Botanická charakteristika
Slivoň švestka neboli švestka domácí (Prunus domestica) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae), rodu slivoň (Prunus). Mezi poddruhy slivoně švestky se řadí nejen švestka domácí pravá (Prunus domestica subsp. domestica), ale také ryngle, blumy, špendlíky a mirabelky. Odborníci předpokládají, že slivoň švestka vznikla křížením trnky obecné (Prunus spinosa) a slivoně myrobalánu (Prunus cerasifera). Existuje více než 2000 různých odrůd slivoní, jejichž plody se od sebe liší velikostí, barvou slupky a dužiny, a samozřejmě i chutí. Švestky mají modrou až černofialovou barvu slupky, zatímco dužina je bílá až zelenožlutá. Bílý voskovitý povlak na slupce chrání plody před vysycháním, švestky si díky němu i lépe uchovávají své aroma.
Poddruh švestka domácí pravá (Prunus domestica subsp. domestica) lze od slivoně švestky (Prunus domestica) odlišit následovně: plody švestky domácí pravé mají podlouhlý až oválný tvar, zatímco plody slivoně švestky jsou spíše kulatější. Na rozdíl od slivoně švestky nemají plody švestky domácí pravé boční rýhu. Pecka švestky domácí pravé je podlouhlá a zploštělá, na obou koncích zašpičatělá, a v neposlední řadě lze dužinu švestky domácí pravé snadněji oddělit od pecky než v případě slivoně švestky.
Živiny, vitaminy a minerály
Švestky obsahují různé vitaminy a minerály, jako je např. vitaminy skupiny B, draslík, železo a zinek. Dále je obsažen sorbitol (cukerný alkohol), rozpustná vláknina pektin, která má příznivé účinky na trávení, a také ovocné kyseliny, které mohou mít lehce projímavé účinky. Sytě modré barvivo ve švestkách patří mezi flavonoidy (sekundární metabolity rostlin), které mají pozitivní účinky na zdraví člověka: mohou působit preventivně proti rakovině, srdečně-cévním onemocněním i jako antioxidanty.
Látky obsažené ve švestkách | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené ve švestkách | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 49 | Železo (mg) | 0,4 |
Tuky (g) | 0,2 | Vitamin A (µg) | 65 |
Bílkoviny (g) | 0,6 | Vitamin B1 (mg) | 0,07 |
Sacharidy (g) | 10,2 | Vitamin B2 (mg) | 0,04 |
Vláknina (g) | 1,6 | Vitamin B3 (mg) | 0,4 |
Draslík (mg) | 177 | Vitamin B6 (mg) | 0,05 |
Vápník (mg) | 8 | Vitamin C (mg) | 5 |
Hořčík (mg) | 10 | Vitamin E (mg) | 0,8 |
Využití v kuchyni
Pokud švestky nesníte v syrovém stavu nebo je nepřimícháte do ovocného salátu, můžete je v kuchyni použít na mnoho dalších způsobů. Protože dužina švestky si dobře a relativně dlouho uchovává svůj tvar, hodí se toto ovoce ideálně jako obloha na koláče a plundrové pečivo. Klasický způsob zpracování je do marmelád, kompotů a povidel; takto zpracované švestky pak můžete použít jako oblíbenou náplň do kynutých knedlíků či buchet. Sušené švestky najdete v müsli směsích, případně je můžete mlsat samotné. Sušené švestky se také výborně hodí k pikantním jídlům, třeba k sýrovým mísám nebo k pokrmům ze zvěřiny.
Skladování
Švestky lze skladovat poměrně snadno. V chladničce vydrží asi týden. Za optimálních podmínek, například v chladírně, kde se teplota pohybuje mezi –1 a 0 stupni Celsia a relativní vlhkost vzduchu je 90 procent, je lze skladovat dokonce až osm týdnů. Rozpůlené a vypeckované švestky lze rovněž zmrazit.