Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Cuketa

Cuketa

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Cuketa na talíři, ať už v podobě ratatouille, plněná, nebo jako příloha k rybám, je symbolem léta. Nejjemnější dužinu mají cukety o velikosti 15 až 20 cm. Sezóna cuket je v Česku od června do října. Na jaře jsou k dostání i cukety ze zdejších skleníků.

Botanická charakteristika

Cuketa (Cucurbita pepo) patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) a její masitý plod je z botanického hlediska nepravou bobulí. Cuketě se v italštině říká zucchini, což v doslovném překladu znamená „malá dýně“. Cuketa se řadí mezi plodovou zeleninu.

Plody cukety jsou většinou tmavě až světle zelené, částečně pruhované nebo i světle strakaté. Jen zřídka se vyskytuje světlá barva slupky, jako je žlutá nebo krémově bílá. Plody mohou dosahovat délky až 40 cm, z kulinářských důvodů se však sklízejí cukety menší velikosti. Pro cuketu je typická její šestihranná stopka.

Poznámka: Cukety z místní produkce se sklízejí od června až do října.

Živiny, vitaminy a minerály

Cuketa je obzvláště ceněna pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A (provitamin A) a vitaminu C. S přibližně 19 kcal na 100 g je cuketa velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninou. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů se stala důležitou součástí zeleninových jídel.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v cuketě
Látky obsažené v cuketě Na 100 g jedlé části Látky obsažené v cuketě Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 19 Vápník (g) 30
Tuky (g) 0,4 Vitamin B1 (mg) 0,2
Bílkoviny (g) 1,6 Vitamin B2 (mg 0,09
Sacharidy (g) 2,2 Vitamin B3 (mg) 0,4
Vláknina (g) 1,1 Vitamin B6 (mg) 0,12
Hořčík (mg) 18 Vitamin C (mg) 16
Železo (mg) 1,5 Vitamin A (µg) 37

Využití v kuchyni

Cuketa má neutrální nebo mírně ořechovou chuť, proto v kuchyni nachází všestranné využití jako lehce stravitelná plodová zelenina. Rozsah využití je opravdu široký: od pikantních pokrmů až po sladkosti. Cukety lze konzumovat i syrové – ať už jako součást salátů, nebo jako zdravou alternativu ke křupkám, chipsům apod., třeba s nějakým dipem. Vařené nebo pečené cukety jsou oblíbenou přísadou do různých zeleninových pokrmů. Cukety lze však velmi dobře kombinovat i s masem nebo rybami. Za zvláštní pochoutku jsou považovány plněné cuketové květy: před přípravou je však potřeba odstranit stonek, květní kalich a tyčinky. Jako náplň lze použít zeleninu, sýr nebo mleté maso.

Pozor! Pokud cuketa či dýně chutnají hořce, neměli byste je jíst – bez ohledu na to, zda jsou syrové nebo tepelně upravené. Látky způsobující hořkou chuť (tzv. kukurbitaciny) totiž mohou způsobit těžké žaludeční a střevní potíže, které mohou být spojeny se zvracením a průjmem. Před přípravou proto malý syrový kousek cukety (nebo dýně) ochutnejte: chuť musí být neutrální nebo nasládlá.

Skladování

Cukety skladujte v mírném chladu. K tomu je vhodná přihrádka na zeleninu v ledničce, kde se teplota drží mezi sedmi až deseti stupni Celsia. Čerstvě sklizené cukety lze skladovat v chladničce dva až tři týdny. Podmínkou je však neporušená slupka a přítomnost stopky. Při nákupu dbejte na to, aby slupka byla pevná a neporušená; narušená místa totiž mohou být snadno napadena plísní.

Pozor! Cukety neskladujte v příliš velkém chladu, protože za takových podmínek by jejich povrch mohl příliš změknout.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Okurka

Okurka má typickou vůni i a chuť, kterou si většina lidí spojuje s létem. Zejména při vysokých te...

Sezónní ovoce a zelenina

Topinambur

V posledních několika letech zažívá tato hlíznatá zelenina renesanci. Topinambur si labužníky pod...

Sezónní ovoce a zelenina

Lilek (baklažán)

Lilek mezi ostatními druhy zeleniny vyniká svou nápadnou barvou, naopak jeho chuť je spíše nevýra...

Sezónní ovoce a zelenina

Dýně

Ještě poměrně nedávno byla dýně považována za zeleninu pro chudé, dnes se však servíruje v gurmán...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 01.04.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI