Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Červená řepa

Červená řepa

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Červená řepa odpovídá požadavkům moderní a zdravé výživy. Přesto se jí stále nedaří zbavit pověsti jídla se zemitou chutí, které se hodí leda pro chudé venkovany. Z červené řepy se však dají vykouzlit nejrůznější lahodné pochoutky. Intenzivní červené barvivo betanin se používá i jako barvivo v potravinářském průmyslu. Červená řepa se obvykle konzumuje vařená (třeba v salátu) nebo nakládaná (jako zavařenina). Můžete ji však jíst i syrovou nebo si z ní udělat šťávu.

Ilustrační obrázek k článku „Červená řepa“

Botanická charakteristika

Červená řepa (Beta vulgaris) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae) a je příbuzná mangoldu, cukrové řepě a krmné řepě. Kulaté nebo protáhlé hlízy mají hnědočervenou slupku a váží až 600 gramů. Červená řepa je k dispozici po celý rok, protože ji lze snadno skladovat v chladných prostorách. Sklizeň mladých hlíz začíná již v květnu.

Živiny, vitaminy a minerály

Červená řepa má vysokou nutriční hodnotu, a díky vysokému obsahu vody (kolem 90 procent) má jen velmi málo kalorií. Tato zelenina je bohatá na minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale i na vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Intenzivní červené barvivo betanin se používá i jako barvivo v potravinářském průmyslu. Za své sladkokyselé aroma vděčí červená řepa různým organickým kyselinám.

Látky obsažené v červené řepě Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v červené řepě Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 41 Kyselina listová (µg) 83
Tuky (g) 0,1 Vitamin A (µg) 2
Bílkoviny (g) 1,5 Vitamin B1 (mg) 0,03 
Sacharidy (g) 8,4 Vitamin B2 (mg) 0,04
Vláknina (g) 2,5 Vitamin B3 (mg) 0,2
Draslík (mg) 407 Vitamin B6 (mg) 0,05
Vápník (mg) 29 Vitamin C (mg) 10
Hořčík (mg) 25 Vitamin E (mg) 0,05
Železo (mg) 0,9    

Stejně jako u mnoha jiných druhů zeleniny se i v červené řepě ukládají dusičnany z hnojiv, které se mohou v organismu přeměnit na nitrosaminy. Při konzumaci v normálním množství však dávka dusičnanů nepředstavuje zdravotní riziko. Pokud zároveň s červenou řepou sníte vitamin C, můžete přeměně na nitrosaminy zabránit.

Využití v kuchyni

Červenou řepu můžete v kuchyni využít mnoha způsoby: obvykle se podává vařená (např. v salátu) nebo nakládaná (jako zavařenina). Můžete ji však jíst i syrovou nebo si z ní udělat šťávu. Jako teplá zeleninová příloha se hodí k masu a rybám, můžete ji použít i do polévek. K oblíbeným pokrmům patří ruský boršč, což je hustá polévka z dušeného masa, červené řepy a bílého zelí. K červené řepě se hodí křen, zázvor, kmín a bylinky jako je koriandr, kopr, petržel a pažitka.

Červenou řepu vařte v osolené vodě. Řepu o hmotnosti přibližně 200 gramů je potřeba vařit 50 až 60 minut, malé a mladé řepy jsou hotové rychleji. Oloupat a nakrájet červenou řepu je lepší až po uvaření.

Poznámka: Stopky a listy z červené řepy můžete použít jako špenát.

Skladování

Při nákupu dbejte na to, aby slupka byla nepoškozená a hladká (tzn. aby měla co nejméně bočních kořínků). Syrovou řepu lze skladovat v chladničce v zásuvce na zeleninu asi týden. Po uvaření se snadno kazí a měla by být co nejrychleji spotřebována. I když ji zchladíte a vzduchotěsně zabalíte, vydrží vám jen jeden den.

Poznámka: Pokud chcete červenou řepu skladovat v chladničce, měli byste ji zabalit do papíru nebo do fólie.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Pastinák“

    Pastinák

    Sezónní ovoce a zelenina

    Dlouho zapomenutá kořenová zelenina slaví v posledních letech v kuchyni své znovuzrození. Její sladkou chuť a jemnou vůni ocení každý labužník. Pastinák chutná podobně jako mrkev či celer – nasládle až ořechově. Pastinák lze konzumovat syrový nebo vařený. Listy lze použít do polévky nebo jako koření.

  • Ilustrační obrázek k článku „Mangold“

    Mangold

    Sezónní ovoce a zelenina

    Mangold už delší dobu není jen odleskem slávy špenátu, naopak si díky své intenzivnější chuti našel spoustu příznivců. Jeho přidanou hodnotou je i to, že jeho řapíky lze využít podobně jako chřest. Kromě klasické zelené barvy existují i další odrůdy mangoldu, které se vyznačují žlutými či fialovými listy, případně zářivě červenými řapíky a žilnatinou. Mangold od místních pěstitelů je k dostání od května až do listopadu.

  • Ilustrační obrázek k článku „Červená čekanka“

    Červená čekanka (radicchio)

    Sezónní ovoce a zelenina

    Červená čekanka přitahuje pozornost nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí: že všech listových salátů je radicchio nejhořčejší. Komu hořká chuť nevyhovuje, může ji některými triky zmírnit. Tmavé listy se vyvíjejí až poté, co se venku ochladí. Červenou čekanku lze jíst syrovou i tepelně upravenou. Radicchio od domácích pěstitelů je k dostání od září až do chladných zimních měsíců.

  • Ilustrační obrázek k článku „Zelí“

    Zelí

    Sezónní ovoce a zelenina

    Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí upravené na různé způsoby se často podává jako příloha k vydatnějším jídlům. Obzvláště oblíbené je kysané zelí: obsažená kyselina mléčná v něm působí jako přirozený konzervant a zajišťuje jeho dlouhou trvanlivost. Zelí obsahuje glukosinoláty, které mu dodávají typickou chuť a patří mezi sekundární metabolity rostlin. Tyto látky mají mnoho zdraví prospěšných účinků.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 22.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace