Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Hrušky

Hrušky

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Hrušky jsou díky své sladké chuti velmi oblíbenou ovocnou svačinkou. V kuchyni je lze využít na mnoho způsobů – od kompotu až po přílohu k masovým pokrmům. Z několika tisíc odrůd hrušek jsou nejoblíbenější Alice, Radana, Williamsova, Morava, Konference, Boscova lahvice, Electra či Amfora. Místní pěstitelé dodávají hrušky na pulty od července do února.

Botanická charakteristika

Hrušeň obecná (Pyrus communis) je příbuzná s jabloní, stejně jako ona patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a její plody – hrušky – se řadí mezi jádroviny. Rozlišují se letní, podzimní a zimní hrušky a také stolní, hrušky na mošt a hrušky na vaření. Stolní hrušky se konzumují syrové nebo se používají k přípravě v kuchyni. Z hrušek na vaření lze připravit vynikající kompot, želé, čatní atd. Obzvláště šťavnatým, jemným a voňavým hruškám se říká také máslovky.

Mezi několika tisíci odrůdami hrušek jsou nejčastěji pěstované a mezi spotřebiteli nejoblíbenější Alice, Radana, Williamsova, Morava, Konference, Boscova lahvice, Electra či Amfora. Slupka může být zbarvená do zelena, žluta, hněda nebo do červena. Dužina je křupavá až šťavnatá a měkká. Chuť různých odrůd hrušek se pohybuje od mírně kyselé přes muškátový oříšek po sladkou.

Poznámka: Zrnitou dužinu typickou pro některé hrušky způsobují tzv. sklereidy, někdy označované jako „kamenné buňky“.

Živiny, vitaminy a minerály

Ve srovnání s mnoha jinými druhy ovoce mají hrušky nízký obsah kyselin. Jsou proto dobře tolerovány i lidmi, kteří jsou na kyseliny v potravě citliví. Hruška je dobrým zdrojem vlákniny; obsahuje také vitamin A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vitamin C a minerály draslík, vápník a hořčík.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v hruškách
Látky obsažené v hruškách Na 100 g jedlé části Látky obsažené v hruškách Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 55 Vitamin A (µg) 2
Tuky (g) 0,3 Vitamin B1 (mg) 0,03
Bílkoviny (g) 0,5 Vitamin B2 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 12,4 Vitamin B3 (mg) 0,2
Vláknina (g) 3,3 Vitamin B6 (mg) 0,02
Draslík (mg) 128 Kyselina listová (µg) 14
Vápník (mg) 9 Vitamin C (mg) 5
Hořčík (mg) 8 Vitamin E (mg) 0,4
Železo (mg) 0,2

Využití v kuchyni

Spolu s jablky jsou hrušky jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce a často se konzumují mezi jídly, aby se předešlo palčivému pocitu hladu. Hrušky lze v kuchyni využít na mnoho různých způsobů: často se používají na koláče, syrové nebo vařené jako kompot.

Hrušky se hodí také ke slaným pokrmům, jako je sýr, zvěřina, drůbeží maso nebo na salát. Výbornou a dobře skladovatelnou pochutinou jsou sušené hrušky. K mírně kyselé chuti hrušky se dobře hodí koření hřebíček, skořice a zázvor.

Skladování

Hrušky je nejlepší skladovat v chladném sklepě (asi tři až maximálně šest stupňů Celsia) a při vysoké vlhkosti. Zralé hrušky jsou choulostivé na otlaky a měly by být uloženy v chladničce. Nezralé tvrdé hrušky lze skladovat společně se zralými jablky. Díky ethylenu, který uvolňují jablka, dozrávají hrušky rychleji. Některé zimní odrůdy se konzumují až po nějaké době skladování. Dlouhou trvanlivostí se vyznačují sušené hrušky. Aby vydržely skutečně dlouho, musí být uloženy v suchu.

Poznámka: S hruškami zacházejte opatrně, protože se snadno otlačí. Při nákupu věnujte pozornost právě otlakům.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Jablka

Jablko je v Česku jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, ať už jako svačinka mezi jídly nebo jako...

Sezónní ovoce a zelenina

Broskve

Sametově ochmýřené broskve jsou šťavnaté a sladké, proto jsou oblíbeným ovocem pro všechny mlsné...

Sezónní ovoce a zelenina

Kdoule

Na kdouli v české kuchyni narazíte jen zřídka, toto ovoce upadlo téměř v zapomnění. Aromatická sl...

Sezónní ovoce a zelenina

Hrozny

Hrozny se používají většinou k výrobě vína nebo moštu. Z vinných bobulí ale můžete vykouzlit i ch...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 20.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI