Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Kedlubna

Kedlubna

Kategorie: Sezónní ovoce a zelenina – více z kategorie
Autor: gesundheit.gv.at

Kedlubna (kedluben) je obzvláště lahodným zástupcem košťálové zeleniny. Díky své jemné chuti a křehké dužině je velmi oblíbená u dětí. Výborně se hodí jako křupavá svačinka. Jíst se dají i listy, které obsahují velké množství cenných látek. Tuto zeleninu můžete i tepelně upravovat: poměrně snadno lze připravovat plněné kedlubny, neboť dužina si zachovává svůj tvar. Kedlubny se hodí i ke gratinování nebo jako přísada do nákypů, polévek nebo dušených pokrmů.

Ilustrační obrázek k článku „Kedlubna“

Botanická charakteristika

Kedlubna (Brassica oleracea var. gongylodes) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), stejně jako jiné druhy košťálové zeleniny. Její hlíza může mít bělavou, světle zelenou až modrofialovou slupku. Obzvláště křehkou dužinu a jemnější chuť mají zelenavé kedlubny. Hlíza může dorůst do průměru až 20 cm a bývá kulatá, lehce zploštělá nebo oválná. Kedlubny vypěstované na začátku jara bývají obzvláště křehké a mají jemnou chuť. Nejlépe chutnají za syrova. Typickou, mírně ostrou chuť dodávají kedlubně glukosinoláty. Mimo střední Evropu se kedlubna v kuchyni používá jen zřídka.

Kedlubna od místních pěstitelů je k dostání od května do října.

Poznámka: Kedlubna byla vyšlechtěna z brukve zelné (Brassica oleracea), která roste ve Středomoří a v západní Evropě.

Živiny, vitaminy a minerály

S pouhými 23 kcal na 100 g je kedlubna nízkokalorickou zeleninou. Vysoký obsah vlákniny však zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Zelená bulva je bohatá na vitamin B3 a kyselinu listovou. Obzvláště vysoký je obsah vitaminu C. V listech jsou obsaženy karotenoidy, které se v lidském těle mohou přeměnit na vitamin A. Kedlubna je také zdrojem minerálů (zejména draslíku, vápníku, hořčíku a železa). Typickou vůni i chuť kedlubny dodávají kedlubně hořčičné oleje, které mají řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Tyto látky patří do skupiny glukosinolátů.

Čím víc je slupka namodralá, tím vyšší je obsah antokyanů. Tato barviva mají rovněž mnoho příznivých účinků na zdraví, např. snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Látky obsažené v kedlubně Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v kedlubně Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 23 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,1 Vitamin A  (µg) 2
Bílkoviny (g) 1,9 Vitamin B1 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 3,7 Vitamin B2 (mg) 0,05
Vláknina (g) 1,4 Vitamin B3 (mg) 1,8
Draslík (mg) 322 Vitamin B6 (mg) 0,07
Vápník (mg) 68 Vitamin C (mg)  63 
Hořčík (mg) 43 Kyselina listová (µg) 70

Využití v kuchyni

Po umytí odkrojte kořínky a dřevnaté části. Aby byla ztráta cenných látek co nejmenší, vařte bulvu pokud možno celou a neoloupanou, což trvá přibližně 20 až 30 minut. Hlízu oloupejte až po uvaření. Mladé a křehké kedlubny často vůbec není potřeba loupat, nebo jen málo. Nejlépe ale kedlubna chutná za syrova. Kedlubnové tyčinky s jogurtovým dipem jsou zdravou alternativou k tradičním pochutinám. Kedlubna se hodí i do salátů, např. v kombinaci s vařenými bramborami a koprem.

Skladování

Čerstvé kedlubny poznáte podle listů – měly by být zelené a vypadat šťavnatě. Pozdní odrůdy lze skladovat déle, např. ve sklepě až několik týdnů. V přihrádce na zeleninu v chladničce vydrží kedlubna asi týden, předtím ale odstraňte listy. Nejlepší je zabalit bulvu do vlhké utěrky. Kedlubnu lze také zmrazit (po předchozím cca tříminutovém blanšírování).

Poznámka: Při dlouhém skladování hlíza zdřevnatí.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Sezónní ovoce a zelenina

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Topinambur“

    Topinambur

    Sezónní ovoce a zelenina

    V posledních několika letech zažívá tato hlíznatá zelenina renesanci. Topinambur si labužníky podmanil svou ořechovou chutí. Chuť jeho hlíz je mírně ořechová až sladká, připomíná artyčoky a jedlé kaštany. Topinambur lze jíst i syrový. Ke konzumaci je vhodná i slupka, ale u citlivých lidí může vyvolat zažívací potíže.

  • Ilustrační obrázek k článku „Celer“

    Celer

    Sezónní ovoce a zelenina

    Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodává typický říz. Tuto kořenovou zeleninu můžete využít mnoha způsoby, od celerového řízku po waldorfský salát. Celer lze konzumovat vařený nebo syrový. U některých odrůd dužina vystavená působení vzduchu mírně zhnědne. Tomu můžete zabránit několika kapkami citronové šťávy nebo octa.

  • Ilustrační obrázek k článku „Fenykl“

    Fenykl

    Sezónní ovoce a zelenina

    Fenykl má nezaměnitelné aroma, na které jeho milovníci nedají dopustit. Fenyklových semen si lidé cenili jako koření i pro jejich léčivé účinky již ve středověku. Až mnohem později našla využití i „hlíza“ fenyklu jako zelenina. Ta výborně chutná jak syrová, tak tepelně upravená. Fenyklová semena se hodí k rybám i k masu, k chlebu, k pečivu obecně, nebo i k nakládané zelenině. K dochucování jídel lze použít i fenyklovou nať.

  • Ilustrační obrázek k článku „Ředkvičky“

    Ředkvičky

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kulaté, jasně červené ředkvičky rozzáří zeleninové saláty i obložené talíře. S trochou fantazie a šikovnosti z nich můžete vyřezávat veselá zvířátka. V nabídce obchodníků se ředkvičky objevují hned zkraje jara. Ředkvičky obsahují hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které pomáhají rostlinu chránit před býložravci a zároveň jí dodávají typickou chuť a mírnou štiplavost. Ředkvičky se dají i tepelně upravovat, nemusíte je jíst jen syrové.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 18.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace