Botanická charakteristika
Třešně i višně se řadí mezi peckoviny a patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Kromě sladkých třešní (Prunus avium) a nakyslých višní (Prunus cerasus) existuje celá řada jejich kříženců a odrůd. Z třešní jsou známými zástupci srdcovka a chrupka. Třešeň srdcovka se vyznačuje šťavnatou a měkkou dužinou, třešeň chrupka naopak pevnější konzistencí. Odrůdy višní se podle vlastností plodů dělí na kyselky, amarelky a skleňovky. Různé odrůdy třešní i višní mohou mít kulaté, oválné, vejčité nebo srdčité plody. Poměrně rozsáhlá je i škála barev: od žlutavých přes světle červené, tmavě červené až k černočerveným.
Třešně a višně od místních pěstitelů jsou k dostání v červnu a v červenci.
Živiny, vitaminy a minerály
Třešně i višně jsou bohaté na vitaminy a minerály. Mají vysoký obsah železa a draslíku. Obsah vápníku je vyšší v třešních než ve višních (třešně: 17 mg / 100 g, višně: 8 mg / 100 g). Třešně i višně obsahují některé sekundární metabolity rostlin, zvláště pak flavonoidy a fenolové kyseliny. Tyto látky jsou obzvláště zdraví prospěšné, působí mj. jako antioxidanty.
Třešně a višně se mírně liší i obsahem živin. Třešně mají o něco vyšší obsah sacharidů (13,3 g / 100 g) a tím i kalorií (63 kcal / 100 g) než višně (9,9 g sacharidů / 100 g; 53 kcal / 100 g). Rozdíly v obsahu vitaminů jsou minimální, třešně se od višní výrazněji liší pouze obsahem karotenoidů. Višně mají výrazně vyšší obsah ekvivalentu vitaminu A (40 µg / 100 g) než třešně (pouhých 6 µg / 100 g). Při 40 µg / 100 g má višeň významně vyšší obsah ekvivalentu vitaminu A než třešeň s pouhými 6 µg / 100 g. Jeden mikrogram (µg) ekvivalentu vitaminu A odpovídá šesti mikrogramům beta-karotenu.
Třešně
Látky obsažené v třešních | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v třešních | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 63 | Vitamin A (µg) | 6 |
Tuky (g) | 0,3 | Vitamin B1 (mg) | 0,04 |
Bílkoviny (g) | 0,9 | Vitamin B2 (mg) | 0,04 |
Sacharidy (g) | 13,3 | Vitamin B3 (mg) | 0,3 |
Vláknina (g) | 1,3 | Vitamin B6 (mg) | 0,05 |
Draslík (mg) | 229 | Vitamin C (mg) | 15 |
Vápník (mg) | 17 | Vitamin E (mg) | 0,1 |
Hořčík (mg) | 11 | Kyselina listová (µg) | 52 |
Železo (mg) | 0,4 |
Višně
Látky obsažené ve višních | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené ve višních | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 53 | Vitamin A (µg) | 40 |
Tuky (g) | 0,5 | Vitamin B1 (mg) | 0,05 |
Bílkoviny (g) | 0,9 | Vitamin B2 (mg) | 0,06 |
Sacharidy (g) | 9,9 | Vitamin B3 (mg) | 0,4 |
Vláknina (g) | 1 | Vitamin C (mg) | 12 |
Draslík (mg) | 114 | Vitamin E (mg) | 0,1 |
Vápník (mg) | 8 | Kyselina listová (µg) | 75 |
Hořčík (mg) | 8 | Vitamin B6 (mg) | 0,05 |
Železo (mg) | 0,5 |
Využití v kuchyni
Třešně i višně lze použít do nejrůznějších dezertů, jako jsou nákypy, koláče, záviny či zmrzlinové poháry. Oblíbená je i mléčná rýže s višněmi nebo třešněmi. Obojí lze zpracovat rovněž na kompot, džem nebo šťávu. Díky své lehce nakyslé chuti se višně hodí k pečenému nebo grilovanému masu.
Skladování
Třešně i višně se rychle kazí a nejsou vhodné k dlouhému skladování. V ledničce je lze uchovat nanejvýš dva až tři dny. Třešně chrupky vydrží v ledničce o něco déle (až deset dní). Třešně i višně dávejte do chladničky nejlépe v nějaké uzavřené nádobě. Třešně s měkčí, šťavnatou dužinou (např. srdcovky) jsou citlivé na otlak. Třešně ani višně po sklizni nedozrávají, proto byste je měli trhat co nejzralejší. Umývejte je až krátce před zpracováním nebo před konzumací. Při nákupu dbejte na pevnou a lesklou slupku. Třešně i višně by měly mít stopky, ty mají být zelené a hladké.
Třešně i višně se velmi dobře hodí ke zmrazení, ať už s peckami nebo bez nich.