Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Lilek (baklažán)

Lilek (baklažán)

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Lilek mezi ostatními druhy zeleniny vyniká svou nápadnou barvou, naopak jeho chuť je spíše nevýrazná. Pokud jej však správně připravíte a okořeníte, jistě oceníte jeho jemné a decentní aroma. Lilek i cuketa jsou typické přísady do francouzského zeleninového pokrmu ratatouille. Lilek je oblíbený i v orientální kuchyni, kde se připravuje například plněný.

Botanická charakteristika

Lilek vejcoplodý (Solanum melongena), známý rovněž pod názvem baklažán, patří společně s paprikami, rajčaty a bramborami do čeledi lilkovitých (Solanaceae). Obzvláště nápadná je jeho lesklá slupka, která má nejčastěji tmavě fialovou až černou barvu. Jiné, vzácnější odrůdy mohou mít slupku světle zelenou, bílou nebo žlutou, případně dvojbarevnou či mramorovanou. V botanickém smyslu je plod lilku (podobně jako je tomu třeba u okurky) bobule a lilek se řadí k plodové zelenině. Plody lilku mohou mít okurkovitý nebo vejčitý tvar, vážit až jeden kilogram a dorůst do délky až 25 centimetrů. Žlutavě bílá až krémově zbarvená dužina má houbovitou konzistenci a obsahuje malá jadérka.

Lilek od domácích pěstitelů je k dostání od července do října.

Živiny, vitaminy a minerály

Lilek je nízkokalorická zelenina, která ale obsahuje i málo živin. Tmavě fialové až černé lilky obsahují flavonoidy, což jsou přírodní barviva. Flavonoidy mají řadu zdraví prospěšných účinků a řadí se k sekundárním metabolitům rostlin. Většina vitaminů a minerálních látek je obsažena přímo ve slupce a těsně pod ní, proto by se lilek vždy měl konzumovat včetně slupky.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v lilku
Látky obsažené v lilku Na 100 g jedlé části Látky obsažené v lilku Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 17 Železo (mg) 0,4
Tuky (g) 0,2 Vitamin A (µg) 7
Bílkoviny (g) 1,2 Vitamin B1 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 2,5 Vitamin B2 (mg) 0,04
Vláknina (g) 2,8 Vitamin B3 (mg) 0,6
Draslík (mg) 224 Vitamin B6 (mg) 0,08
Vápník (mg) 13 Vitamin C (mg) 5
Hořčík (mg) 11 Vitamin E (mg) 0,03

Lilek se nesmí jíst syrový! Obsahuje totiž alkaloidy typické pro lilkovité rostliny (například solanin), které by při konzumaci syrového lilku mohly způsobit nevolnost a zažívací potíže. Lilek můžete vařit, dusit, smažit, zapékat či grilovat. Výtečně chutná například v nákypech nebo v dušených pokrmech. Oblíbeným jídlem je řecká musaka, do níž se kromě lilku přidávají i brambory a mleté maso.

Před zpracováním byste měli lilek důkladně umýt pod tekoucí vodou, neboť tato zelenina se konzumuje včetně slupky. Dužina na vzduchu rychle mění barvu, proto se doporučuje nakrájet lilek až těsně před použitím, případně nakrájený lilek pokapat trochou citronové šťávy. Plátky lilku mírně osolte, neboť sůl z něj vytáhne hořké látky – a v případě smažení nasaje lilek i méně tuku. Sůl nechte působit přibližně půl hodiny, poté plátky osušte kuchyňskou utěrkou. Lilek kvůli své houbovité konzistenci hodně nasává tuk, proto se snažte tuku používat co možná nejméně. Lilek sám o sobě má chuť velmi decentní, proto snese i výrazné koření, jako je například česnek, cibule, bylinky či exotické koření (třeba chilli nebo kari).

Poznámka: K přípravě lilku je vhodné použít teflonovou pánev, na níž stačí použít menší množství tuku.

Skladování

Lilek vydrží v zásuvce na zeleninu v chladničce (při teplotě asi 10–13 stupňů Celsia) až deset dní. Pokud jsou v dužině a na semenech vidět tmavá místa, je to známkou dlouhého skladování. Na slupce zralého plodu by neměly být žádné skvrny a měla by být hedvábně lesklá. Při nákupu lilku dbejte na to, aby měl nepovadlou zelenou stopku.

Poznámka: Lilek dozrává i po sklizni a je citlivý vůči působení etylenu – plynu, který se uvolňuje z některých plodů a pomáhá jim dozrávat. Proto by se lilek neměl skladovat poblíž jablek ani rajčat.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Brambory

Brambory byly pro vysoký obsahu vitaminu C dříve nazývány „citrony severu“. Jejich hlízy jsou dík...

Sezónní ovoce a zelenina

Rajčata

Rajčata se dají v kuchyni uplatnit na mnoho různých způsobů. Český výraz „rajská jablíčka“, slove...

Sezónní ovoce a zelenina

Paprika

Chuť různých odrůd papriky se pohybuje od sladké až po pálivou. Sladká paprika je k dostání v mno...

Sezónní ovoce a zelenina

Třešně a višně

Nápadně červeným a baculatým třešním či višním lze jen těžko odolat. Jejich sezóna v létě trvá je...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 22.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI