Výskyt
V České republice, podobně jako v rozvinutých zemích Evropy a Severní Ameriky, narůstal v posledních letech počet onemocnění virovou hepatitidou E (HEV). V průběhu posledních deseti let bylo v zemích Evropské unie zaznamenáno více než 21 tisíc klinických případů s 28 úmrtími. V 80 % případů se jednalo o hlášení z Francie, Německa a Velké Británie. Nejčastěji zachyceným genotypem v EU v posledních 10 letech je genotyp 3 (HEV-3). Skutečný počet případů bude pravděpodobně vyšší, protože onemocnění virovou hepatitidou E nepatří v EU mezi povinně hlášená onemocnění. V přenosu infekce se uplatňuje především konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa infikovaných zvířat, zejména vepřového masa (zabijačky) a zvěřiny (divočáci, srnci, jeleni atd.), ryb a mořských plodů.
Onemocnění hepatitidou E bylo dříve spojováno s cestováním do zemí s horší kvalitou pitné vody, vyšším výskytem tohoto onemocnění, postupně však byl zaznamenáván výskyt i u lidí, kteří necestovali. Nárůst hlášených onemocnění lze vysvětlit nejen vývojem laboratorních diagnostických metod, ale též větší informovaností lékařů a šetřením veterinárních pracovníků. V posledních letech je v ČR každoročně hlášeno okolo 200–400 případů virové hepatitidy E (tab. 1).
Obrázek 1: Trend onemocnění virovou hepatitidou E v České republice v letech 2012–2021. (Zdroj: Státní zdravotní ústav)
Virová hepatitida E se vyskytuje na celém světě. V zemích s nízkou hygienickou úrovní jsou popsány velké epidemie virové hepatitidy E (rozvojové země Asie, Afriky, východního Středomoří, Střední Ameriky). V těchto zemích onemocní převážně mladí dospělí. V přenosu se uplatňuje především fekálně (výkaly) kontaminovaná pitná voda.
Prevence
Existuje pouze nespecifická prevence, tzn. nepít vodu z neznámých zdrojů, nekonzumovat potraviny neznámého původu. Při manipulaci se zvěří i při úpravě masa a konzumaci masa a vnitřností (zvláště jater) z prasat domácích, divokých, méně z jelenovitých, je nutné dodržovat zásady správné hygieny a v rámci kuchyňských úprav dbát na důkladnou tepelnou úpravu syrového masa a vnitřností. Důležité je zabránit kontaktu kuchyňských pomůcek používaných při zpracování syrových produktů s již hotovými pokrmy, používat jedno prkénko na syrové maso a druhé prkénko na vařené, pečené maso atd. Všechny nástroje používané při porcování a úpravě syrového masa či vnitřností je nutné důkladně umýt.
Specifická prevence neexistuje, očkovací látka proti této infekci není k dispozici.
Příznaky onemocnění
Řada onemocnění probíhá bez příznaků (asymptomaticky), mnohdy dochází pouze k vzestupu hodnot jaterních enzymů. Pokud se příznaky vyvinou, jsou podobné jako u ostatních typů virových hepatitid, tedy únava, teplota, nechutenství, nevolnost, zvracení, bolesti břicha, tmavá moč, světlá stolice, bolesti kloubů, žloutenka. Většina nemocných se uzdraví. U lidí s poruchou imunity, zejména u pacientů po transplantaci orgánů, může infekce přejít do chronicity, výjimečně může onemocnění končit úmrtím.
Další důležité informace
Inkubační doba: obvykle 2 až 9 týdnů.
Původce: Virus hepatitidy E (HEV), RNA virus z čeledi Hepeviridae. HEV má odlišný klinický a epidemiologický profil v závislosti na tom, v jaké oblasti světa je infekce získána. To lze z velké části přičíst virovým genotypům cirkulujícím v různých částech světa. Zatím je popsáno 7 genotypů, genotypy 1 a 2 infikují pouze člověka, zatímco genotypy 3 a 4 jsou zoonotické a mohou infikovat lidi a jiné savce; genotypy 5 a 6 infikují pouze zvířata. Genotyp HEV-7 byl nedávno zjištěn u velbloudů dromedárů a přenesen na pacienta se sníženou imunitou na Středním východě.
Zdroj: Infikovaný člověk, zvíře nebo prostředí (fekálně znečištěná voda).
Přenos: Onemocnění se přenáší stejným způsobem jako virová hepatitida A.
V rozvinutých zemích hraje největší roli konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností infikovaných prasat a zvěřiny. Pití fekálně znečištěné vody a kontakt s infikovanou osobou hraje méně významnou roli.
V rozvojových zemích převažuje fekálně-orální přenos, znečištěnou vodou, ale i kontaktem.
U prasat se infekce neprojevuje klinickými příznaky, není rozpoznatelná v rámci běžných veterinárních prohlídek. Možný je i opačný přenos viru hepatitidy E z člověka na zvíře.
Je možný vertikální přenos z matky na plod během nitroděložního vývoje, přičemž je vysoká pravděpodobnost potratu, narození mrtvého plodu nebo vrozené HEV u dítěte. V rozvojových zemích u onemocnění vyvolaných virem hepatitidy E, genotypem 1 a 2, byla zaznamenána vyšší smrtnost u těhotných (15–25 %), zvláště pak v posledním trimestru těhotenství.
Období nakažlivosti, vnímavost a imunita: Období nakažlivosti souvisí s vylučováním viru stolicí, které bylo prokázáno týden před začátkem a až 30 dní po objevení se žloutenky. Chronicky nemocní virovou hepatitidou E vylučují virus po celou dobu infekce.
Související odkazy
- Státní zdravotní ústav: Výskyt vybraných hlášených infekcí v České republice (leden–prosinec 2021) a porovnání se stejným obdobím v letech 2012–2020 (počet případů) (odkaz vede na PDF soubor na webu szu.cz, 285 kB)
- Petr Husa: Virové hepatitidy A a E. Medicína pro praxi 2013, 10(2): 78–80. (odkaz vede na PDF soubor na webu medicinapropraxi.cz, 67 kB)
- European Centre for Disease Prevention and Control: Hepatitis E (odkaz vede na web ecdc.europa.eu; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)
- Kamar N, Izopet J, et al. Hepatitis E virus infection. Nature Reviews Disease Primers 2017; 3: 17086. doi: 10.1038/nrdp.2017.86. (odkaz vede na web nature.com; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)
- Guan-Huei Lee, Boon-Huan Tan, et al. Chronic infection with camelid hepatitis E virus in a liver transplant recipient who regularly consumes camel meat and milk. Gastroenterology 2016; 150(2): 355–7.e3. doi: 10.1053/j.gastro.2015.10.048. (odkaz vede na web gastrojournal.org; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)
- Státní veterinární správa: Virová hepatitida E (odkaz vede na web svscr.cz)
- M. Kubánková, V. Němeček, P. Chalupa, M. Mihalčin, P. Vašíčková: Virus hepatitidy E. Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie 2016, 65(1): 4–14. (odkaz vede na web prolekare.cz)