Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Třešně a višně

Třešně a višně

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Nápadně červeným a baculatým třešním či višním lze jen těžko odolat. Jejich sezóna v létě trvá jen krátce. Sklízet se musí výhradně zralé, protože po utržení již nedozrají. Třešně i višně se rychle kazí a nejsou vhodné k dlouhému skladování. V ledničce je lze uchovat nanejvýš dva až tři dny.

Botanická charakteristika

Třešně i višně se řadí mezi peckoviny a patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Kromě sladkých třešní (Prunus avium) a nakyslých višní (Prunus cerasus) existuje celá řada jejich kříženců a odrůd. Z třešní jsou známými zástupci srdcovka a chrupka. Třešeň srdcovka se vyznačuje šťavnatou a měkkou dužinou, třešeň chrupka naopak pevnější konzistencí. Odrůdy višní se podle vlastností plodů dělí na kyselky, amarelky a skleňovky. Různé odrůdy třešní i višní mohou mít kulaté, oválné, vejčité nebo srdčité plody. Poměrně rozsáhlá je i škála barev: od žlutavých přes světle červené, tmavě červené až k černočerveným.

Třešně a višně od místních pěstitelů jsou k dostání v červnu a v červenci.

Živiny, vitaminy a minerály

Třešně i višně jsou bohaté na vitaminy a minerály. Mají vysoký obsah železa a draslíku. Obsah vápníku je vyšší v třešních než ve višních (třešně: 17 mg / 100 g, višně: 8 mg / 100 g). Třešně i višně obsahují některé sekundární metabolity rostlin, zvláště pak flavonoidy a fenolové kyseliny. Tyto látky jsou obzvláště zdraví prospěšné, působí mj. jako antioxidanty.

Třešně a višně se mírně liší i obsahem živin. Třešně mají o něco vyšší obsah sacharidů (13,3 g / 100 g) a tím i kalorií (63 kcal / 100 g) než višně (9,9 g sacharidů / 100 g; 53 kcal / 100 g). Rozdíly v obsahu vitaminů jsou minimální, třešně se od višní výrazněji liší pouze obsahem karotenoidů. Višně mají výrazně vyšší obsah ekvivalentu vitaminu A (40 µg / 100 g) než třešně (pouhých 6 µg / 100 g). Při 40 µg / 100 g má višeň významně vyšší obsah ekvivalentu vitaminu A než třešeň s pouhými 6 µg / 100 g. Jeden mikrogram (µg) ekvivalentu vitaminu A odpovídá šesti mikrogramům beta-karotenu.

Třešně

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v třešních
Látky obsažené v třešních Na 100 g jedlé části Látky obsažené v třešních Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 63 Vitamin A (µg) 6
Tuky (g) 0,3 Vitamin B1 (mg) 0,04
Bílkoviny (g) 0,9 Vitamin B2 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 13,3 Vitamin B3 (mg) 0,3
Vláknina (g) 1,3 Vitamin B6 (mg) 0,05
Draslík (mg) 229 Vitamin C (mg) 15
Vápník (mg) 17 Vitamin E (mg) 0,1
Hořčík (mg) 11 Kyselina listová (µg) 52
Železo (mg) 0,4

Višně

Tabulka 2: Energie a živiny obsažené ve višních
Látky obsažené ve višních Na 100 g jedlé části Látky obsažené ve višních Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 53 Vitamin A (µg) 40
Tuky (g) 0,5 Vitamin B1 (mg) 0,05
Bílkoviny (g) 0,9 Vitamin B2 (mg) 0,06
Sacharidy (g) 9,9 Vitamin B3 (mg) 0,4
Vláknina (g) 1 Vitamin C (mg) 12
Draslík (mg) 114 Vitamin E (mg) 0,1
Vápník (mg) 8 Kyselina listová (µg) 75
Hořčík (mg) 8 Vitamin B6 (mg) 0,05
Železo (mg) 0,5
Poznámka: Pecky třešní a višní obsahují amygdalin – látku, z níž se může uvolňovat jedovatý kyanid, proto se nesmí jíst.

Využití v kuchyni

Třešně i višně lze použít do nejrůznějších dezertů, jako jsou nákypy, koláče, záviny či zmrzlinové poháry. Oblíbená je i mléčná rýže s višněmi nebo třešněmi. Obojí lze zpracovat rovněž na kompot, džem nebo šťávu. Díky své lehce nakyslé chuti se višně hodí k pečenému nebo grilovanému masu.

Poznámka: Třešně i višně se ideálně hodí k zavařování do sklenic, ať už jako kompot, džem nebo marmelád.

Skladování

Třešně i višně se rychle kazí a nejsou vhodné k dlouhému skladování. V ledničce je lze uchovat nanejvýš dva až tři dny. Třešně chrupky vydrží v ledničce o něco déle (až deset dní). Třešně i višně dávejte do chladničky nejlépe v nějaké uzavřené nádobě. Třešně s měkčí, šťavnatou dužinou (např. srdcovky) jsou citlivé na otlak. Třešně ani višně po sklizni nedozrávají, proto byste je měli trhat co nejzralejší. Umývejte je až krátce před zpracováním nebo před konzumací. Při nákupu dbejte na pevnou a lesklou slupku. Třešně i višně by měly mít stopky, ty mají být zelené a hladké.

Třešně i višně se velmi dobře hodí ke zmrazení, ať už s peckami nebo bez nich.

Pozor! Poškozené třešně i višně snadno plesniví.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Broskve

Sametově ochmýřené broskve jsou šťavnaté a sladké, proto jsou oblíbeným ovocem pro všechny mlsné...

Sezónní ovoce a zelenina

Meruňky

Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání jen poměrně krátkou dobu v létě. Tyto sytě oranžové...

Sezónní ovoce a zelenina

Rybíz

Malé kulaté bobulky rybízu mají sladkokyselou chuť a jsou obzvláště šťavnaté. Jejich intenzivní b...

Sezónní ovoce a zelenina

Zelí

Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí u...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.09.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI