Botanická charakteristika
Jabloň domácí (Malus domestica) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a její plody – jablka – se řadí mezi jádroviny. Existuje mnoho různých odrůd, proto si každý může vybrat podle své chuti to pravé jablko – od sladké až po kyselou. Díky různým dobám sklizně a dobré skladovatelnosti mnoha odrůd jsou i jablka z místních sadů dostupná téměř po celý rok. Existují letní, podzimní a zimní jablka. Pouze v přechodném období od jara do léta (květen, červen) se mohou vyskytovat prodlevy v zásobování domácími jablky. K letním odrůdám patří např. Ametyst, Dima, Hana, Julie, Nela, Daria, Letní průsvitné. Šampion, Matčino, Malinové hornokrajské, Rosabel, Coxova reneta, Lobo jsou podzimní jablka. Mezi zimní odrůdy patří např. Jonagold, Golden Delicious, Zlatá reneta, Jonathan, Admirál či Spartan.
Živiny, vitaminy a minerály
Jablko obsahuje přibližně 85 procent vody a přibližně 50 až 70 kcal / kus. Je tedy ideální jako nízkokalorické občerstvení. Snadno dostupné sacharidy (fruktóza a hroznový cukr) rychle doplní energii. Pro lidský organismus je přínosem kyselina listová a vitamin C – jejich obsah závisí na odrůdě. Jablka obsahují také řadu minerálů: draslík, železo, hořčík nebo vápník, a sekundární metabolity rostlin. Vysoký podíl vlákniny ve formě pektinu a celulózy podporuje trávení a pomáhá předcházet zácpě.
Látky obsažené v jablkách* | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v jablkách* | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 54 | Vitamin A (µg) | 6 |
Tuky (g) | 0,6 | Vitamin B1 (mg) | 0,04 |
Bílkoviny (g) | 0,3 | Vitamin B2 (mg) | 0,03 |
Sacharidy (g) | 11,4 | Vitamin B3 (mg) | 0,3 |
Vláknina (g) | 2,0 | Vitamin B6 (mg) | 0,1 |
Draslík (mg) | 122 | Kyselina listová (µg) | 7,5 |
Vápník (mg) | 7 | Vitamin C (mg) | 12 |
Hořčík (mg) | 6 | Vitamin E (mg) | 0,5 |
Železo (mg) | 0,5 |
*Obsah jednotlivých látek závisí na odrůdě. V tabulce jsou uvedeny průměrné hodnoty.
Využití v kuchyni
Jablko je oblíbené nejen jako rychlé občerstvení, ale používá se i v řadě dalších pokrmů:
- s mnoha dezerty (např. jablečné palačinky),
- v pečivu (např. jablečný závin, jablečný koláč),
- v salátech (např. waldorfský salát),
- jako kompot (i smíchaný s jinými druhy ovoce, např. jablkovo-švestkový kompot),
- jako džus,
- jako sladkokyselá složka do vydatných masových pokrmů (např. s červeným zelím, vařené hovězí maso s jablečným křenem).
Jablko je zkrátka v kuchyni všestrannou přísadou. Lze ho ochutit řadou různých koření, zejména skořicí, vanilkou nebo muškátovým oříškem.
Skladování
Jablka jsou nejčastěji skladovaným ovocem. Během skladování zrají a uvolňují plyn etylen, který jim pomáhá dozrávat. Jablka by se proto neměla skladovat vedle jiných druhů ovoce nebo zeleniny, protože ta by se rychleji kazila. Jablka je nejlepší skladovat v chladných místnostech (mezi dvěma až sedmi stupni) s dostatkem vzduchu a s vysokou vlhkostí (např. vzdušný sklep).