice polníčku jsou tvořeny až dvaceti malými světle až tmavě zelenými lístky. Jednotlivé lístky jsou tři až pět centimetrů dlouhé a v závislosti na odrůdě mohou být široké, dlouhé, špičaté nebo zaoblené. Díky tomu, že polníček odolává mrazům až do minus 15 stupňů Celsia, často se konzumuje jako salát, zejména v chladných ročních obdobích. Od místních pěstitelů je k dispozici od září do dubna.
Živiny, vitaminy a minerály
Polníček obsahuje vitamin C, prekurzory vitaminu A a kyselinu listovou. Se dvěma mg železa na 100 gramů je také obzvláště dobrou zásobárnou železa. Za svou ořechovou vůni vděčí polníček éterickým olejům.
Látky obsažené v polníčku | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v polníčku | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 14 | Železo (mg) | 2 |
Tuky (g) | 0,4 | Vitamin A (µg) | 663 |
Bílkoviny (g) | 1,8 | Vitamin B1 (mg) | 0,07 |
Sacharidy (g) | 0,7 | Vitamin B2 (mg) | 0,08 |
Vláknina (g) | 1,5 | Vitamin B3 (mg) | 0,4 |
Draslík (mg) | 420 | Vitamin B6 (mg) | 0,25 |
Vápník (mg) | 32 | Vitamin C (mg) | 35 |
Hořčík (mg) | 13 | Vitamin E (mg) | 0,6 |
Kyselina listová (µg) | 145 |
Využití v kuchyni
Polníček se podává syrový jako salát v nejrůznějších kombinacích, ať už sladkých nebo kořeněných, s masem výrazné chuti, se slaninou nebo s čerstvými sýry. Často se přidává i do teplých bramborových salátů. Růžice by před použitím měly být důkladně umyty a zbaveny zbytků půdy nebo písku; rovněž je potřeba odstranit všechny kořínky.
Skladování
Polníček byste měli spotřebovat co možná nejdříve, protože rychle vadne. V zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží jen několik dní.