Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Ředkvičky

Ředkvičky

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Kulaté, jasně červené ředkvičky rozzáří zeleninové saláty i obložené talíře. S trochou fantazie a šikovnosti z nich můžete vyřezávat veselá zvířátka. V nabídce obchodníků se ředkvičky objevují hned zkraje jara. Ředkvičky obsahují hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které pomáhají rostlinu chránit před býložravci a zároveň jí dodávají typickou chuť a mírnou štiplavost. Ředkvičky se dají i tepelně upravovat, nemusíte je jíst jen syrové.

Botanická charakteristika

Ředkvička (Raphanus sativus) patří do rozsáhlé čeledi brukvovitých (Brassicaceae), kam se řadí i květák, brokolice, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna apod. Nejoblíbenější odrůda ředkviček má malý, zakulacený kořen, který již na první pohled zaujme svou intenzivně červenou barvou. Méně často se prodávají odrůdy, které mají slupku bílou, růžovou, žlutou nebo fialovou. Kromě barvy se mohou hlízy lišit i tvarem: od kulatého přes vejčitě oválný až k podlouhlému. Dužina je však vždy bílá až narůžovělá. Jednou z mnoha odrůd ředkviček je i protáhlá až zašpičatělá bílá ředkvička (kvůli svému tvaru někdy lidově označovaná jako „rampouch“), která se velice podobá ředkvi, své blízké příbuzné.

Existují jarní, letní i podzimní odrůdy ředkviček. U místních pěstitelů je proto seženete od dubna až do října.

Živiny, vitaminy a minerály

S pouze 14 kcal na 100 g představují ředkvičky ideální nízkokalorické a přitom křupavé občerstvení. Za zmínku stojí jejich obsah vitaminu C, kyseliny listové a draslíku. Ředkvičky obsahují hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které pomáhají rostlinu chránit před býložravci a zároveň jí dodávají typickou chuť a mírnou štiplavost. Tyto látky jsou pro lidské tělo velmi prospěšné a mají mimo jiné pozitivní vliv na imunitní systém. Ředkvičky ze skleníku obsahují menší množství glukosinolátů kvůli neexistenci přirozených nepřátel, dalším vlivům prostředí a rychlejšímu růstu.

Látky obsažené v ředkvičce Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v ředkvičce Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 14 Železo (mg) 0,4
Tuky (g) 0,1 Vitamin A (µg) 3,8
Bílkoviny (g) 1,1 Vitamin B1 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 2,1 Vitamin B2 (mg) 0,04
Vláknina (g) 1,6 Vitamin B3 (mg) 0,2
Draslík (mg) 255 Vitamin B6 (mg) 0,06
Vápník (mg) 26 Vitamin C (mg) 27
Hořčík (mg) 8 Kyselina listová (µg) 24

Využití v kuchyni

Ředkvičky jsou nejčastěji konzumovány v syrovém stavu, ať už v salátech, v pomazánkách nebo jako ozdoba na chlebíčcích. Syrové ředkvičky jsou nejkřehčí a chuťově nejintenzivnější. Ředkvičky se však hodí i k tepelné úpravě, která odstraní jejich mírnou štiplavost. Tepelně upravené ředkvičky se nejlépe hodí např. do masových pokrmů, omáček nebo polévek. Najemno nakrájené lístky ředkviček můžete použít i do salátů nebo do polévek.

Před zpracováním byste měli ředkvičky důkladně umýt a odstranit veškeré zbytky zeminy. Odřízněte stonky a kořínky. Lístky lze jíst syrové jako kořenící bylinky, případně vařené jako špenát. Ředkvičky se používají celé, nakrájené nebo nastrouhané.

Skladování

Ředkvičky nelze dlouho skladovat. Zabalené ve vlhké utěrce vydrží v chladničce dva až tři dny. Nejlepší je ponechat jim stopky v délce asi jednoho centimetru. Díky tomu vadnou pomaleji.

Při nákupu dbejte na to, aby bulvy ředkviček byly čerstvé a pevné. Všímejte si i lístků – neměly by být suché. Ředkvičky sklizené příliš pozdě jsou často houbovité nebo dřevnaté.

Tip: Povadlé ředkvičky znovu získají svěžest poté, co je krátce ponoříte do vody.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ředkev

    Sezónní ovoce a zelenina

    Nad ředkví mnozí lidé ohrnují nos, labužníci však dokážou ocenit její jemné aroma. Tuto zeleninu můžete jíst jak syrovou, tak tepelně upravenou. V závislosti na odrůdě může mít povrch ředkve bílou, růžovou, červenou, hnědou, fialovou, modrou nebo černou barvu. Vnitřek je však vždy bílý. Hlavní sezóna ředkví z domácí produkce je od srpna do října.

  • Kapusta

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní době oceňována jako chutný zdroj vitaminů a minerálů. Kapusta má vysoký obsah vitaminu C. Lidskému organismu poskytuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek – například vlákninu, která má pozitivní vliv na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Kapusta se téměř výlučně konzumuje vařená, kvašená nebo dušená. Hodí se k masu nebo rybám jako příloha, velmi chutná je také jako samostatné zeleninové jídlo.

  • Růžičková kapusta

    Sezónní ovoce a zelenina

    Růžičkovou kapustu si nejlépe vychutnáte na podzim a v zimě: mráz jí nevadí, naopak studená teplota zlepšuje její chuť. Ve srovnání s jinou zeleninou má růžičková kapusta vysoký obsah bílkovin. Bohatá je i na vitaminy. Tuto zeleninu nelze konzumovat syrovou, ale můžete ji podávat uvařenou v páře, dušenou, kvašenou nebo vařenou. Řadu pozitivních účinků na zdraví mají glukosinoláty, které se řadí mezi tzv. sekundární metabolity rostlin a jsou typické pro košťálovou zeleninu.

  • Květák

    Sezónní ovoce a zelenina

    Květák, který je na rozdíl od mnoha jiných druhů košťálové zeleniny dobře snášen citlivými lidmi, se skládá z mnoha malých, bílých kvítků. Nejběžnější je bílý květák, ale existují i fialové a zelené odrůdy, jako je romanesco (kvěkolice). Květák lze konzumovat syrový i vařený. Tmavě zelené vnější listy nejsou vhodné ke konzumaci, světlejší vnitřní listy lze vařit a dodat tak pokrmům jemnou chuť.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Cookies
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 15.04.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace