Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Redukční diety
  • Aktuální: Běžné redukční diety

Běžné redukční diety

Kategorie: Redukční diety – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

Ilustrační obrázek Běžné redukční diety

Ve složení stravy v redukčních dietách vždy sledujeme více položek:

1. Energie

Adekvátní (odpovídající) snížení množství přijaté energie je nutné k hmotnostní redukci pacienta a udržení jeho ideální nebo přijatelné hmotnosti. Potřebné množství energie lze odhadnout podle výpočtů energetického metabolismu.

2. Bílkoviny

Doporučená denní dávka je 0,8–1,1 g na 1 kg ideální hmotnosti pacienta. Tvoří 25 % z celkové denní energie. Důležitý je příjem kvalitních plnohodnotných bílkovin obsažených v mase, mléčných výrobcích a některých luštěninách, kde jsou zastoupeny esenciální aminokyseliny. Nedostatek bílkovin vede ke katabolismu (soubor rozkladných dějů) organismu, přebytek zatěžuje metabolismus ledvin a jater. Musíme si uvědomit, že bílkovinné potraviny živočišného původu jsou zdrojem tuků a cholesterolu, a proto vybíráme netučné potraviny a dodržujeme doporučené množství stravy.

3. Tuky

Jsou zdrojem energie ve stravě, a proto v redukčních dietách omezujeme jejich množství na 25–30 % z celkové energetické hodnoty. V některých redukčních postupech jsou volné tuky zcela vyloučeny. Důležité je jejich optimální složení. Jednotlivé druhy mají být zastoupeny v poměru: 1/3 nasycených mastných kyselin, 1/3 mononenasycených a 1/3 polynenasycených mastných kyselin. To lze zabezpečit upřednostňováním rostlinných olejů a rostlinných másel na úkor živočišných tuků (másla, sádla) a výběrem netučných potravin. Vhodné je též omezit trans-formy mastných kyselin (TFA), které vznikají hydrogenací rostlinných olejů nebo jsou přítomny v tucích mléčných výrobků, másle a loji a typicky také v nekvalitní čokoládě a čokoládových polevách.

4. Cholesterol

Cholesterol je obsažen v tucích a bílkovinných potravinách živočišného původu – mase, uzeninách, vnitřnostech, vejcích, mléčných výrobcích, másle, sádle, loji. Doporučená denní dávka činí max. 300 mg. Rostlinné potraviny cholesterol neobsahují.

5. Sacharidy

V diabetických redukčních dietách hradí sacharidy 50 % z celkové denní energie. Jsou zastoupeny zejména polysacharidy v příkrmech, chlebu, pečivu. Mono- a disacharidy v ovoci, zelenině a mléčných výrobcích lehce omezujeme v rámci doporučených hodnot. Cukr, med, cukrářské výrobky a sladkosti se ze stravy vylučují úplně. Alespoň minimální množství sacharidů (cca 30 g) brání adaptaci na snížený příjem potravy a vzniku tzv. poklesu trijódtyroninu (low T3 syndromu – syndromu nízkého trijódtyroninu, hormonu štítné žlázy).

6. Vláknina

Vláknina tvoří důležitou nestravitelnou složku stravy rostlinného původu. Tyto balastní látky snižují vstřebávání sacharidů, příznivě ovlivňují metabolismus tuků a cholesterolu a navozují také pocit sytosti, působí proti zácpě a preventivně proti divertikulóze (výchlipky ve střevě) a kolorektálnímu karcinomu (rakovina tlustého střeva).

Nejvíce vlákniny je obsaženo v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnných mlýnských a pekárenských výrobcích, bramborách. V každodenní stravě by mělo být 30 až 40 g vlákniny, což zabezpečíme podáváním alespoň 0,5 kg ovoce nebo zeleniny denně, podáním brambor jako příkrmu jednou za den, častým zařazováním luštěnin, celozrnného pečiva.

7. Minerální látky a vitaminy

Minerální látky a vitaminy jsou dostatečně obsaženy v pestré stravě. Při hladovce a v některých přísných redukčních dietách je nutno je medikamentózně doplnit, naopak dávky některých prvků (vápník, jód, fosfor, sodík, draslík atd.) musíme přizpůsobit dalším onemocněním pacienta, např. hypertenzi (vysoký krevní tlak), osteomalacii (úbytek kostní hmoty), osteoporóze (snížení kostní hustoty), renální insuficienci (ledvinné nedostatečnosti) apod.

8. Tekutiny

Při vyrovnaném příjmu a diuréze (vylučování moči) je vhodný příjem tekutin 2–2,5 l denně. 1 200–2 000 ml pijeme v nápojích a 500–700 ml je obsaženo v tuhé stravě. Dostatečné množství tekutin udržuje vodní rovnováhu organismu. Vhodné jsou nízkoenergetické či zcela neenergetické nápoje. Alkohol obsahuje velké množství energie, a proto jsou nápoje tohoto druhu v redukčních dietách nevhodné. Hypertonikům (lidé s vysokým krevním tlakem) nepodáváme minerální vody, protože obsahují velké množství sodíku.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Redukční diety

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Vláknina

    Vláknina

    Co je co ve výživě

    Většinu příjmu energie zajišťované sacharidy poskytují stravitelné polysacharidy, např. škrob, a jen menšinu di- a monosacharidy, tedy jednoduché cukry. V trávicím traktu dochází ke štěpení stravitelných škrobových polysacharidů i disacharidů na monosacharidy. Velký význam má také příjem nestravitelných polysacharidů (vlákniny) potravou.

  • Ilustrační obrázek Složení a význam jednotlivých složek potravin

    Složení a význam jednotlivých složek potravin

    O výživě obecně

    Naše tělo je jedna velká stavebnice molekul, ze kterých se skládají buňky, z buněk tkáně a z tkání orgány. Aby vše mohlo fungovat tak, jak má, a aby orgány, tkáně i buňky mohly plnit své funkce, potřebují pravidelnou dodávku živin. Živiny jsou využívány právě pro stavbu a opravu tělesných struktur, a tři z nich tělo využívá jako palivo (tedy zdroj energie). Některé živiny si tělo v omezené míře dokáže vyrobit samo, jiné nikoli, nebo pouze v nedostačujícím množství. Právě těmto říkáme esenciální (základní) živiny. Procesu, kdy se živiny zabudovávají do tělesných struktur nebo se z nich získává energie pro chod organismu, říkáme metabolismus.

  • Ilustrační obrázek Stravování a kardiovaskulární nemoci

    Stravování a kardiovaskulární nemoci

    Prevence kardiovaskulárních onemocnění

    Racionální strava a správný pitný režim jsou základními předpoklady pro nefarmakologické (nelékové) ovlivnění nemocí srdce i cév. Platí obecná doporučení jako omezení živočišných tuků a cholesterolu, dostatek vlákniny, omezení příjmu kuchyňské soli a optimalizace příjmu energie, omezení příjmu cukru a alkoholu. Nedílnou součástí správné výživy je i aerobní pohybový režim, protože každé zvýšení body mass indexu (BMI) o 5 kg/m2 je spojeno cca se 40% zvýšením vaskulární mortality (úmrtnosti na cévní onemocnění) a 120% zvýšením mortality na diabetes (cukrovku) 2. typu, zatímco redukce hmotnosti sníží výskyt diabetu mellitus a nádorů asi o 50 %.

  • Ilustrační obrázek Vegetariánství, veganství apod.

    Vegetariánství, veganství apod.

    Zvláštní výživová opatření

    Vegetariánství znamená obvykle dodržování poměrně zdraví prospěšné diety. Na rozdíl od jiných diet je typické, že rozhodnutí držet tuto dietu je obvykle velmi dlouhodobé, přestože v běžném životě mají vegetariáni nepochybně se svou dietou značné problémy.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 18.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace