Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Okurka

Okurka

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Okurka má typickou vůni i a chuť, kterou si většina lidí spojuje s létem. Zejména při vysokých teplotách je okurka díky vysokému obsahu vody ideálním prostředkem k potlačení žízně, ať už si ji dáte v salátu nebo samotnou. Okurky jsou příbuzné s dýní, cuketou a melounem. Okurky jsou vhodné ke sklizni, když jsou zelené. Pokud by na rostlině byly ponechány déle, zežloutly by.

Botanická charakteristika

Okurka (Cucumis sativus) patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Mezi její botanické příbuzné patří dýně, cuketa a meloun. Plody všech těchto rostlin se řadí mezi bobule (ačkoli většina lidí si pod pojmem „bobule“ představí spíše rybíz či hrozny vína). Okurka je jednoletá rostlina, která je na pěstování relativně náročná: má velmi ráda teplo a je citlivá na mráz. Štíhlé salátové okurky (hadovky) jsou 25 až 40 centimetrů dlouhé a pěstují se primárně ve sklenících nebo ve foliovnících. Mají mírně drsný až hladký povrch a tmavě zelenou barvu slupky. Polní okurka dosahuje na délku 15 až 20 centimetrů a obvykle má zakřivený tvar.

Okurky od místních pěstitelů jsou k dispozici od června do poloviny září. Hadovky ze skleníků jsou k mání dříve i déle.

Živiny, vitaminy a minerály

S pouhými 12 kcal / 100 g jsou okurky obzvláště nízkokalorickou zeleninou. Obsah vody může dosahovat až 97 procent. V okurce nicméně nechybí cenné živiny: obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin K a minerály draslík a železo.

Za charakteristickou vůni okurky odpovídá tzv. okurkový alehyd (2,6-nonadienal), což je přírodní aromatická látka. Především v květu a ve stonku se nacházejí hořké látky, takzvané kukurbitaciny.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v okurce
Látky obsažené v okurce Na 100 g jedlé části Látky obsažené v okurce Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 12 Vitamin A (µg) 65
Tuky (g) 0,2 Vitamin B1 (mg) 0,02
Bílkoviny (g) 0,6 Vitamin B2 (mg) 0,03
Sacharidy (g) 1,8 Vitamin B3 (mg) 0,2
Vláknina (g) 0,5 Vitamin B6 (mg) 0,04
Draslík (mg) 160 Vitamin C (mg) 8
Vápník (mg) 15 Vitamin E (mg) 0,1
Hořčík (mg) 8 Kyselina listová (µg) 15
Železo (mg) 0,2 Vitamin K (µg) 16,14

Využití v kuchyni

Okurky jsou ideální letní zeleninou kvůli vysokému obsahu vody. Používají se hlavně do různých salátů a lze je snadno kombinovat s jinými druhy zeleniny. Mezi velmi oblíbené pokrmy se řadí okurkový salát a řecké tzatziki (jemně nasekané okurky smíchané s česnekem a řeckým jogurtem). Okurku lze použít také k přípravě osvěžujících polévek, studených jídel nebo jiných zeleninových pokrmů, jako jsou plněné okurky nebo třeba znojemská pečeně. Okurky lze dobře konzervovat mléčným kvašením: nakládané okurky jsou velmi oblíbenou přílohou zejména k masovým pokrmům.

Silné nasolení a odvodnění se doporučuje pouze u výrazně hořkých plodů, neboť během tohoto procesu se zničí mnoho cenných látek, které okurky obsahují. Vzhledem k tomu, že většina vitaminů a minerálů je obsažena ve slupce, okurky by se neměly loupat.

Před konzumací je nutné okurky důkladně očistit, nejlépe teplou vodou.

Skladování

Okurky jsou citlivé na chlad. Ideální skladovací teplota se pohybuje mezi 8 až maximálně 15 stupni Celsia, tj. na chladném místě v kuchyni nebo ve spíži. Skladování v chladničce v zásuvce na zeleninu není příliš vhodné, okurky tam vydrží pouze tři až čtyři dny. Pokud je teplota příliš nízká, mohou být plody chladem poškozeny, což se projevuje jako blátivé skvrny. Za ideálních skladovacích podmínek vydrží okurky až tři týdny.

Při nákupu dbejte na nepoškozenou slupku, pevný a výrazně zelený plod. Pružné, měkké okurky již nejsou tak čerstvé.

Poznámka: Kvůli vysokému obsahu vody nejsou okurky vhodné k zmrazování.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to je však křupavější. Tuto...

Sezónní ovoce a zelenina

Lilek (baklažán)

Lilek mezi ostatními druhy zeleniny vyniká svou nápadnou barvou, naopak jeho chuť je spíše nevýra...

Sezónní ovoce a zelenina

Rajčata

Rajčata se dají v kuchyni uplatnit na mnoho různých způsobů. Český výraz „rajská jablíčka“, slove...

Sezónní ovoce a zelenina

Cuketa

Cuketa na talíři, ať už v podobě ratatouille, plněná, nebo jako příloha k rybám, je symbolem léta...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 28.05.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI