Botanická charakteristika
Hrušeň obecná (Pyrus communis) je příbuzná s jabloní, stejně jako ona patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a její plody – hrušky – se řadí mezi jádroviny. Rozlišují se letní, podzimní a zimní hrušky a také stolní, hrušky na mošt a hrušky na vaření. Stolní hrušky se konzumují syrové nebo se používají k přípravě v kuchyni. Z hrušek na vaření lze připravit vynikající kompot, želé, čatní atd. Obzvláště šťavnatým, jemným a voňavým hruškám se říká také máslovky.
Mezi několika tisíci odrůdami hrušek jsou nejčastěji pěstované a mezi spotřebiteli nejoblíbenější Alice, Radana, Williamsova, Morava, Konference, Boscova lahvice, Electra či Amfora. Slupka může být zbarvená do zelena, žluta, hněda nebo do červena. Dužina je křupavá až šťavnatá a měkká. Chuť různých odrůd hrušek se pohybuje od mírně kyselé přes muškátový oříšek po sladkou.
Živiny, vitaminy a minerály
Ve srovnání s mnoha jinými druhy ovoce mají hrušky nízký obsah kyselin. Jsou proto dobře tolerovány i lidmi, kteří jsou na kyseliny v potravě citliví. Hruška je dobrým zdrojem vlákniny; obsahuje také vitamin A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vitamin C a minerály draslík, vápník a hořčík.
Látky obsažené v hruškách | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v hruškách | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 55 | Vitamin A (µg) | 2 |
Tuky (g) | 0,3 | Vitamin B1 (mg) | 0,03 |
Bílkoviny (g) | 0,5 | Vitamin B2 (mg) | 0,04 |
Sacharidy (g) | 12,4 | Vitamin B3 (mg) | 0,2 |
Vláknina (g) | 3,3 | Vitamin B6 (mg) | 0,02 |
Draslík (mg) | 128 | Kyselina listová (µg) | 14 |
Vápník (mg) | 9 | Vitamin C (mg) | 5 |
Hořčík (mg) | 8 | Vitamin E (mg) | 0,4 |
Železo (mg) | 0,2 |
Využití v kuchyni
Spolu s jablky jsou hrušky jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce a často se konzumují mezi jídly, aby se předešlo palčivému pocitu hladu. Hrušky lze v kuchyni využít na mnoho různých způsobů: často se používají na koláče, syrové nebo vařené jako kompot.
Hrušky se hodí také ke slaným pokrmům, jako je sýr, zvěřina, drůbeží maso nebo na salát. Výbornou a dobře skladovatelnou pochutinou jsou sušené hrušky. K mírně kyselé chuti hrušky se dobře hodí koření hřebíček, skořice a zázvor.
Skladování
Hrušky je nejlepší skladovat v chladném sklepě (asi tři až maximálně šest stupňů Celsia) a při vysoké vlhkosti. Zralé hrušky jsou choulostivé na otlaky a měly by být uloženy v chladničce. Nezralé tvrdé hrušky lze skladovat společně se zralými jablky. Díky ethylenu, který uvolňují jablka, dozrávají hrušky rychleji. Některé zimní odrůdy se konzumují až po nějaké době skladování. Dlouhou trvanlivostí se vyznačují sušené hrušky. Aby vydržely skutečně dlouho, musí být uloženy v suchu.