Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dietoterapie: úvod
  • Aktuální: Principy diet u dyslipidemií

Principy diet u dyslipidemií

Dietoterapie: úvod
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišných tuků a absolutního množství tuku ve stravě.

V tomto článku se zmiňujeme zejména o dietních postupech, které jsou užívány při hypercholesterolemiích. Rozdělení dietních tuků podle jejich rozdílného vlivu na trombogenitu či aterogenitu uvádíme v článku Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy.

Přehled dietních opatření, která vedou k oddálení či prevenci cukrovky 2. typu a která jsou částečně založena na změnách příjmu tuku, uvádíme v článku Dieta u cukrovky 2. typu.

Základní principy diet u dyslipidemií jsou následující:

  1. omezování exogenního (vnějšího) příjmu tuku, především cholesterolu,
  2. omezení energetického příjmu zejména u pacientů s metabolickým syndromem,
  3. zvýšení příjmu rostlinných tuků a jejich kvalitativní změna.

Přes obrovský vzestup pozornosti k poruchám lipidů a k zvyšujícímu se počtu pacientů léčených léky (fibráty i statiny) se stále setkáváme s pacienty s metabolickým syndromem, kteří mají závažné dyslipoproteinemie a nejsou léčeni, dokonce ani sekundárně po proběhlých cévních příhodách.

V minulých letech bylo prokázáno, že diabetici 2. typu a pacienti s metabolickým syndromem málo vstřebávají cholesterol. Dietní léčba nízkocholesterolovou dietou je u nich tedy málo účinná. Hladina cholesterolu je zde ovlivněna především vnitřními pochody, a proto je citlivá na farmakoterapii statiny.

Snažíme se zejména o snížení cholesterolu, živočišných tuků a absolutního množství tuku ve stravě.

Pravidla diety

1. Příjem cholesterolu do 300 mg/den a méně docílíme výběrem netučných mléčných výrobků (sýry, tvaroh v dávce 50–100 g na porci, jogurty 150 g). I libová masa obsahují cholesterol, proto je důležitá hmotnost jednotlivých porcí – hovězí, vepřové 90 g, drůbež 150 g, ryby 200 g na porci za syrova. Na přípravu pokrmů používáme bez omezení pouze vaječné bílky, které neobsahují cholesterol. Vaječný žloutek obsahuje cca 250 mg cholesterolu. Obsah cholesterolu v potravinách je uveden v tab. 2.

2. Omezení celkového příjmu tuků na 60 g/den a méně. Vybíráme striktně netučné potraviny. Dávka volných tuků, určených na namazání nebo přípravu pokrmů, by neměla překročit 30 g/den. Nesmažíme.

3. Kvalitativní výběr tuků zaměřený na zvýšení podílu nenasycených monoenových nebo polyenových mastných kyselin a omezení nasycených a transnasycených mastných kyselin – provedeme nahrazením živočišných tuků rostlinnými a omezením úpravy jídla smažením a pečením. Místo másla, sádla, slaniny jsou vhodnější oleje a rostlinná másla. Tvrdé margaríny poněkud omezujeme. Velmi vítané je i časté zařazování ryb do jídelníčku.

4. Zvýšení vlákniny na 30 g/den zajistí denní konzumace 500 g ovoce nebo zeleniny, 1× denně brambory. Bílé pečivo je třeba zaměnit za tmavý chléb a dalamánky, a zvýšit konzumaci luštěnin, obilnin (jáhly, pohanka, ovesné vločky), rýže natural atd.

5. U obézního pacienta je velmi důležité omezení energetického příjmu, protože se sníží riziko dalších onemocnění – kardiovaskulárních chorob, cukrovky, zlepší se pohyblivost pacienta.

6. Zvýšení podílu polysacharidů ve stravě na úkor slazených potravin. Čokoláda, zákusky, sušenky, smetanové krémy a zmrzliny obsahují kromě cukrů také tuky a cholesterol, a proto jsou nevhodné. Naopak chléb, celozrnné druhy pečiva, rýže, těstoviny, brambory, ovoce a zelenina nejlépe splňují pravidla racionální výživy.

7. Omezení příjmu alkoholu cca na 1 dávku denně, jen občas a jen u pacientů bez dalších onemocnění (jater, hypertenze – vysoký tlak).

Technologická úprava stravy u dyslipidemií

Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme, grilujeme, zapékáme. Vhodná je příprava v mikrovlnné a horkovzdušné troubě, v nádobí typu Zepter a teflonovém nádobí, kde při přípravě nemusíme používat tuk, cibulové základy ani slaninu. Nezahušťujeme jíškou, nesmažíme.

Povolené množství tuku vkládáme až do hotových pokrmů. Lépe se tak odhadne množství tuku a do masitých pokrmů se nemusí přidávat vůbec, protože se při přípravě uvolňuje tuk obsažený v mase. Rostlinné oleje používáme nejlépe do dušené zeleniny a zeleninových salátů.

Při kuchyňské úpravě masa dochází ke zhruba 40% poklesu váhy. Při uplatnění výše uvedených pravidel (cholesterolu méně než 300 mg/den a tuku 60 g/den) využijeme příklady jídelních lístků uvedených v tab. 1 a 2.

Celkové denní dávky tuku lze rovněž měnit podle reakce na dietní léčbu. Podle efektu léčby se přistupuje k dalším dietním omezením. Znovu je třeba zdůraznit, že u diabetiků, pacientů s obezitou a metabolickým syndromem má dietní omezení cholesterolu jen malý efekt.

Tabulka 1: Příklady jídelních lístků s omezením cholesterolu a tuku

Snídaně:
  • mátový čaj, dalamánek, rostlinné máslo Rama (10 g), Harmonia s pažitkou, rajče
  • 250 ml kakao z odtučněného mléka, chléb, tavený sýr 30 % t. v s. (50 g)
  • zrnková káva, netučný jogurt ovocný s kukuřičnými lupínky (150 g)
  • čaj s citronem, chléb, Flora pro-aktiv (10 g), med (30 g) 
  • šípkový čaj, knäckebrot, tvarohová pomazánka s nivou (100 g)
Přesnídávka:
  • ovoce, ovocné saláty s ořechy, zeleninové saláty jakéhokoliv druhu
Oběd:
  • netučný vývar s nudlemi, filé (150 g) zapečené s kořenovou zeleninou, brambory, hlávkový salát
  • kedlubnová polévka, vepřový plátek (90 g), dušená rýže, rajský salát s cibulkou a bazalkou
  • rajská polévka s rýží, kuřecí prsa (150 g) na špízu s cibulí, paprikami a cuketou, brambory, okurkový salát
  • netučný vývar s kapáním, hovězí dušené (90 g) s mrkví, brambory s pažitkou
  • česneková polévka s topinkou (bez tuku), bílkový pudink se šunkou (1 bílek, 50 g šunky, zelená petrželka), čočka nakyselo s okurkou
Svačina:
  • ovoce, ovocné saláty s ořechy, zeleninové saláty jakéhokoliv druhu
Večeře:
  • těstovinový salát s rajčaty, salátovou okurkou, 30% eidam (50 g), niva (50 g), jogurtový dresink s bylinkami
  • jahelník se sušenými švestkami a ořechy, pečené jablko
  • obložené chlebíčky – tmavý toastový chléb, rybí pomazánka (120 g) (tuňák ve vlastní šťávě, tvaroh, cibulka, strouhaný celer, strouhaná mrkev, citronová šťáva, zeleninová ozdoba
  • medailonky z vepřové panenky (90 g), pečené brambory, zelný salát z hlávkového zelí s bylinkovým octem
  • pstruh pečený na kmíně, chléb, salát s rajčaty, paprikami a olivami

Tabulka 2: Přehled vhodných a nevhodných potravin v léčbě dyslipidemií

Doporučené potraviny
Ryby – grilované nebo vařené nejlépe bez kůže 
Maso – krůtí, kuřecí, králík, zvěřina
Vlašské ořechy 
Zeleninové polévky
Zelenina, ovoce 
Sýry do 20 % tuku, mléko do 1,5 % tuku, netučné jogurty, vodové zmrzliny 
Tmavé pečivo
Potraviny v omezeném množství
Smažené ryby, libové hovězí maso, šunka
Polotučné mléko, sýry do 30 %
Burské oříšky  
Bílé pečivo
Zcela nevhodné potraviny
Majonézy, máslo, sádlo, tučné polévky, ztužený tuk, tučné mléko, smetana 
Hranolky, restované brambory
Cukrárenské výrobky, smetanové zmrzliny
Tučné pečivo, loupáky

Tabulka 3: Obsah cholesterolu ve 100 g potravin

Maso
jehněčí 71 mg
hovězí zadní 67 mg
telecí kýta 65 mg
vepřový bok 75 mg
vepřová pečeně 69 mg
vepřová kýta 60 mg
kuře s kůží 75 mg
srnčí hřbet 85 mg
Ryby
kapr 70 mg
kaviár 490 mg
sardinky v oleji 140 mg
treska (filé) 50 mg
Uzeniny
párky 85 mg
lovecký salám 85 mg
šunka bez kosti 68 mg
Vnitřnosti
jitrnice 105 mg
játrová paštika 108 mg
játra 300 mg
ledvinky 380 mg
mozeček 2 500 mg
Tuky, vejce
máslo 240 mg
pomazánkové máslo 93 mg
vepřové sádlo 94 mg
slepičí vejce (1 ks) 250 mg
Sladkosti
mléčná čokoláda 74 mg
máslové keksy 37 mg
piškoty 223 mg
Přílohy
třívaječné těstoviny 30 mg
Mléčné výrobky
jogurt (2,5 % tuku) 9 mg
jogurt (1 % tuku) 5 mg
kefír 4 mg
mléko egalizované (mléko s nižším obsahem tuku) 14 mg
nanuk 31 mg
smetana (12 %) 37 mg
šlehačka (33 %) 105 mg
hermelín (45 %) 77 mg
eidam 80 mg
sýr Niva (50 %) 105 mg
tavený sýr (65 %) 90 mg
měkký tvaroh netučný 5 mg
tvaroh tvrdý 11 mg

Tabulka 4: Obsah tuků ve 100 g potravin

Maso
libové vepřové  13 g 
vepřový bok 34 g
králík 6 g 
zadní hovězí 10 g
telecí kýta 5 g 
srnčí 2 g
Ryby
kapr 3 g
štika 0,5 g
filé 0,5 g
Uzeniny
šunka bez kosti  7 g
tlačenka 38 g
drůbeží tlačenka 11 g
salám Vysočina  40 g
drůbeží salám 10 g
šunkový salám  13 g
salám Poličan 35 g
párky 22 g
játrová paštika 41 g
Pečivo
chléb 1 g
bábovka 23 g
listový závin 16 g
slané crackery  30 g
Tuky, vejce, ořechy
máslo 75 g
pomazánkové máslo 32 g
slanina 78 g
Flora 70 g
Rama 75 g
olej 74 g
Diana 40 g
vejce (1 ks) 5 g
mandle 50 g
lískové ořechy  63 g
Mléčné výrobky
mléko egalizované (mléko s nižším obsahem tuku) 2 g
mléko nízkotučné  1 g
žervé 15 g
tavený sýr (30 %)  11 g
tavený sýr (70 %) 34 g
Lučina 27 g
eidam (30 %) 14 g
jogurt bílý 4 g 
jogurt Vitalinea  1 g
tvaroh Danissimo  6 g


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Dietoterapie: úvod

Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy

Ateroskleróza je onemocnění postihující cévy. Dietní a další režimové vlivy (negativní vliv kouře...

Dietoterapie: úvod

Dieta u dyslipidemií – úvod

Dyslipidemie (neuspokojivá hodnota cholesterolu v krvi, konkrétně zvýšení celkového cholesterolu,...

Dieta u cukrovky

Dieta u cukrovky 2. typu

Podobně jako u obezity je dieta historicky nejdůležitější součástí léčby diabetu 2. typu. Diabete...

Pohybová aktivita v souvisl...

Pohybová aktivita a zvýšená hladina tuků (dyslipidemie)

Zvýšená hladina tuků, především cholesterolu je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů ater...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 23.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI