Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Hrušky

Hrušky

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Hrušky jsou díky své sladké chuti velmi oblíbenou ovocnou svačinkou. V kuchyni je lze využít na mnoho způsobů – od kompotu až po přílohu k masovým pokrmům. Z několika tisíc odrůd hrušek jsou nejoblíbenější Alice, Radana, Williamsova, Morava, Konference, Boscova lahvice, Electra či Amfora. Místní pěstitelé dodávají hrušky na pulty od července do února.

Ilustrační obrázek k článku „Hrušky“

Botanická charakteristika

Hrušeň obecná (Pyrus communis) je příbuzná s jabloní, stejně jako ona patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a její plody – hrušky – se řadí mezi jádroviny. Rozlišují se letní, podzimní a zimní hrušky a také stolní, hrušky na mošt a hrušky na vaření. Stolní hrušky se konzumují syrové nebo se používají k přípravě v kuchyni. Z hrušek na vaření lze připravit vynikající kompot, želé, čatní atd. Obzvláště šťavnatým, jemným a voňavým hruškám se říká také máslovky.

Mezi několika tisíci odrůdami hrušek jsou nejčastěji pěstované a mezi spotřebiteli nejoblíbenější Alice, Radana, Williamsova, Morava, Konference, Boscova lahvice, Electra či Amfora. Slupka může být zbarvená do zelena, žluta, hněda nebo do červena. Dužina je křupavá až šťavnatá a měkká. Chuť různých odrůd hrušek se pohybuje od mírně kyselé přes muškátový oříšek po sladkou.

Poznámka: Zrnitou dužinu typickou pro některé hrušky způsobují tzv. sklereidy, někdy označované jako „kamenné buňky“.

Živiny, vitaminy a minerály

Ve srovnání s mnoha jinými druhy ovoce mají hrušky nízký obsah kyselin. Jsou proto dobře tolerovány i lidmi, kteří jsou na kyseliny v potravě citliví. Hruška je dobrým zdrojem vlákniny; obsahuje také vitamin A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vitamin C a minerály draslík, vápník a hořčík.

Látky obsažené v hrušce Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v hrušce Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 55 Vitamin A (µg) 2
Tuky (g) 0,3 Vitamin B1 (mg) 0,03
Bílkoviny (g) 0,5 Vitamin B2 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 12,4 Vitamin B3 (mg) 0,2
Vláknina (g) 3,3 Vitamin B6 (mg) 0,02
Draslík (mg) 128 Kyselina listová (µg) 14
Vápník (mg) 9 Vitamin C (mg) 5
Hořčík (mg) 8 Vitamin E (mg) 0,4
Železo (mg) 0,2

Využití v kuchyni

Spolu s jablky jsou hrušky jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce a často se konzumují mezi jídly, aby se předešlo palčivému pocitu hladu. Hrušky lze v kuchyni využít na mnoho různých způsobů: často se používají na koláče, syrové nebo vařené jako kompot.

Hrušky se hodí také ke slaným pokrmům, jako je sýr, zvěřina, drůbeží maso nebo na salát. Výbornou a dobře skladovatelnou pochutinou jsou sušené hrušky. K mírně kyselé chuti hrušky se dobře hodí koření hřebíček, skořice a zázvor.

Skladování

Hrušky je nejlepší skladovat v chladném sklepě (asi tři až maximálně šest stupňů Celsia) a při vysoké vlhkosti. Zralé hrušky jsou choulostivé na otlaky a měly by být uloženy v chladničce. Nezralé tvrdé hrušky lze skladovat společně se zralými jablky. Díky ethylenu, který uvolňují jablka, dozrávají hrušky rychleji. Některé zimní odrůdy se konzumují až po nějaké době skladování. Dlouhou trvanlivostí se vyznačují sušené hrušky. Aby vydržely skutečně dlouho, musí být uloženy v suchu.

Poznámka: S hruškami zacházejte opatrně, protože se snadno otlačí. Při nákupu věnujte pozornost právě otlakům.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Kapusta“

    Kapusta

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní době oceňována jako chutný zdroj vitaminů a minerálů. Kapusta má vysoký obsah vitaminu C. Lidskému organismu poskytuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek – například vlákninu, která má pozitivní vliv na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Kapusta se téměř výlučně konzumuje vařená, kvašená nebo dušená. Hodí se k masu nebo rybám jako příloha, velmi chutná je také jako samostatné zeleninové jídlo.

  • Ilustrační obrázek k článku „Jablka“

    Jablka

    Sezónní ovoce a zelenina

    Jablko je v Česku jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, ať už jako svačinka mezi jídly nebo jako přísada do klasických českých pochutin typu jablečného závinu. Využití jablek je rozmanité. Díky různým dobám sklizně a dobré skladovatelnosti mnoha odrůd jsou jablka dostupná po celý rok. Obsahují nejen mnoho vitaminů a minerálů, ale také pektin – rozpustnou formu vlákniny, která zajišťuje vysokou sytost a snadnou stravitelnost.

  • Ilustrační obrázek k článku „Jahody“

    Jahody

    Sezónní ovoce a zelenina

    Jahoda je v Česku jedním z nejoblíbenějších zahradních plodů. V botanickém smyslu ve skutečnosti není bobulí. Její nezaměnitelná vůně se hodí zejména ke sladkostem. Tuto „královnu zahrad“ však kuchaři stále častěji přidávají ke slaným pokrmům. Jahody mají vysoký obsah kyseliny listové a důležitých minerálů. Jsou také bohaté na polyfenoly, které se řadí mezi antioxidanty. Jahody se poměrně rychle kazí, proto by se neměly skladovat příliš dlouho (maximálně dva až tři dny).

  • Ilustrační obrázek k článku „Polníček“

    Polníček

    Sezónní ovoce a zelenina

    Malé zelené lístky polníčku mají jemně ořechovou chuť a přijdou vhod jako chutná obměna jídelníčku zejména v chladných a mrazivých obdobích. Polníček obsahuje cenné vitaminy i poměrně hodně železa. Díky tomu, že polníček snáší teploty až do mínus 15 stupňů Celsia, podává se často jako salát zejména v chladných ročních obdobích.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 21.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace