Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Jablka

Jablka

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Jablko je v Česku jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, ať už jako svačinka mezi jídly nebo jako přísada do klasických českých pochutin typu jablečného závinu. Využití jablek je rozmanité. Díky různým dobám sklizně a dobré skladovatelnosti mnoha odrůd jsou jablka dostupná po celý rok. Obsahují nejen mnoho vitaminů a minerálů, ale také pektin – rozpustnou formu vlákniny, která zajišťuje vysokou sytost a snadnou stravitelnost.

Ilustrační obrázek k článku „Jablka“

Botanická charakteristika

Jabloň domácí (Malus domestica) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a její plody – jablka – se řadí mezi jádroviny. Existuje mnoho různých odrůd, proto si každý může vybrat podle své chuti to pravé jablko – od sladké až po kyselou. Díky různým dobám sklizně a dobré skladovatelnosti mnoha odrůd jsou i jablka z místních sadů dostupná téměř po celý rok. Existují letní, podzimní a zimní jablka. Pouze v přechodném období od jara do léta (květen, červen) se mohou vyskytovat prodlevy v zásobování domácími jablky. K letním odrůdám patří např. Ametyst, Dima, Hana, Julie, Nela, Daria, Letní průsvitné. Šampion, Matčino, Malinové hornokrajské, Rosabel, Coxova reneta, Lobo jsou podzimní jablka. Mezi zimní odrůdy patří např. Jonagold, Golden Delicious, Zlatá reneta, Jonathan, Admirál či Spartan.

Živiny, vitaminy a minerály

Jablko obsahuje přibližně 85 procent vody a přibližně 50 až 70 kcal / kus. Je tedy ideální jako nízkokalorické občerstvení. Snadno dostupné sacharidy (fruktóza a hroznový cukr) rychle doplní energii. Pro lidský organismus je přínosem kyselina listová a vitamin C – jejich obsah závisí na odrůdě. Jablka obsahují také řadu minerálů: draslík, železo, hořčík nebo vápník, a sekundární metabolity rostlin. Vysoký podíl vlákniny ve formě pektinu a celulózy podporuje trávení a pomáhá předcházet zácpě.

Látky obsažené v jablku* Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v jablku* Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 54 Vitamin A (µg) 6
Tuky (g) 0,6 Vitamin B1 (mg) 0,04
Bílkoviny (g) 0,3 Vitamin B2 (mg) 0,03
Sacharidy (g) 11,4 Vitamin B3 (mg) 0,3
Vláknina (g) 2,0 Vitamin B6 (mg) 0,1
Draslík (mg) 122 Kyselina listová (µg) 7,5
Vápník (mg) 7 Vitamin C (mg) 12
Hořčík (mg) 6 Vitamin E (mg) 0,5
Železo (mg) 0,5

*Obsah jednotlivých látek závisí na odrůdě. V tabulce jsou uvedeny průměrné hodnoty.

Využití v kuchyni

Jablko je oblíbené nejen jako rychlé občerstvení, ale používá se i v řadě dalších pokrmů:

  • s mnoha dezerty (např. jablečné palačinky),
  • v pečivu (např. jablečný závin, jablečný koláč),
  • v salátech (např. waldorfský salát),
  • jako kompot (i smíchaný s jinými druhy ovoce, např. jablkovo-švestkový kompot),
  • jako džus,
  • jako sladkokyselá složka do vydatných masových pokrmů (např. s červeným zelím, vařené hovězí maso s jablečným křenem).

Jablko je zkrátka v kuchyni všestrannou přísadou. Lze ho ochutit řadou různých koření, zejména skořicí, vanilkou nebo muškátovým oříškem.

Poznámka: Na pokrájená či nastrouhaná jablka nakapejte trochu citronové šťávy, abyste zabránili jejich zhnědnutí.

Skladování

Jablka jsou nejčastěji skladovaným ovocem. Během skladování zrají a uvolňují plyn etylen, který jim pomáhá dozrávat. Jablka by se proto neměla skladovat vedle jiných druhů ovoce nebo zeleniny, protože ta by se rychleji kazila. Jablka je nejlepší skladovat v chladných místnostech (mezi dvěma až sedmi stupni) s dostatkem vzduchu a s vysokou vlhkostí (např. vzdušný sklep).

Poznámka: Balená jablka rychle vyjměte z obalu – zůstanou déle křupavá.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Mangold“

    Mangold

    Sezónní ovoce a zelenina

    Mangold už delší dobu není jen odleskem slávy špenátu, naopak si díky své intenzivnější chuti našel spoustu příznivců. Jeho přidanou hodnotou je i to, že jeho řapíky lze využít podobně jako chřest. Kromě klasické zelené barvy existují i další odrůdy mangoldu, které se vyznačují žlutými či fialovými listy, případně zářivě červenými řapíky a žilnatinou. Mangold od místních pěstitelů je k dostání od května až do listopadu.

  • Ilustrační obrázek k článku „Štěrbák (endivie)“

    Štěrbák (endivie)

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kadeřavý štěrbák se svými zpeřenými listy je nejen velmi dekorativní listová zelenina, ale je oblíben i jako salát s lehce nahořklou chutí. Tento zimní druh salátu lze jíst i tepelně upravený. Štěrbák je příbuzný se salátovou čekankou a červenou čekankou. Obsažené hořké látky a polysacharid inulin působí pozitivně na trávení.

  • Ilustrační obrázek k článku „Hrušky“

    Hrušky

    Sezónní ovoce a zelenina

    Hrušky jsou díky své sladké chuti velmi oblíbenou ovocnou svačinkou. V kuchyni je lze využít na mnoho způsobů – od kompotu až po přílohu k masovým pokrmům. Z několika tisíc odrůd hrušek jsou nejoblíbenější Alice, Radana, Williamsova, Morava, Konference, Boscova lahvice, Electra či Amfora. Místní pěstitelé dodávají hrušky na pulty od července do února.

  • Ilustrační obrázek k článku „Rebarbora“

    Rebarbora

    Sezónní ovoce a zelenina

    Zelenavá až lehce načervenalá rebarbora se nejčastěji zpracovává do kompotů a koláčů, labužníky si podmanila svou příjemně nakyslou chutí. Za tu vděčí především obsažené kyselině jablečné a kyselině citronové. Rebarboru mnozí mylně považují za ovoce (pravděpodobně kvůli její lehce nasládlé a ovocné chuti), v botanickém smyslu se však jedná o zeleninu.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 16.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace